• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.12.2020

22:24

MOĆNA SRBIJA STALA JE MEĐU PRVIMA U RED ZA FAJZEROVU VAKCINU! Brnabić u Hit tvitu: Uradili smo nešto što mnogo bogatije zemlje NISU USPELE!

Politika

MOĆNA SRBIJA STALA JE MEĐU PRVIMA U RED ZA FAJZEROVU VAKCINU! Brnabić u Hit tvitu: Uradili smo nešto što mnogo bogatije zemlje NISU USPELE!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući u Hit tvitu na TV Pink objasnila je šta je sve država Srbija učinila u borbi za vakcine protiv korone kao i u borbi za ostalu medicinsku opremu tokom pandemije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će prve doze vakcine kompanije „Fajzer“ stići u Srbiju u ponedeljak ili utorak, i to u prvoj tranši nešto manje od 5.000 doza, a primiće ih korisnici staračkih domova. Ovu informaciju potvrdio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio da će prve Fajzerove vakcine stići u naredna dva-tri dana.

U isto vreme negirano je da je Oliver Varhelji izjavio da ćeZapadni Balkan dobiti vakcinu nakon snabdevanja zemalja EU.

S druge strane, prve doze ruske vakcine Sputnik V stigle su u Srbiju početkom decembra. Rusija je na laboratorijsku proveru u Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dostavila 20 doza svoje vakcine.

Premijerka kaže da je ovo ozbiljna tema i da je Vlada bilateralno potpisala ugovore sa Fajzerom, Sputnikom i Sinofarmom iz Kine, a po planu isporuke deo tih vakcina stiže pre kraja godine. Fajzer, kako kaže, stiže prvi, a Srbija je sa njim i najduže u razgovorima.

- Fajzer stiže ove nedelje, ali neće to biti količine za testiranje. Nadam se i ruskim vakcinama, a u januaru i februaru još veće količine. Ja želim da se zahvalim partnerima iz Ruske federacije zato što na najefikasniji mogući način rade sa nama na ispitivanju vakcine Sputnjik V, juče su nam poslali još 50 uzoraka Sputnjik Vakcine za našu Agenciju za lekove i medicinska sredstva, radi registracije te vakcine u Republici Srbiji i svu dodatnu dokumentaciju, poslaće nam tokom nedelje i neke reagense. Taj partnerski odnos za mene mnogo znači i želim da im se zahvalim na tome. Ovo je veliki posao i mučna borba. Mislim da će cela ova godina ostaviti svet koji je mnogo manje fer nego pre korone, da će se jaz između bogatih i siromašnih pretvoriti u provaliju i da je jako malo empatije i solidarnosti među zemljama sveta. Kao i u borbi za respiratore, važno je da je Srbija imala i finansijsku moć da da avans i stane u red za vakcine, ali i političku moć da razgovara direktno sa proizvođačima, jer to mnoge zemlje ne mogu - kaže premijerka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nebojsa iz Beograda

pre 3 godine

Moram da razumem kako da razumem

demonokratija

pre 3 godine

Jel' se nekad pitate da li su te vakcine zaista ispitane do kraja, i koliko su sigurne za našu decu?

zoran

pre 3 godine

A kako Hrvati počinu sa vakcinacijom od iduće nedelje pored moćne Srbije?

Dragan

pre 3 godine

Sjajna je stvar sa vakcinama. Svaka čast svima koji se trude da ih nabave!. Treba se bazirati i na univerzalne antivirusne lekove. Ukoliko kao amater istraživačke medicine znam dva takva leka, kalcijum hipohlorit i Lugolov rastvor (potrebno je znanje i iskustvo kako i na kakav način uzimati da bi delovalo), medicina bi morala pronaći mnogo više sličnih lekova! Sve što bih više pričao o ovoj temi vodilo bi ka teorijama zavere i ka SZO, a to ne želim. Sve pohvale našim doktorima jer su im rezultati najbolji s obzirom na lekove koje im je SZO odobrila za korišćenje. Sve ovo kažem jer nam posle ovog virusa dolazi neki drugi virus, pa ćemo ponavljati svu ovu torturu ispočetka!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17