• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.12.2020

12:10

HVALA VUČIĆU JER JE PREUZEO NAJVEĆI DEO TERETA! Brnabić: Evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje, FOKUS NA VLADAVINI PRAVA!

Politika

HVALA VUČIĆU JER JE PREUZEO NAJVEĆI DEO TERETA! Brnabić: Evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje, FOKUS NA VLADAVINI PRAVA!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas u Skupštini Srbije da evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje i jedan od najvažnijih zadataka, te da će fokus vlade biti na vladavini prava, budući da smo u pogledu ostala dva "stuba" integracija - ekonomskih reformi i reformi javne uprave, kako kaže, "daleko dogurali"


Brnabić je u raspravi o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu, koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, zahvalila na toj inicijativi i dodala da će diskusija u plenumu o izveštaju EK o Srbiji postati redovna praksa.


"Mislim da je važno da se u skupštini raspravlja o ovom izveštaju i da diskusiji prisustvuju svi najrelevantniji ministri, kao i da čujemo od zakonodavne vlasti šta je to na čemu treba da insistiramo u budućnosti", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je vlada proevropska i da je to svakako jasno i iz ekspozea koji je predstavila poslanicima u parlamentu.

"Mi smo do sada otvorili 18 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a pet pregovarackih poglavlja je spremno za otvaranje", rekla je Brnabić i dodala da su u izveštaju EK najvažnije preporuke, odnosno ono na čemu Srbija treba da radi u budućem periodu.

Brnabić je, govoreći o načinu na koji se odnosi prema evropskim integracijama, kazala da je Srbija odlučila da suštinski menja stvari i da ne donosi zakone radi zakona već da radi na tome da Srbija postane evropska po rezultatima.

Premijerka je kazala da Srbija sa nestrpljenjem čeka da vidi kako će se primeniti nova metodologija proširenja, koja podrazumeva otvaranje klastera, odnosno određenih oblasti, umesto poglavlja, navodeći da će i građani sve to moći lakše da prate.

"Znaćete kada otvorimo čitavu oblast kakvi su rezultati", rekla je Brnabić.

Foto: Printscreen RTS2

Ana Brnabić


Kada je reč o tri stuba na kojima počivaju evropske integracije, Brnabić je kazala da je Srbija najviše uradila u ekonomiji i da je za to dobila najviše pohvala, te da je "daleko dogurala" i u oblasti reforme javne uprave. Kako je dodala, elektronska uprava u suštini znači i borbu protiv korupcije, koja se tiče trećeg stuba, a to je vladavina prava.

Brnabić je navela da se u prvih mesec dana od formiranja Vlade Srbije dosta toga uradilo i da je dat jasan signal da će vladavina prava biti jedan od fokusa.

U tom smislu, dodala je da je Srbija objavila GRECO preporuke i zahvalila je skupštini što je usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika uz amandmane koje je predložila Agencija za sprečavanje korupcije, a koji su se ticali preporuka GRECO-a.

Zahvalila je parlamentu i zbog toga što je u brzom roku izabrao Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, članove Državnog veća tužilaca, predsednike sudova širom Srbije…

Kada je reč o slobodi medija, Brnabić je kazala da je Vlada Srbije usvojila akcioni plan za medijsku strategiju, formirala Radnu grupu za to, kao i za zaštitu i bezbednost novinara sa čijim će se, kaže, članovima viđati makar jednom mesečno.

Ukazala je da je sadašsnja ministarka kulture i informisanja Maja Gojković skinula sva saopštenja sa sajta preko kojih se prethodno rukovodstvo raspravljalo sa medijima.

Brnabić je spomenula i unapređenje izbornih uslova, rekavši da su izborni uslovi 2020. godine mnogo bolji nego 2012. , kao i što je sloboda medija danas neuporediva sa onom iz 2011. i 2012.godine.

Foto: Printscreen RTS2

Ana Brnabić

Kazala je da je formirana Radna grupa za implementaciju ODHIR preporuka i dodala da se i dalje radi na unapređenju izbornih uslova, što je u interesu i vladajuće stranke i koalicije, jer se tako dobija i veći legitimitet vlasti.

Brnabić je rekla i da je Srbija pokazala spremnost za dijalog sa Prištinom, kao i veliku fleksibilnost i hrabrost, navodeći da brzina u tom procesu ne zavisi samo od Srbije već je, kaže, za "tango potrebno dvoje".

Dijalog je, kaže, važan i za bezbednost Srba na KiM, ali i za čitav region. Premijerka je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer vodi dijalog i zato što je preuzeo najveći deo tereta na sebe, a Vladu Srbije oslobodio da radi druge stvari.

"Ono na čemu ćemo insistirati je Zajednica srpskih opština. Ne možemo ići u nove sporazume ako Priština ne implemntira prve sporazume", rekla je Brnabić koja je zahvalila komesaru za proširenje Oliveru Varheiju i predsednici EK Ursuli fon der Lajen.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je pre izlaganja Brnabićeve saopštio da je pozvao predstavnike Nacionalnog konventa da prisustvuju, ali da su oni naveli da ne mogu da dođu zbog pandemije, te i zbog toga što ne mogu da učestvuju u radu.

Dačić je podsetio da se zna kako funkcioniše Skupština Srbije i da nije “debatni klub”, jer takvo učešće drugih predstavnika nije predviđeno ni Poslovnikom, ni zakonom. “Mi smo pokazali dobru volju i želju”, poručio je Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lela

pre 3 godine

Zemlja Srbija ima jasan cilj a to je clanstvo u EU.

Ana

pre 3 godine

Vučić stvarno veliki deo odgovornosti prebacuje na sebe!

Saša

pre 3 godine

Svaka čast za trud i borbu za svoje građane.

Marko

pre 3 godine

Naravno da je EU i vladavina prava prioritet, napred Srbijo!

Nevena

pre 3 godine

Tako je, uz Vučića zemlja ide konstantno napred!

Ivana

pre 3 godine

Baš tako, podneo je najteži deo, želim mu i da nadje snage za nove izazove i u 2021.

Nemanja Romic

pre 3 godine

Srbija je u prvom planu i sve ostalo nije toliko bitno

Daki

pre 3 godine

Srbija ima jasan cilj i ka tom cilju teži i od njega neće odustajati

Aleksandar

pre 3 godine

Kao predsednik nikad se nije bojao posla i naroda, sve pohvale!

Aleksandar

pre 3 godine

U EU ne treba ići po svaku cenu, Srbija je živela i pre nje!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija