• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.01.2021

06:11

JEFTINIJI GAS ZA GRAĐANE SRBIJE! Vučić na otvaranju Balkanskog toka najavio suštinske promene u ekonomskom razvoju zemlje!

Politika

JEFTINIJI GAS ZA GRAĐANE SRBIJE! Vučić na otvaranju Balkanskog toka najavio suštinske promene u ekonomskom razvoju zemlje!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je za komercijalni saobraćaj gasovod kroz našu zemlju

 

 

Vučić je objasnio da će gasovod doneti Srbiji povojlniji gas uz maksimalnu cenu od 155 dolara. Uz to, predsednik je naglasio da je važno sprovesti gasifikaciju svih delova Srbije jer gas dovodi investitore.

To je, kazao je, niže nego gas koji dobijamo na mađarskoj granici preko Ukrajine, koji staje 160 dolara po hiljadu kubika, uz dodatne doplate za tranzit.

Foto: printscreen Tanjug

Aleksandar Vučić na otvaranju gasovoda Balkanski tok


- Sada ćemo imati gas po ceni od 155 dolara maksimalno, plus 12 do 14 dolara za transport kroz naš sistem. Mnogo niža cena, koja je veoma povoljno, ali istovremeno dobijaćemo kroz takse na procenat koliko smo vlasnici novac za vraćanje kredita za izgradnju gasovoda - rekao je on.

 

 

 

Gasovod je otvoren u šest ujutro, jer, kako kaze, tada kreće komercijalni ugovor, od tada kreće da teče komercionalno gas.

Foto: printscreen Tanjug

Zajedno s predsednikom Vućićem, otvaranju prisustvuju Igor Mirović, Aleksandar Antić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

- Želim vam svima Srećnu Novu godinu, da budete zdravi i da konačno krene gas kroz našu zemlju. Živelo prijateljstvo Srbije i Rusije - rekao je Vučić na srpskom i ruskom.

nakon toga svečano je pušten u rad gasovod Balkanski tok.

- Ovo što se čuje, predsedniče, to je zbuk gasa koji je potekao - rekao je Bajatović.

Foto: printscreen Tanjug

- Evo nas ovde u Gospođincima na velikom i važnom događaju. Gas nabavljamo po ceni od 155 dolara na hiljadu kubnih metara gasa. Ovo je strateški veoma važno za nas, a povoljna okolnost je naplaćivanje gtranzitne takse i otplata sredstava. U budućnosti dobijamo priliku da još snažnije privučemo investitore. Imamo skoro svuda u našoj zemlji gas i time ćemo privući sve one koji otvaraju fabrike. Ne znam kako će to izgledati između Rusije i Ukrajine, ali Srbija je uspela da osigura snabdevanje gasom, koji će ići i van naše zemlje. Izvinite što sam vas podigao ovako rano, ali takav je koercijalni ugovor. Srećna vam nova godina - rekao je Vučić.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko poželeo je svima srećnu Novu godinu.

Bocan Harčenko: Hvala predsedniku Srbije

- Ovo je najbolji poklon za Novu godinu. Gas će obezbediti ekonomsku stabilnost vaše zemlje i omogućiti dalji razvoj zemlje. Ovim se obezbeđuje energetska stabilnost u Srbiji. Ovo se potpuno uklapa u smernice privrednog razvioja koje je uoči Nove godine izneo gospodin predsednik Vučić. I ne samo Srbije nego i šireg regiona. Predsednik je rekao da ima i dodatnih mogućnosti da Srbija postane još provlačnija za investitore, što daje više mogućnosti i u okviru regionalne, ali i evropske aktivnosti. Izražavam zahvalnost svima koji su radili na ovom projektu, želim svima zdravlje i hvala predsedniku Srbije - rekao je Bocan Harčenko.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović upoznao je prisutne s detaljima Balkanskog toka.

- Koristilči smo najmoderniju opremu, sad radimo na planu gasovoda Beograd - Banjaluka i ka Horgošu, što će nam omogućiti pristup Severnom toku 1 i 2. Sve što je traženo od nas u tehničkom i komercijalnom smislu je ispunjeno - rekao je Bajatović.

Na pitanje da li će gasifikacijom biti i snižena cena gasa, Vučić kaže;

Jeftiniji priključak za gas za građane Srbije

- Gledaćemo da sa svim taksama, pre svih lokalnih samouprava, uvođenje gasa bude jeftinije i to nam jeste ozbiljan problem. Od ponedeljka sedamo i s predstavnicima Vlade, Srbijagasa nađemo rešenje da priključak košta jeftinije. Mi želimo da počnemo da naplaćujemo gas i imati više novca i čistiji vazduh, ulice. Glupa nam je politika decenijama da skupo naplaćujemo priključak na gas i ljudi ne žele da se odriču 1.200 evra. Daćemo po najnižim mogućim cenama jer ćemo imati više novca i čistiju zemlju. A i finansijski će nam se isplatiti - rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na gasifikaciju zemlje.

- Gasna infrastruktura mnogo košta, ali moramo da povežemo Valjevo i Leskovac. Ovo je siuštinski važno za ekonomski razvoj Srbije. Očekujte za 15 dana nove predloge, uveren sam da će Vlada da tro prihvati i donese nove mere koje će olakšati građanima život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 3 godine

Jel to bravo za ono sto je danas sve poskupelo

Sunčica

pre 3 godine

Jezičinu ima ovaj, ne bi me iznenadilo da napreduje u ministra.

Nešo N

pre 3 godine

Lazni Bot: A šta je to sada poskupelo.Konačno treba da prestanete da se služite sa lažima.

nk

pre 3 godine

Niste preneli sve cinjenice. Sada ne placamo samo $165, nego i $30 izmedju granice Ukrajine i Madjarske, a onda na tih $195 ide i $18 kroz Srbiju. Sada ce da placamo 155 i kroz Srbiju $12-$14. To je ogromna i strasno velika usteda za nasu potrosnju i ustedu a da ne pricamo do tacke da se sama Srbija moze ugradjivati dakle za skoro 1/2 od svoje cene za okolne zemlje

Milica Milicic

pre 3 godine

Imacemo jeftiniji gas, plus zaradu za tranzit.

Boka

pre 3 godine

Kad se od prvog dana Nove godine radi ovim tempom, rezultati moraju da postoje, samo napred u nove pobede predsedniče!

Mihajilo

pre 3 godine

Za ovo smo se borili i izborili. Imaćemo najjeftiniji gas do sada i stvorili smo šansu da se svi grejemo na najekonomičniji i najčistiji način.

Maki

pre 3 godine

Nova godina ce doneti jos mnogo novih investicija!

Zlatko

pre 3 godine

Gas konačno teče, u našem je gasovodu. Samo, nije sve gotovo, sad moramo ubrzano da gradimo sekundarnu mrežu, do gradova u srbiji. biće još mnogo posla ali tako Srbija ide napred.

minja

pre 3 godine

jeftiniji energent za nase gradjane i boljitak za nasu privredu i privlacenje novih nvesticija jeko lepa vest za sve nas !!

miki

pre 3 godine

dobra vest za privredu,a i privlacenje novih investicija

Koki

pre 3 godine

Balkanski tok ce mnogo doprineti daljem razvoju nase privrede, energetskoj stabilnosti nase zemlje ali i daljem rastu nase ekonomije.

Stojan

pre 3 godine

Cestitke Srbiji i Rusiji kao i svima koji su radili na dovodjenju gasa. Uspeli su uprkos EU i drugim zemljama koje su sve radile da sprece izgradnju gasovoda.

Boban

pre 3 godine

Najbolja moguca materijalizacija odlicnih ekonomskih i privrednih Srpsko-Ruskih odnosa. Balkanski tok donosi novu fazu ekonomskog procvata Srbije i bolji kvalite zivota gradjana Srbije.

Boban

pre 3 godine

Srbija postaje vazan faktor energetske stabilnosti i bezbednosti Evrope. Ono sto nam je priroda i geografski polozaj podario konacno pametno rukovodstvo zemlje pretvara u opste dobro za zemlju za gradjane Srbije.

Princip

pre 3 godine

Projekat od velike važnosti za našu zemlju i sve njene građane. Postaćemo značajan faktor u snabdevanju regiona gasnom energijom.

Kolle

pre 3 godine

Balkanski tok pored dodatne energetske stabilnosti znacajno ce uticati i na povoljnije cene uvodjenja prikljucaka za gas u domacinstva.

Boban

pre 3 godine

Novi gasovod garant boljeg, kvalitetnijeg i jeftinijeg grejanja za gradjane i privrrdu.

Goran

pre 3 godine

Ako se po jutru dan poznaje,ovo je odličan početak godine za Srbiju. Ne moram da pričam koliki je značaj gasovoda Balkanski tok za našu zemlju,s jedne strane imaćemo nižu cenu gasa za građane i privredu,a s druge strane i dodatni prihod od tranzita gasa!

Jana

pre 3 godine

U ovoj godini napredovacemo jos vise ekonomski.

Janko

pre 3 godine

Lepo je sto u Novu godinu ulazimo sa divnim vestima i novim investicijama.

Rolle

pre 3 godine

Gasovod Balkanski tok obezbedice nasoj zemlji dodatnu energetsku stabilnost, znatno ce doprineti daljem razvoju privrede ali i ocuvanju zivotne sredine.

Ivana

pre 3 godine

Čestitam predsedniku Vučiću na ovom istorijskom trenutku koji će svakako Zapadni Balkan ujediniti. Srbija danas ima predsednika kojem je stalo da građani žive bolje.

Miloš

pre 3 godine

Balkanski tok će našu državu učiniti privlačnijom za investitore i doneti rast ekonomije i industrijske proizvodnje. Takođe, Srbija će sada moći da bude tranzitna za gas iz dva pravca i da od toga zarađuje.

zdjurdjevic

pre 3 godine

Uz pitanje kako je ovo moglo da prođe bez Zorane (ha, ha ,ha), sve čestitke za investiciju.

Ivana

pre 3 godine

Čestitam Aleksandriju Vučiću ovo je istorijski dan za ujedinjenjm celog Zapadnog Balkana.

Kika

pre 3 godine

Jedan od velikih dana za Srbiju, a bice ih jos. Moze li godina bolje da krene nego uz ocuvanje kucnog budzet i zdravije vazduha.?

Giga

pre 3 godine

Saradnja sa prijateljskom Rusijom i partnerski odnos sa susedima za mir, stabilnost i razvoj, mnogo znaci za nasu zemlju.

Nale

pre 3 godine

Sjajna investicija . Privući će strane investitore.

Filip

pre 3 godine

Ovakve investicjie će omogućiti Srbiji da ide krupnim koracima napred.

Filip

pre 3 godine

Ruski gas je kvalitetan i jeftin. Balkanski tok će nam omogućiti da ga imamo u dovoljnoj količini.

Filip

pre 3 godine

Zahvaljjujući odličnim odnosima Srbije i Rusije izgrađen je Balkanski tok.

Sandra

pre 3 godine

Novu godinu zapocinjemo novim pobedama. Ovo je svakako projekat koji je jako bitan za nase gradjane. Hvala Rusiji i zivelo nase prijateljstvo!

Vlajko77

pre 3 godine

Bravo , dobra investicija za Srbiju i sve gradjane !

Perica Savic

pre 3 godine

Ovo su sjajne vesti za sve gradjane Srbije.

Snežana Krstović

pre 3 godine

Balkanski tok ima privredni, ekonomski, ekološki i strateški značaj za Srbiju. Pun pogodak.

Milisav

pre 3 godine

Balkanski tok će sam sebe otplatiti, dok benefiti Srbije su višestruke. Jedna od njih je i jeftiniji gas.

Mile

pre 3 godine

Završen je projekat koji je rezultat uspešnje saradnje Srbije i Rusije. Na divan način ulazimo u novu 2021. godinu.

Iva

pre 3 godine

Ovaj novi gasovod donosi sigurnost našoj energetici

Miki

pre 3 godine

Znacajan dan za Srbiju, gas je najjeftiniji energent kako za industriju, privredu tako i domacinstva.

Mara

pre 3 godine

Ovo je odlična investicija. Ne samo što će gas biti jeftiniji, već će se i samo priključivanje na gasovod olakšati građanima smanjenjem cene priključka. Isplativo je sa više strana.

Milena

pre 3 godine

Gas veoma značajan i za privredu i za domaćinstva

Milena

pre 3 godine

Značajno je za sve nas što smo dobili i alternativan put za gas.

Aleksandar

pre 3 godine

Jedan od vaznijih stvar za Srbiju u poslednjih nekoliko godina!

Pavle

pre 3 godine

Srbija je dobila dobru investiciju i bice lepo kad pojeftini gas

Ina

pre 3 godine

Ovo će Srbiji doneti velike benefite, pre svega jeftinije grejanje i bolju ekološku situaciju.

Slavica

pre 3 godine

Bravoo, ovo je veliki uspeh i sve pohvale za projekat, veoma značajna ivesticija za Srbiju.

Boban

pre 3 godine

Jedam od benefita koji donosi zavrsetak ovako znacajnog medjunarodnog projekta Balkanski tok jeste dramticno nize cene gasa sto ce podici kvalitet zivota gradjana ali i jos vecu atraktivnost Srbije za nove direkne strane investicije.

Sara

pre 3 godine

Gas ce biti jeftiniji sto je veoma vazno za sve gradjane Srbije.

Dejan

pre 3 godine

Dolazaka gasa će posebno značiti za domaćinstva.

Mily

pre 3 godine

Balkanski tok predstavlja jedan od najvecih investicionih poduhvata poslednjih godina za Srbiju, koji ce nasoj drzavnoj kasi doneti visestruki profit.

Micka

pre 3 godine

Balkanski tok je do sada najveca investicija, koja ce privlaciti u srbiju jos mnogo vaznih investicija i projekata.

Dina

pre 3 godine

Za srpsku privredu je neprocenjiv znacaj ovog gasovoda.

Drugar

pre 3 godine

Sa ovakvim investicijama srbija ce biti ubedljivo najbolja drzava u regionu sto se energetike i privrede tice.

Dina

pre 3 godine

Pocetak nove godine nagovestava mnogo bolju godinu za srbiju i njene gradjane.

Marija

pre 3 godine

Odlican pocetak Nove godine! Sjajno! Veliko bravo!

Nevena Ratković

pre 3 godine

Za Srbiju je povoljniji gas i bolji uslovi Bravo predsedniče

Andrea

pre 3 godine

Pustanje u rad gasovoda imace ogroman uticaj na dodatno jacanje nase privrede ali i ekonomije. I sjajno je sto je danas otvoren, kada otvaramo jedno novo poglavlje i pocinjemo da nizemo uspehe.

zemun

pre 3 godine

pa to ce biti naj jeftiniji u evropi kao i dizel.

Zvoncica

pre 3 godine

Tako je. Niže cene, manja zagađenost, topla i jeftinija zima u domaćinstvima.

Dragan

pre 3 godine

Srbija je gasovodom Balkanski tok na dugoročne staze obezbedila svoje stabilno energetsko snadbevanje.

Dragan

pre 3 godine

Ako se po jutru dan poznaje ova godina će biti veoma uspešna za Srbiju i srpski narod. Srećna Nova godina svima.

Dragan

pre 3 godine

Gasovod "Balkanski tok" promeniće će "tokove" življenja u Srbiji.

Ines

pre 3 godine

Odlican investicioni potez za celu Srbiju,posebno za nove investitore.

Ines

pre 3 godine

Odlican investicioni potez za celu Srbiju,posebno za nove investitore.

Marko

pre 3 godine

Balkanski tok obezbedjuje jeftiniji gas i povoljnije uslpve prikljucka za gradjane Srbije.

Sale

pre 3 godine

Vazna investicija za Srbiju...koja pozitivno utice i na druge privredne grane. Bitno je da iz svega gradjani imaju koristi.

Zole

pre 3 godine

Ova gasovod ce doneti mnogo pozitvnog Srbiji. Gasifikaciju dobrog dela Srbije i nize cene gasa za domacinstva sto je izuzetno znacajno.

Romanija

pre 3 godine

Za nas je najvažnije da imamo siguran dotok gasa, a i cena će biti pristupačna.

Nele

pre 3 godine

Samo sto vise investicija da se sliva u Srbiju.

Coa

pre 3 godine

Covek koji istovremeno misli i na ekonomski, i na ekoloski aspekt pobosljanja standarda gradjana Srbije.

Jana

pre 3 godine

Ogromna investicija od izuzetnog značaja za Srbiju.

jelena

pre 3 godine

Benefit ovog projekta, osetiće se u godinama koje dolaze, jer jeftiniji prikjlučak na gas dovešće do toga da će u buduće mnoga domaćinstva i privrednih subjekata koristiti ovaj najjeftiniji energent. Bravo!

marina

pre 3 godine

Nova godina nije mogla lepše da počne. Ovakvi projekti su ono što treba Srbiji. Odgovorna vlast na ovaj način treba svojim građanima da čestita praznike. Svaka čast!

Ana

pre 3 godine

Prvi dan nove godine i Srbija otvara gasovod Balkanski tok koji će omogućiti jačanje privrede na duži vremenski period

Filip

pre 3 godine

Otvaranjem gasovoda sad nema potrebe da gas kupujemo preko ukrajine. Imamo jeftiniji gas, još da se smanje cene priključivanja, građani će imati najekonomičniji i najčistiji način grejanja.

Milena

pre 3 godine

Ovo je odlična vest na početku godine jako važna i nadam se da će uskoro država zaista spustiti cene priključka. To će pomoći da veliki broj domaćinstava se priključi na gas i time pomogne i u poboljšanju ekološke situacije, ali i da budu energetski efikasniji.

andrijana

pre 3 godine

I posle kažu da Deda Mraz ne postoji. Pa građani Srbije bolji poklon za Novu godinu, nisu mogli da dobiju. BRAVO!

Sonja

pre 3 godine

Veliki napredak za industriju i srpsku privredu.

Milos

pre 3 godine

Gasovod ce doneti Srbiji povojlniji gas uz maksimalnu cenu od 155 dolara.

Sonja

pre 3 godine

Veliki napredak za industriju i srpsku privredu.

Teodora

pre 3 godine

Gas će obezbediti ekonomsku stabilnost nase zemlje i omogućiti dalji razvoj i prosperite.

Marina

pre 3 godine

Idealan nacin da se pozeli uspesna nova godina za celu Srbiju!

Mihajilo

pre 3 godine

Gasovod se gradio i izgradio da bismo imali sigurno snabdevanje i jeftiniji gas.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija