• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2021

11:27

U PRIŠTINI POSTOJI POLITIČKA NESTABILNOST! Selaković: Beograd je u svakom trenutku spreman za nastavak ozbiljnog i efektivnog dijaloga o KiM

Politika

U PRIŠTINI POSTOJI POLITIČKA NESTABILNOST! Selaković: Beograd je u svakom trenutku spreman za nastavak ozbiljnog i efektivnog dijaloga o KiM

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je Beograd u svakom trenutku spreman za nastavak dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji će imati konkretne rezultate i dovesti do sprovođenja dogovorenog, ali da nije strana od koje zavisi da li će pregovora biti ili ne.


Selaković je kazao da u Prištini postoji politička nestabilnost i da nije siguran da u ovom trenutku bilo ko može da kaže kakav je plan za nastavak dijaloga o KiM.


Izrazio je nadu da će rešavanje političkih prilika u Prištini omogućiti nastavak efektivnog dijaloga koji će, kaže, imati konkretne rezultate, koji će biti sprovodivi, i u kojem će doći do realizacije onoga što je dogovoreno.

- To je teško i kompleksno pitanje, više je faktora na koje ne možemo da utičemo nego na koje možemo, ali za nas kao državu je važno da smo za nastavak ozbiljnog dijaloga u svakom trenutku - kazao je Selaković za TV Pink.

Dodao je da Srbija nije strana od koje zavisi da li će dijaloga biti ili ne, ali da duboko veruje da samo dijalogom i mirnim sredstvima mogu da se rešavaju bolni i veliki problemi kao što je pitanje KiM.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga dogovorene pod pokroviteljstvom EU, a da Priština posle više od 2.800 dana nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Na pitanje da li će Vašingtonski sporazum važiti nakon dolaska nove administracije u Belu kuću, Selaković je rekao da su SAD ozbiljna država koja svoj politički kurs ne menja tako lako i da je mišljenja da neće biti odstupanja od tog sporazuma.

Foto: printscreen RTV Pink

Nikola Selaković


Kako je rekao, do sada nije bilo nijednog signala od novodolazeće administracije iz Vašingtona koji je nagoveštavao radikalan zaokret po tom pitanju.

Selakovih je naveo da je pandemija korona virusa poremetila ne samo ustaljeni tok međunarodnih odnosa nego i prodrmala unutrašnje političcke scene svih država sveta, ali i tvorevina kao što je EU.

Uveren je da će se u jednom trenutku Vašington baviti i našim regionom, jer su, kako kaže, u novoj administraciji ljudi koji su se bavili Balkanom pre 25 godina.

- Kako će se i kada odvijati nešto što je značajno za nas, videćemo u narednom peroidu, to ne zavisi od nas - rekao je Selaković.

On je naglasio da kompletna diplomatska i politička infrastruktura naše države treba da pokušava da iznosi svoju istinu, ali i da iznosi ozbiljne i važne argumente o KiM koji se teško opovrgavaju.

- Naši argumenti jesu to gde žive Srbi na KiM, koja su njihova prava, da li su ugrožena, šta garanutuje njihovu zaštitu...To je mali segmet onoga što treba da radimo i što ćemo raditi i od čega nećemo odustati - rekao je Selaković.

On je kazao da bez mira i stabilnosti ne bi bilo našeg ekonomskog napretka, a bez tog napretka ne bismo imali toliko zaposlenih, sve veću tražnju za radnom snagom, sve veće plate i penzije...

- Do 2021. godine prosečna plata će dostići oko 570 evra, a pre osam godina prosečna plata je bila za 250 evra niža. To je rezultat ozbiljne, mudre i odgovorne ekonomske politike, ali i politike uopšte, jer da nije bilo mira i stabilnosti ne bi bilo toliko ulaganja u našu privredu i takvog ekonomskog napretka - rekao je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija