• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.12.2020

11:59

PODRŠKA U TEŠKIM VREMENIMA! EU DONIRALA Srbiji zaštitne maske i rukavice!

Politika

PODRŠKA U TEŠKIM VREMENIMA! EU DONIRALA Srbiji zaštitne maske i rukavice!

Podeli vest

Maske, rukavice i druga oprema za borbu protiv pandemije COVID 19 stigla je danas u Srbiju, a u pitanju je samo jedna od donacija Evropske unije


Pomoć medicinskom sistemu dolazi na zahtev srpskih vlasti, u vreme velikog broja zaraženih koronavirusom, kao i stalne potrebe za zaštitom lekara, ključnog osoblja i borbom za živote pacijenata u kritičnom stanju, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Srbiji.


Donacija se sastoji od pola miliona zaštitnih maski, pola miliona rukavica i druge opreme za ličnu zaštitu.

Donaciju finansijski podržava Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a isporuka dolazi iz zajedničke evropske zalihe RescEU u Grčkoj.

"EU radi neprekidno kako bi nastavila da pruža podršku Srbiji u teškim vremenima. Najnovija donacija stiže u pravi čas, jer je zbog ponovno buktanja virusa zdravstveni sistem pod stalnim pritiskom", rekao je ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici.

On je naveo da se naporno radi na tome da se Srbiji olakšamo pristup vakcinama.

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić i Sem Fabrici


Kao odgovor na krizu COVID 19, EU je Srbiji brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra - 15 miliona evra je opredeljeno za trenutni odgovor, dok je 78 miliona evra opredeljeno za srednjoročni ekonomski oporavak.

Tokom proleća, EU je organizovala 15 teretnih aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla.

Ovi avioni su prevezli preko 721 tonu opreme koju je Srbija nabavila za borbu protiv COVID 19, dok je EU pokrila troškove transporta u iznosu od 7,1 milion evra.

Takođe, EU je obezbedila sredstva srpskim vlastima da angažuju 200 domaćih medicinskih radnika na period od šest meseci i donirala medicinske potrepštine u vrednosti od 4,9 miliona evra, kao i 14 vozila hitne pomoći i dekontaminacionih vozila za srpske bolnice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBIJA NEĆE ZATVARATI GRANICU ZA LJUDE IZ REPUBLIKE SRPSKE, BEZ OBZIRA NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU!
Politika

SRBIJA NEĆE ZATVARATI GRANICU ZA LJUDE IZ REPUBLIKE SRPSKE, BEZ OBZIRA NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU!

Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i Republike Srpske, smatra da se odnosi sa BiH moraju unaprediti, nastaviće da pomaže srpski narod u RS i zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, saopštio je Kabinet predsednika Srbije nakon današnjeg sastanka predsednika Vučića sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

14.12.2020

13:07

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija