• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.12.2020

10:16

MNOGIMA SMETA SAMOSTALNA, NEZAVISNA POLITIKA SRBIJE! Bocan-Harčenko: PRITISAK NA SRBIJU ĆE SE POVEĆATI!

Politika

MNOGIMA SMETA SAMOSTALNA, NEZAVISNA POLITIKA SRBIJE! Bocan-Harčenko: PRITISAK NA SRBIJU ĆE SE POVEĆATI!

Podeli vest

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da veruje da će se povećati pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pristupi NATO jer se, kaže, ne sviđa svima samostalna, nezavisna politika Beograda


On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da Srbija, zahvaljujući svojoj odmerenoj liniji, čuva društveno-ekonomsku stabilnost, realizuje velike infrastrukturne projekte, snaži svoje odbrambene kapacitete.


Bocan-Harčenko je kao neumesne ocenio navode da je sastav nove Vlade Srbije proamerički i dodao da Srbija danas sprovodi izbalansiranu višesmernu spoljnu politiku koja u punoj meri uzima u obzir nacionalne interese.

"Pozdravljamo konstruktivno opredeljenje rukovodstva zemlje za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva. To potvrđuju sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, kao i uspešni pregovori 8. decembra u Moskvi kopredsednika međuvladinog komiteta Jurija Borisova i Nenada Popovića", rekao je on.

Kako kaže, saradnja Rusije i Srbije nije usmerena protiv drugih igrača i temelji se na principima transparentnosti, fer konkurencije, bezuslovnog usmenog poštovanja.

Kao jedan od primera nepoštene konkurencije, on navodi pretnje Srbiji sankcijama iz pojedinih krugova u SAD ukoliko nastavi da kupuje rusko oružje i ističe da se rusko-srpska saradnja razvija striktno u okviru međunarodnog prava i na partnerskoj osnovi.

Upitan da li Srbija može da se pouzda u ruski veto, ako se u UN postavi pitanje članstvo tzv. Kosova, ruski ambasador kaže da će se Rusija i dalje zalagati za rigorozno poštivanje međunarodnog prava, pružati principijelnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN, tako i na drugim multilateralnim forumima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Bocan-Harčenko


Komentarišući da li se iza najave izmena Dejtonskog sporazuma krije želja za centralizacijom i ukidanjem Republike Srpske, Bocan-Harčenko kaže da je taj sporazum kamen temeljac savremene BiH.

"Pozivamo strane partnere da se striktno pridržavaju strategije lokalne odgovornosti, prema kojoj same strane u BiH donose odluke po svim pitanjima. Poštovanje ''Dejtona'' je ključ uspeha stabilizacije u BiH. Pokušaji njegove revizije, naprotiv, udaljavaju od tog temeljnog zadatka", rekao je on.

Kada se radi o poseti ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, on kaže da je u planu detaljno razmatranje čitavog kompleksa rusko-srpskih odnosa, da se uporede stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, uz naglasak na situaciju oko rešavanja kosovskog pitanja.

Bocan-Harčenko dodaje da će se razmatrati i mogućnost posete ruskog predsednika Vladimira Putina beogradu.

"Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou se razvija maksimalno intenzivno, određujući smerove jačanja raznolikih bilateralnih veza. Pritom, kontakte predsednika Putina i Vučića odlikuju ritmičnost bez presedana, poverenje i dubina sadržaja", smatra ruski ambasador.

Što se tiče ruske vakcine Sputnjik V, u Beograd je stiglo 20 doza za laboratorijska istraživanja, a pregovori o isporukama su u razvijenoj fazi, kaže Bocan-Harčenko i ističe da je nedopustivo da se pitanje života i zdravlja ljudi pretvara u geopolitičko i da se Rusija zalaže za efikasnu i bezbednu imunizaciju čitavog stanovništva planete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 3 godine

Naravno da će se pojačati pritisci. Sonja Biserko već poziva na "lomljenje kičme" Srbiji i sprečavanje povezivanja, po njenim rečima, četiri osovine jake Srbije. Očigledno se zahuhtava Bajdenova administracija i očigledno da žele da nas vrate u vreme kada je bio Boris Tadić predsednik i kada je Srbija priznala tzv. KiM, kada Srbija nije reagovala na martovski pogrom, kada je minimalac bio 18000 dinara, kada je opušteno pola miliona radnika, čije su fabrike i preduzeća prodate bud za šta, kada je naša vojska gotovo bila ukinuta. Tada nije bilo nikakvih pritisaka i svi smo živeli kao u bajci. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija