• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2021

07:24

VUČIĆ U HILANDARU, u znaku poštovanja i RETKIH POČASTI! Predsednik u 2 sata ujutru prisustvovao Božićnoj službi, a u 7 časova i Božićnoj liturgiji

Politika

VUČIĆ U HILANDARU, u znaku poštovanja i RETKIH POČASTI! Predsednik u 2 sata ujutru prisustvovao Božićnoj službi, a u 7 časova i Božićnoj liturgiji

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Badnje veče i Božić provodi u manastiru Hilandar, na Svetoj Gori, u znaku poštovanja i retkih počasti sa kojima je dočekan juče popodne u najvažnijoj srpskoj svetinji


Predsednika Vučića su, na dolasku, ispred manastira dočekali iguman Hilandara, arhimandrit Metodije i veliki broj monaha, kako za Tanjug svedoči ministar Nenad Popović, koji prati predsednika u poseti.



Na ulazu u manastir, u čast srpskog predsednika, prvog posle 20 godina kojeg su zvanično ugostili monasi Hilandara, bile su istaknute tri zastave: srpska, grčka i hilandarska, što se čini samo o velikim praznicima i kada dolaze najviši gosti.



Odmah po dolasku, iguman Metodije pratio je predsednika Vučića u Saborni hram Vavedenja Bogorodice, u koji su ušli sami njih dvojica.

Iguman je potom ostavio srpskog predsednika da se sam pokloni svetinjama i proboravi neko vreme u Hramu.

To se, kako objašnjava ministar Popović, smatra velikom počašću, koja se retko, skoro nikad ne ukazuje posetiocima, bez obzira na rang.

Vučić se, inače, najduže zadržao pred ikonom Bogorodice trojeručice.

Posle toga, predsednik Vučić razgovarao je sa starešinstvom manastira Hilandar sa igumanom Metodijem na čelu, a potom je arhimandrit u njegovu čast priredio svečanu Badnju večeru, za "skromnom, ali predivnom manastirskom trpezom", u najužem krugu, odnosno u prisustvu samo dva monaha, pored dva gosta iz Srbije.



Predsednik Vučić je u 2.00 ujutru prisustvovao Božićnoj službi, a u 7.00 ujutru i Božićnoj liturgiji.

Za 9.30 planiran je Božićni ručak u novoj trpezariji, renoviranoj prošle godine, a predsednik Vučić biće njen prvi gost tog ranga.

Trpezarija inače ima kamene stolove, na kakve ima pravo samo nekoliko od ukupno 20 manastira na Svetog Gori, i to samo oni koji su carske lavre.

Srpski predsednik će danas obići sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine.

Poseta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsednička poseta tom srpskom manastiru u poslednje dve decenije.

O njegovoj poseti Svetoj gori i Hilandaru obavešten je i carigradski patrijarh.

Sam predsednik nije se oglašavao od dolaska u manastir, a pre toga je, posredstvom profila na društvenim mrežama, podelio sa javnošću osećanja sa kojima se uputio na Svetu Goru.

Tačnije, kako je naveo, "nemoguće je objasnititi" šta se, osim treme, oseća u trenucima dok se prilazi Hilandaru.

Foto: printscreen instagram

Aleksandar Vučić
Manastir Hilandar

Manastir Hilandar, jedan od tri negrčka manastira na Svetoj Gori, osnovali su 1198. veliki župan Stefan Nemanja i njegov sin Rastko, to jest monasi Simeon i Sava.

Samo dve godine nakon osnivanja, u manastiru je preminuo monah Simeon, a legenda kaže da je na mestu na kome je on sahranjen u nekadašnjoj crkvi Vavedenja Bogorodice, koju je kasnije kralj Milutin obnovio, nikla čudesna loza.

Pored kraljeva Milutina i Stefana Uroša Prvog, manastir Hilandar je, prema dostupnim podacima, pomagao i car svih Srba i Grka, Dušan Silni, ali i mnogi drugi srpski vladari, poput kneza Miloša Obrenovića, zatim kneza Aleksandra Obrenovića, a poznato je da je u posetu ovoj svetinji išao i kralj Petar Prvi Karađorđević.

U riznici Hilandara čuvaju se brojne relikvije i ikone, a tu je i ikona Bogorodice Trojeručice, kao i Bogorodice Odigitrije, najstarije sačuvane mozaičke ikone nastale početkom 13. veka.

Manastir čuva i rad monahinje Jefimije, namenjen njenom sinu Uglješi Despotoviću, kao i zavesu ruskog cara Ivana Četvrtog Groznog, ali i zavesu za ikonostas monahinje Jefimije i mnoge druge predmete, od istorijske, ali i duhovne vrednosti srpskog i drugih pravoslavnih naroda.

Početkom marta 2004. godine Hilandar je teško stradao u požaru, čak više od polovine manastirskih zdanja je izgorelo ili oštećeno.

Mada je obnova počela vrlo brzo nakon toga, činjenica da se poštuju kanoni, kao i da se ne radi na crkvene praznike i nedeljom, a i da se do Svete Gore stiže brodom, te da su neophodna značajna materijalna sredstva, dovela je do toga da obnova nije brzo tekla.

Do 2017. godine je oko 65 procenata uništenog manastirskog kompleksa obnovljeno.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Janko

pre 3 godine

Da u sreci i zdravlju proslavimo Bozic i da nam godina bude jos mnogo bolja.

Helena

pre 3 godine

Verujemo da je predsednik lepo docekan na Hilandaru i da ce se vratiti sa puno lepih utisaka.

Dr Nikola

pre 3 godine

Svaka čast predsedniku poštene i časne Srbije.

Djordje

pre 3 godine

Tako je, predsednik casne i postene Srbije! Ziveo on nama!

Jovana

pre 3 godine

Vaistinu se rodi! Duh pravoslavlja će uvek biti sa nama, kako u najtežim, tako i u najlepšim vremenima, i na njega ne smemo zaboraviti ma koliki da su naši problemi! Takođe, svima koji danas proslavljaju Božić čestitam, i želim puno zdravlja, uspeha i novih pobeda! Živela Srbija!

Toma

pre 3 godine

Predsednice da nam vi budete zdravi i nasu zemlju podignete na jos visi nivo!

Miki

pre 3 godine

Verujem da niste imali takav osecaj kako ste zakoracili u manastir Hilandar,Hristos se rodi!

Rasta

pre 3 godine

Ko nije bio ne zna kakav je osecaj u Hilandaru!

Jelena

pre 3 godine

Vučićeva poseta Hilandaru pokazuje koliko je Srbija posvećena očuvanju pravoslavlja, kao i koliko naš narod bez obzira na sve poteškoće uvek ima vremena da se posveti iskonskoj veri! Sveta Gora je nešto posebno, i to se ne može opisati, već samo doživeti! Mir Boziji-Hristos se rodi!

Natasa

pre 3 godine

Da nam svima ova godina podari zdravlja,srece,ljubavi i vise veselja. Srecan Bozic,zivi bili.

Mily

pre 3 godine

Mir Bozji, Hristos se rodi! Neka svima ovaj dan protekne u zdravlju, veselju i u drustvu porodice i najblizih!

Tara

pre 3 godine

Ovo se ne može opisati rečima!Mora se doživeti

Laza

pre 3 godine

Najradosniji hrišćanski praznik. Srećan Božić.

Nata

pre 3 godine

Predsednik poštuje običaje vezane za Božić.

Biljana M

pre 3 godine

Predsednik je covek iz naroda, domacin koji zna za red.

Mina

pre 3 godine

Hristos se rodi. Da Božić proslavite u miru i blagostanju.

Miladin

pre 3 godine

Pa naravno da ga treba tako dočekati, on je predsednik Srbije!

Boban

pre 3 godine

Dolazak jutarnje Bozicne cestitke i blagoslova iz drevne srpske svetinje Hilandara obasjala je i okupala srecom danas Srbiju i srpski narod.

Lidija

pre 3 godine

VAISTINU SE RODI...zdravlja svima, i treba predsednik da bude tako dočekan, zavidim mu

Nina

pre 3 godine

Vaistinu se rodi! Srećan Božić svima koji danas slave jedana od najvećih hrišćanskih praznika!

Marko

pre 3 godine

Postujući tradiciju predaka, predsednik Srbije, posetom Hilandaru odrzava dobre odnose drzave i njenog neodvojivog dela sa Svete Gore. Srecan Bozic.

Rade

pre 3 godine

Predsednik Vucic zna svaki obicaj, i ispostovace svaki od njih.

Rade

pre 3 godine

Veoma je lepo to od strane Predsednika Vucica sto je na bozic posetio manastir hilandar.

makiso

pre 3 godine

Hvala Predsedniku sto brine za nase svetinje, i sto im pomaze ulaganjima.

hristina

pre 3 godine

Da u zdravlju i veselju proslavimo najradosniji praznik.

Jelena

pre 3 godine

Sve po redu kako dolikuje! Bravo predsedniče! Samo napred i Srecan vam Bozic!

Ivana

pre 3 godine

Neka nas prethodna godina i ovaj blazesni dan nauce sta su prave zivotne vrednosti. Mir Bozji, Hristos se rodi!

Jovan

pre 3 godine

Poseta Svetoj Gori treba svakom pravoslavnom hrišćaninu da budu bar jednom u životu cilj putovanja, kako bi ne samo puno naučio o našoj veri, već i kako bi stekao potrebnu duhovnu snagu da nastavi da se bori u ovim teškim vremenima za čitav svet!

Uroš

pre 3 godine

Pravi izbor da Vučić provede Božić i jeste Hilandar, ne samo kako bi predsednik Srbije uradio ono što mnogi pre njega nisu, već i kako bi se iskazalo naše pravoslavno opredeljenje i duhovno vođstvo, pogotovo u trenucima bez poglavara naše crkve!

NIKOLA

pre 3 godine

Srbija danas zna svoj put koga se ne odriče, i nekada sitnim, a nekada krupnim, ali uvek HRABRIM koracima ide napred, ka boljoj, lepšoj, bogatijoj i mirnijoj budućnosti! Neka nam današnji praznik svima bude duhovna vodilja u daljem radu! Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

Ivana

pre 3 godine

Na svetom mestu, kako i dolikuje, predsedik je ispoštovao sve običaje i tradiciju i uzvratio istim poštovanjem kojim je i dočekan i ugošćen. Velika je čast najradosniji hrišćenski praznik dočekati u najvećoj srspkoj svetinji.

Boba

pre 3 godine

Hristos se rodi. Vaistinu se rodi. Daće Bog da se ponovo vratite i posetite Hilandar. Iskustva koja odande nosite, sigurno su neopisiva.

Olja

pre 3 godine

Kao iskreni vernik, predsednik Vućić dobro poznajeobičaje i tradiciju koju nalaže naša vera. Hristos se rodi!

Snežana Krstović

pre 3 godine

Srećan najveći hrišćanski praznik svim pravoslavcima.

Goran

pre 3 godine

Hilandar je deo naše kulturne baštine. Bogatstvo Srbije.

Boban

pre 3 godine

Onako kako to nalazu vera, pravoslavlje, obicaji i najradosniji praznik Hristovog rodjenja Bozic na najvecoj srpskoj svetinji Manastiru Hilandar.

Milisav

pre 3 godine

Ujedinjeni možemo sve. Hilandar je simbioza duhovnog i državnog jedinstva.

Marina

pre 3 godine

Kao istinski vernik,predsednik je ispostovao sve narodne obicaje za Bozic.

Vladica

pre 3 godine

Duh pravoslavlja i vera u Boga ce Vas uvek voditi pravim putem. Hristos se rodi!

Ivana

pre 3 godine

Predsednik Vučić ima punu podršku SPC.Hilandar je čuvar naše istorije i našeg naroda. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče što na sve načine pokušavate da našu državu jačate.

Tanja

pre 3 godine

Poseta Hilandaru je nesto neprocenjivo sto se pamti ceo zivot.

Ines

pre 3 godine

Zar postoji nesto lepse od liturgije na Hilandaru.

Marijana

pre 3 godine

Svaki pravoslavni vernik treba da poseti Hilandar.

Ana

pre 3 godine

Svi treba da imamo veru i nadu i da se zajedno borimo za bolju buducnost nase dece

Milica

pre 3 godine

Mir Božiji Hristos se Rodi, Srećan Božić svim vernicima,provedite ga u miru i blagostanju.

Marija

pre 3 godine

Svim Vernicima širom Srbije želim srećan i Blagosloven Božić.

Ivana

pre 3 godine

Vaistinu se rodi! Duh pravoslavlja će uvek biti sa nama, kako u najtežim, tako i u najlepšim vremenima, i na njega ne smemo zaboraviti ma koliki da su naši problemi! Takođe, svima koji danas proslavljaju Božić čestitam, i želim puno zdravlja, uspeha i novih pobeda! Živela Srbija!

Jelena

pre 3 godine

Vera je nevidljiva nit koja spaja ljude. Neka nam je srećan Božić!

Ana

pre 3 godine

Predsednik se bori za svoje gradjane i zasluzuje sve pohvale

Jovana

pre 3 godine

Covek koji zna da postuje svoju tradiciju, praznike, svetinje, druge ljude je pravi covek. Napor, trud i rad uvek izadju na povrsinu i to je nesto sto nam niko ne moze oduzeti. Svako postovanje Vucicu.

Filip

pre 3 godine

Vucic je covek koji zna da ceni istorijske vrednosti i postuje srpsku tradiciju i obicaje.

Ognjen

pre 3 godine

Nezaboravni utisci su svakako ono što je obeležilo posetu predsednika Hilandaru. Biti na Badne veče i Božić u Hilandaru je velika čast, naročito u vreme pandemije.

Mihajilo

pre 3 godine

Retko ko ima priliku da prisustvuje službi u hilandaru 2 sata ili božićnoj liturgiji. Oni kojima to uspe, posebni su, u svakom smislu. Srećan Božić!

Micojka

pre 3 godine

Manastir Hilandar je cuvar srpske duhovnosti i istorije

Dragan

pre 3 godine

Sveta Gora je ponos i dika čitavog pravoslavnog sveta. Hristos se rodi, Srećan Božić.

Dragan

pre 3 godine

Hilandar je sveto mesto sa kojeg je pre mnogo godina, počelo stvaranje srpske države. Danas neka bude mesto sa kojeg će krenuti ujedinjenje i pomirenje svog srpskog naroda. Hristos se rodi, Srećan Božić.

M Novosel

pre 3 godine

Isticanjem ovih zastava pokazuje koliko je značajna poseta Hilendaru predsednika Vučića.

Željko

pre 3 godine

Predsedniku Srbije ukazana je velika počast na Hilandaru, a jedinstvo crkve i države nikada nije bilo na većem nivou.

Saša

pre 3 godine

Optimizam i pozitivna energija dolaze nam sa Hilandara.

Leon

pre 3 godine

Crkva i država pokazuju visok stepen jedinstva i saradnje na dobrobit srpskog naroda.

dendzi88

pre 3 godine

Duh pravoslavlja će uvek biti sa nama, kako u najtežim, tako i u najlepšim vremenima.

Tijana

pre 3 godine

Све је ово велика част за Србију, председника и Србе.

Ivana

pre 3 godine

Neguje se tradicija i čine se dela na ponos naciji. Svaka čast predsedniče.

JecA

pre 3 godine

Mir Boziji, Hristos se rodi! Srecan Bozic, predsednice! Divna poseta Hilandaru. Neka Vam Bog podari snage da Srbiju uspesno vodite kroz izazove koji su pred nama

xera

pre 3 godine

On je covek s velikim srcem,koji postuje obicaje

Olivera

pre 3 godine

Vučić je veliki vernik, ovo je neprocenjivo. Velika je čast onome ko je to doživeo. Svaka čast!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija