• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2020

11:30

NOVI ZAKON O FISKALIZACIJI ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE! Mali najavio uključenje privrednika u tržište digitalne imovine

Politika

NOVI ZAKON O FISKALIZACIJI ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE! Mali najavio uključenje privrednika u tržište digitalne imovine

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se Predlogom zakona o fiskalizaciji stvaraju uslovi za suzbijanje sive ekonomije efikasnije kontrole i bolje naplate poreza

Predloženo je da primena zakona počne 1. januara 2022. godine.

Ministar je u Skupštini Srbije rekao da se predloženi model fiskalizacije zasniva na onlajn režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo.

To će, prema njegovim rečima, osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

- Na ovaj način stvaraju se uslovi Poreskoj upravi za efikasno praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, kao i povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu poreskog organa, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama - rekao je Mali.

Kaže da se zakonom predlaže proširenje obuhvata fiskalizacije na sve obveznike poreza na prihode od samostalne delatnosti i sve obveznike poreza na dobit pravnih lica, koji vrše promet na malo, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo u posebno opravdanim slučajevima.

- S obzirom na to da novi model fiskalizacije može stvoriti troškovi privredi, koji bi bili jednokratne prirode država je preuzela najveći deo tereta na sebe, te je u usvojenom budžetu za narednu godinu izdvojeno 3 milijarde dinara za suvencije privrednicima - rekao je Mali.

Predlogom zakona se smanjuju troškovi poslovanja na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, naglasio je ministar.
Uključenje privrednika u tržište digitalne imovine


Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući predloženo rešenje, rekao da je glavni cilj zakona otvaranje većih mogućnosti poslovanja privrednika, te da će zahvaljujući njemu privrednici lakše finansirati svoje inovativne ideje.

Kako je objasnio, otvara se mogućnost za unapređenje likvidnosti privrednika i njihovo uključenje u tržište digitalne imovine.

- Digitalna imovina, koja se ponekad naziva i kripto-imovina ili virtualna imovina, u ovom predlogu zakona je definisana kao digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja - rekao je Mali.

On je podsetio da je najpoznatiji predstavnik digitalne imovine u svetu bitkoin, a najčešća tehnologija na kojoj se digitalna imovina kreira je blokčejn tehnologija.

Mali je naveo da će donošenjem novog zakona, privrednici imati na raspolaganju više inovativnih mogućnosti za razvoj svog poslovanja, kao što je izdavanje investicionih tokena u cilju prikupljanja kapitala ili pokretanja platformi za razmenu digitalne imovine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija