• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.ne

15.12.2020

14:31

PONIŠTITI ODLUKU TEHNIČKE VLADE O PROTERIVANJU BOŽOVIĆA! Bivši ambasador UN o diplomatskim zloupotrebama

Politika

PONIŠTITI ODLUKU TEHNIČKE VLADE O PROTERIVANJU BOŽOVIĆA! Bivši ambasador UN o diplomatskim zloupotrebama

Podeli vest

Odluka bivšeg režima o proglašenju ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom uzburkala je javnost Crne Gore, ali i regiona

Ovaj diplomatsko-pravni udar na Republiku Srbiju, prema mišljenju brojnih analitičara, predstavlja najsnažniji akt neprijateljstva zvanične Podgorice, još od priznanja nezavisnosti samoproglašene države Kosovo.

S druge strane, uprkos očekivanjima javnosti i istoriji diplomatske prakse, Republika Srbija je odlučila da ne uzvrati recipročnom merom, što je okarakterisano kao "gest dobre volje" i željom zvaničnog Beograda da ne doprinese dodatnoj destabilizaciji političkih prilika sa Crnom Gorom.

Podsetimo, ovu odluku Beograda pozdravio je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je, isto tako, pozvao Podgoricu da preispita odluku o proterivanju ambasadora Božovića.
Tehnička Vlada nije imala kapacitet da proglasi Božovića nepoželjnom osobom.

Bivši šef diplomatije Jugoslavije i dugogodišnji ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vladislav Jovanović, u izjavi za IN4S istakao je da tehnička Vlada nije imala kapacitet da donese odluku o proglašenju ambasadora Božovića personom non grata.

- Radi se o direktnoj zloupotrebi funkcije, obzirom da ova odluka nije doneta u diplomatske svrhe i nema uporište u diplomatskoj praksi, već služi isključivo unutrašnjoj političkoj borbi i pravljenju problematičnih situacija novoj Vladi. S toga nova Vlada treba jasno i nedvomisleno da je ignoriše, i shodno svojim ovlašćenjima poništi odluku tehničke Vlade i stvari vrati u prvobitno stanje“, rekao je Jovanović, i dodao:

- Ovim putem takođe bih želeo da demantujem da sam ikada rekao da je ambasadoru Srbije Božoviću istekao agreman, jer to naprosto nije tačno, jer upravo odredbe člana 9 i 43 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ta pitanja jasno definišu i regulišu - naglasio je Jovanović.

Veoma je ispravna, naglašava Jovanović, i na Bečkoj konvenciji kao i unutrašnjem pravu zasnovana odluka Srbije da ne opozove ambasadora Božovića i da stane uz njega, što treba biti jasna poruka novoj Vladi Crne Gore da sa reči o želji o dobrosusedskoj saradnji pređe i na konkretna dela, i recipročno povlačenjem takve odluke normalizuje odnose sa Srbijom, zaključio Vladislav Jovanović.


Cilj je da Srbija ostane bez ambasadora u Podgorici u narednih pola godina – ključnih za srpski narod zbog popisa

Advokat i član Pravnog savjeta Crnogorsko-primorske mitropolije Dalibor Kavarić oglasio se, takođe, povodom zahtjeva da Srbija pošalje novog ambasadora u Podgoricu.

Kavarić smatra da zahtev novog šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića da Srbija pošalje novog ambasadora u Podgoricu zapravo ima za cilj da Beograd ostane bez ambasadora u toj zemlji u narednih šest meseci – ključnih za srpski narod zbog popisa.

- Zahtevom da Srbija pošalje novog ambasadora, (Radulović) želi da je ostavi bez ambasadora narednih ključnih šest do devet meseci, koji su veoma bitni zbog popisa i drugih legitimnih prava srpskog naroda kojima se po svim diplomatskim standardima treba baviti ambasador - napisao je Kavarić na svom Fejsbuk profilu.

Krijući se iza Đukanovića, dodaje Kavarić, Radulović samo pokazuje da je Milov igrač i prevara u novoj vladi.

- Srbija, shodno članu devet Bečke konvencije, nije opozvala svog ambasadora, što znači da Radulović svojim ponavljanjem notornih neistina o isteku agremana zapravo poziva na prekid diplomatskih odnosa sa najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom i susedom i radi protiv preporuke evropskog komesara Olivera Varheljija - navodi on.

Kavarić ocjenjuje da je ovo suštinsko pitanje kako bi se utvrdilo u kom smjeru ide Crna Gora, te da li je „gazda te zemlje korumpirani, osramoćeni i poniženi Milo Đukanović ili narod koji je demokratski i sa mukom uz pomoć Crkve dobio ove izbore, željan promena na bolje“ i da novi šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović nastavlja antipravoslavnu i antisrpsku politiku DPS Mila Đukanovića.

Kavarić kaže da je nejasno kako je Radulović, inače trećerazredni kadar crnogorskog predsednika, kako ga naziva, uspio da prevari premijera nove crnogorske vlade Zdravka Krivokapića i da se predstavi kao opozicionar i uđe u novu vladu Crne Gore u kojoj će odlučivati o njihovim sudbinama i ponižavati njihov narod.

- Ostaje samo da se vidi da li je ovo i stav Krivokapića i vlade i da li je Radulović kukavičje jaje koje je podmetnuo Milo Đukanović ili je novi ministar u stvari predstavnik i zastupnik politike novog premijera i vlade, u kom slučaju bi ovo bila kolektivna prevara od strane DPS na štetu svih građana koji su verovali da su smenili vlast a u stvari bi se radilo samo o promeni kadrova u okviru DPS - navodi Kavarić u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Tvrdi da je više nego jasno da Radulović nastavlja politiku svog prethodnika Srđana Darmanovića i DPS-a i da se time potvrđuje da DPS i dalje preko svog ranijeg kadra vlada u Crnoj Gori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija