• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.12.2020

20:31

PRVA ZVANIČNA POSETA OTKAKO JE STUPIO NA DUŽNOST! Stefanović: Partnerstvo sa Italijom nam je izuzetno važno! (FOTO)

Politika

PRVA ZVANIČNA POSETA OTKAKO JE STUPIO NA DUŽNOST! Stefanović: Partnerstvo sa Italijom nam je izuzetno važno! (FOTO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem u zgradi Starog Generalštaba, a dvojica ministara su ocenila da je saradnja dveju zemalja već dostigla nivo strateškog partnerstva

Ministar Stefanović zahvalio se italijanskom kolegi na poseti u ovim teškim vremenima kada se naše zemlje suočavaju sa pandemijom korona virusa.  

- Naše strateško partnerstvo vrlo jasno oslikava i snažna ekonomska saradnja, jer je Italija jedan od vodećih investitora u našoj zemlji, ali  i činjenica da Italija snažno podržava evrointegracije Srbije. Naša saradnja u oblasti odbrane je na izuzetno visokom nivou, a danas smo razgovarali i o mogućnostima njenog daljeg unapređenja – rekao je ministar Stefanović.

Kako je istakao, jedna od tema sastanka bila je i zajedničko učešće naših oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, pogotovo kroz angažman u Libanu, što je ogromno iskustvo za pripadnike Vojske Srbije, ali i primer dobre saradnje između dve vojske na terenu.

On se, takođe, zahvalio ministru Gveriniju na dugogodišnjem učešću italijanske vojske u misiji Kfora, a naročito na njihovoj zaštiti srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije.

- Za nas je zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i naših manastira i crkava izuzetno važna, čemu su italijanski vojnici bili veoma posvećeni u prethodnom periodu, i želimo i ovom prilikom da im se zahvalimo na pomoći u toj misiji – naglasio je ministar Stefanović, ocenjujući da su Srbi u našoj južnoj pokrajini zadovoljni dosadašnjom saradnjom i da polažu nade u novog komandanta KFOR-a general-majora Franka Federićija u pogledu očuvanja njihove bezbednosti.

Foto: www.mod.gov.rs

Lorenco Gverini i Nebojša Stefanović

 

Stefanović je podsetio, govoreći o bilateralnoj saradnji Srbije i Italije u oblasti odbrane, da je u poslednje četiri godine realizovano 57 različitih aktivnosti.

- Osim zajedničkih vežbi, razgovarali smo i o unapređenju naše vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, kao i saradnji u pogledu opremanja.  Važne teme našeg sastanka bile su i vojno-obrazovna saradnja i vojno-medicinska saradnja – rekao je Stefanović.

On je ocenio da iako su zbog pandemije virusa kovid obe vojske uključene u pružanje pomoći civilnom stanovništvu, vojske dveju zemalja ne dozvoljavaju da ta vrsta izazova naruši njihovu osnovnu misiju, a to je zaštita naših zemalja u pogledu bezbednosti.

- Hoću još jednom da se zahvalim ministru Gveriniju na tome što je Italija uvek bila spremna da nastavi da bude naš snažan partner u ostvarivanju ključnih ciljeva u polju bezbednosti – zaključio je ministar Stefanović.

Foto: www.mod.gov.rs

Sastanak Lorenco Gverini i Nebojša Stefanović

Ministar Gverini istakao je da je današnji susret prilika da se još jednom ukaže na bliskost koju italijanska vlada ima sa srpskom vladom, a i jedna i druga se suočavaju sa krizom pandemije virusa Kovid-19 koja već ima dramatične efekte.

- Italija i Srbija su uvek bile bliske, čak i tokom ove pandemije. Donacija medicinske opreme koju je Srbija uputila Italiji u aprilu ove godine za nas je izuzetno važna i hvala srpskom narodu - rekao je ministar odbrane Italije.

On je istakao da bilateralni odnosi Srbije i Italije imaju stratešku važnost i jedan su od stožera za stabilnost i prosperitet na Balkanu „što je važno i za Italiju i za Evropu“.

- Cenimo konstruktivnu ulogu Srbije u podršci regionalnoj saradnji, kao i trud koji Beograd ulaže u dijalog sa Prištinom. Italija ohrabruje taj proces i tu je da podrži sve aktivnosti koje idu ka tom cilju. Želim da  potvrdim naše angažovanje u okviru KFOR-a, s obzirom na to da je uloga KFOR-a da bude nepristrasni garant stabilnosti.Takođe, želim da potvrdim punu podršku Italije u procesu evropskih integracija Srbije, na tome radimo u okviru Evropske unije i smatramo to važnim za postizanje regionalne bezbednosti - naglasio je ministar Gverini i zahvalio ministru Stefanoviću i predstavnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama u  Somaliji i Libanu.

Kako je istakao, na današnjem sastanku bilo je reči o saradnji u drugim oblastima - obuke, usavršavanja pripadnika naših vojski, o zajedničkim vojnim vežbama i o mogućnosti da se saradnja prenese i na druge oblasti kao što je vojna industrija.

On se zahvalio ministru Stefanoviću na današnjim razgovorima o temama od zajedničkog interesa, uz nadu i poziv za srpskog kolegu za susret u Rimu, kako bi nastavili dalje putem dugogodišnje saradnje.

Da podsetimo, ministar Gverini današnju posetu Srbiji počeo je sastankom sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku, na kom je prisustvovao i ministar Stefanović, ocenjeno je da dve zemlje imaju stabilne prijateljske bilateralne odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, u skladu sa uspostavljenim strateškim partnerstvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija