• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.12.2020

11:10

KAPITALNA ULAGANJA U BEOGRAD OD SKORO 19 MILIONA DINARA! Vesić najavio i pripremne radove za izgradnju metroa

Politika

KAPITALNA ULAGANJA U BEOGRAD OD SKORO 19 MILIONA DINARA! Vesić najavio i pripremne radove za izgradnju metroa

Podeli vest

U budžetu grada Beograda za sledeću godinu kapitalna ulaganja predviđena su u iznosu od oko 18,76 milijardi dinara, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Naveo je da će se iz tih sredstava vršiti pripremni radove za izgradnju metroa, završiti rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, graditi regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, graditi vrtići…

- Imaćemo nove 322 raskrsnice sa semaforima kojima će se upravljati centralizovano sistemom adaptibilnog upravljanja saobraćaja, zatim 100 novih zglobnih autobusa, a počinje i izgradnja četiri nove javne garaže - rekao je Vesić na sednici gradskog parlamenta.

Naveo je da će se novcem iz budžeta za sledeću godinu raditi regionalni vodovod Makiš - Mladenovac (309.000.000 dinara), Linijski park (593.550.000 dinara), rekonstrukcija Kalenić pijace (713.050.000 dinara), vodovodna mreža u naselju Ritopek (50.000.000 dinara)…

- Obećam da će veći deo Ritopeka imati vodu do novembra naredne godine. Raspisali smo tender, gradimo vodovodnu mrežu dužine 7,3 kilometra - rekao je Vesić.

Najavio je da će odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš-Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biti pušteni u funkciju u februaru 2022. godine.

Foto: Tanjug

Goran Vesić


Kako je dodao, Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol vodu će imati do kraja 2023. godine.

Istakao je da nijedna kuća u Obrenovcu do kraja naredne godine neće biti bez vode.

Vesić je podsetio da je Beograd doneo novi Plan javnih investicija za period 2021 - 2023. Godine kojim je obuhvaćeno 216 projekata, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, ukupne procenjene vrednosti od 115,1 milijardu dinara ili 980,4 miliona evra.

- To su samo projekti koje potpuno finansira Grad Beograd - rekao je Vesić.

Naveo je da su na teritoriji grada Beograda u toku ili će naredne godine biti započete investicije koje finansira Republika Srbija ili se realizuju kroz javno-privatna partnerstva kao što su Beogradski metro vrednosti 4,4 milijarde evra, proširenje BG voza čija je vrednost oko 900 miliona evra, fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu čija je vrednost 271,7 miliona evra, toplodalekovod Obrenovac-Beograd, vrednosti 191 milion evra, obilaznica oko Begrada, brzi put Novi Beograd - Obrenovac.

Tu su, dodao je, i rekonstrukcija aerodroma “Nikola Tesla”, nova sanitarna deponija u Vinči, kao i izgradnja više bolnica na teritoriji grada Beograda što, ističe, znači da će ukupna vrednost svih investicija biti između osam i devet milijardi evra.

- Kada imamo u vidu trogodišnji plan javnih investicija, najviše kapitalnih projekata se realizuje iz oblasti saobraćaja i to 56,9 odsto (65,6 milijardi dinara), iz oblasti urbanizma, prostornog planiranja i građevinarstva 21,2 odsto (24,5 milijardi dinara) i oblasti zaštite životne sredine 14, 6 odsto (16,8 milijardi dinara) - rekao je Vesić.

Naveo je da se za budžet za 2021. godinu može reći da je razvojni pošto je, dodaje, zadržana tendencija razvoja u smislu nastavljanja investicionih aktivnosti radi završetka započetih i otvaranja novih prioritetnih projekata.

Vesić o ulaganjima u zaštitu životne sredine

U budžetu grada Beograda za sledeću godinu za zaštitu životne sredine odvojeno je 3.255.964.503 dinara što je 2,87 odsto ukupnog obima budžeta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Obrazložio je da taj program obuhvata održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje, praćenje kvaliteta elemenata životne sredine i upravljanje zaštitom životne sredine…

Najznačajniji projekat u okviru ove oblasti je, kaže Vesić, kanalizaciono-crpna stanica Krnjača 2 sa kolektorima, postrojenje za preradu otpadnih voda Krnjača i sekundarna mreža u naselju.

Vesić je na sednici gradskog parlamenta naveo da su, osim tog, značajni i projekti kanalizacija u naselju Krnjača - blok Braće Marić postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podavalskim naseljima i u Međulužju sa fekalnom kanalizacijom , fekalna kanalizacija naselja Ulovci i Krtinska.

Takođe, pomenuo je i projekte kanalizacije u delu MZ Belo Polje u Obrenovcu, kanalizacione mreže u naselju Jajinci, kao i izgradnja kanalizacije u Kaluđerici za šta su u toku pregovori sa Evropskom investicionom bankom.

Vesić je dodao da su planirana sredstva za realizaciju ovog programa uvećana u odnosu na ista u 2020. godini za 65,69 odsto.

Za oblast saobraćaja oko 43 milijarde dinara

Za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture u budžetu grada Beograda za sledeću godinu obezbeđeno je oko 43 milijarde dinara, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Taj program, naveo je na sednici gradskog parlamenta, obuhvata poslove održavanja i izgradnje puteva, ulica, pasarela, biciklističkih staza, šinskog i elektro sistema prevoza i drugih saobraćajnih površina, upravljanje i održavanje saobraćajne signalizacije, obezbeđenje sistema javnog gradskog prevoza, ulaganja u kapital GSP-a radi kupovine novih autobusa…

Od najznačajnijih investicionih projekata izdvojio je nastavak realizacije projekta “Saobraćajnica Patrijarha Pavla”, nastavak realizacije projekta „Veza Borska petlja - Lasta“.

Između ostalog, naveo je da će biti kupljeno 100 zglobnih autobusa na gas, kao i deset elektroautobusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GRAD BEOGRAD PODRŽAO PREDLOG DA UGOSTITELJI RADE VIKENDOM! Vesić: Ako privreda ne radi, neće biti novca za javno zdravlje
Beograd

GRAD BEOGRAD PODRŽAO PREDLOG DA UGOSTITELJI RADE VIKENDOM! Vesić: Ako privreda ne radi, neće biti novca za javno zdravlje

Grad Beograd podržava predlog Privredne komore Srbije da se nađe način da vikendom rade maloprodajni objekti, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodaje da se grad zalaže da vikendom rade i ugostiteljski objekti, kao i sva industrija koja zavisi od maloprodaje i koja se nalazi u teškom stanju, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

18.12.2020

08:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija