• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/blic.rs

04.01.2021

18:52

NIŠTA OD DRŽAVNE MATURE NI OVE GODINE! Evo šta to znači za BUDUĆE STUDENTE!

Politika

NIŠTA OD DRŽAVNE MATURE NI OVE GODINE! Evo šta to znači za BUDUĆE STUDENTE!

Podeli vest

Državna matura neće biti uvedena 2022. godine i kako sada stvari stoje, po prvi put će biti održana najverovatnije godinu kasnije, saznaje "Blic". Jedan od razloga je i pandemija koja otežava sprovođenje bitnih stavki koje moraju da se odrade

Ministar prosvete Branko Ružić formirao je radnu grupu koja će u kontinuitetu raditi na ispunjavanju uslova za održavanje državne mature.

- Ipak, gotovo je izgledno da neće biti uvedena naredne godine jer mora sve do tančina da bude spremno za njeno sprovođenje. U ovako bitnom državnom projektu nijedan detalj ne sme biti prepušten slučaju - kažu za "Blic" u Ministarstvu prosvete.

Suštinski razlog jeste epidemija Kovid19, koja umnogome otežava organizovanje i sprovođenje priprema. Jedna od njih je pilotiranje projekta. Prvi termin je zbog epidemije propušten, a neophodno je odraditi još dva, od kojih je prvi već u maju.

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Prijemni ispit

Drugi značajan razlog je usklađivanje i dogovor sa visokoškolskim ustanovama. Kako za "Blic" kažu u ministarstvu, manji broj ali bitan deo fakulteta smatra da državna matura nije dovoljna već su neophodni ipak i prijemni.

Međutim, i u slučaju usklađivanja ovog pitanja, jedan deo fakulteta zahteva utvrđivanje stepena složenosti ispita.

- Jednostavno smatraju da nije isto polagati matematiku na prirodno matematičkom ili elektrotehnici - navode u ministarstvu.

Foto: printscreen

Prijemni ispit

Svakako uvođenje državne mature je jedan od najozbiljnijih poslova pred ovim resorom. Ministar prosvete Branko Ružić u izjavi za medije je naveo da je državna matura velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

- Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022 - kaže ministar Ružić.

Pojašnjavajući cilj državne mature, ministar kaže da je namera da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter.

- Da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu - poručuje Ružić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija