• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.01.2021

12:55

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA PRED SVETIM MOŠTIMA! Vučić: Kada kleknete pred Bogorodicom tada niste najniži, već najviši!

Politika

EKSKLUZIVNA FOTOGRAFIJA PREDSEDNIKA PRED SVETIM MOŠTIMA! Vučić: Kada kleknete pred Bogorodicom tada niste najniži, već najviši!

Podeli vest

Neposredno po dolasku na Hilandar predsednik Aleksandar Vučić je sa igumanom Metodijem obišao saborni Hram Vavedenja Bogorodice, a onda se neko vreme sam molio (što je retka i velika čast) pred čudotvornom ikonom Bogorodice Trojeručice, kao i pred kamenim grobom u kome je počivao Sveti Simeon i iz koga i posle više od osam vekova niče čudotvorna vinova loza

U ovom dodatku ekskluzivno objavljujemo fotografiju na kojoj se vidi kako Vučić pred svetim moštima‚ pravi velikometanije.

Predsednik nam je rekao da se u trenutku kada je klekao pred Trojeručicom, osetio‚ najvišim na svetu!

Foto: Informer

Aleksandar Vučić pred svetim moštima

- Кada kleknete pred čudotvornom Bogorodicom Trojeručicom, tada niste najniži, već najviši. Bila je velika čast za mene da se pomolim pred tako velikom svetinjom - rekao je Vučić za Informer.

Foto: Informer

Tokom bdenija koje je na božićno jutro trajalo od dva do devet sati ujutro predsednik je, na molbu i uz blagoslov igumana, pročitao "Očenaš" i "Vjeruju", što se takođe smatra za veliku počast.

Foto: Informer

Glavna crkva Hilandara, Hram Vavedenja Bogorodice podignuta je 1293. godine, a njen ktitor je kralj Milutin. Nema preciznih podataka, ali po načinu gradnje i osobenim detaljima, veruje se da je graditelj crkve bio Georgije Marmara iz Soluna.

Foto: Informer

Кnez Lazar ktitor je spoljašnje priprate koja je naknadno izgrađena i pridodata Milutinovoj crkvi. Zajedno čine Saborni hram u kome svakodnevno, krozsve vekove vekova, pa i u vreme najvećih nacionalnih stradanja i poraza, srpski monasi uznose molitvu Gospodu.

Foto: Informer

Najveća svetinja u ovoj Crkvi nesumnjivo jeste Čudotvorna Ikona Bogorodice Trojeručice, pred kojom se obavezno "vrši veliko metanije" - vernici pred njom padaju na kolena i povijaju se do poda u znak poštovanja. U manastirskim knjigama zabeleženo je i detaljno opisano mnogo čuda i isceljenja koja su se desila posle usrdnih molitvi pred Trojeručicom.

Foto: Informer

Bogorodica Trojeručica je izuzetno poštovana u celom pravoslavnom svetu.

Foto: Informer

Кada je 1993. godine po blagoslovu igumana Ikona brodom odneta do Soluna u litiju, više od dva miliona Grka i drugih vernika iz celog sveta dočekalo ju je u solunskoj luci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zeljko

pre 3 godine

Jer se dole.na Atonskoj gori , hej Srpski zbori i Boguuuu se moliiii

branka

pre 3 godine

Bravo, svaka cast predsedniku, ovo je nesto veliko, sveto za Srpski narod. Njemu, njegovoj porodici i celom srpskom narodu neka Gospod Bog pomogne u danima , mesecima i godinama pred nama. Ovo me je odusevilo, i podrzavam predsednika u svemu sto radi i sto je uradio do sada, samo napred.

laki123

pre 3 godine

Boravak u velikim svetinjama,poput Hilandara,daju osećaj mira i spokoja čoveku.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija