• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2021

09:32

PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SAVINDAN: Neka nas delo i misao srpskog svetitelja nadahne, neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru!

Politika

PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SAVINDAN: Neka nas delo i misao srpskog svetitelja nadahne, neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru!

Podeli vest

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, svim učenicima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, koji Svetog Savu obeležavaju kao školsku slavu, kao i svim pravoslavnim vernicima, čestitam Savindan, napisao je Petar Petković u čestitci

- Sveti Sava je pre osam vekova odredio naš identitet, po njemu se narod srpski prepoznaje u svojoj državnosti, u svojoj veri, uverenju, zakonima i pravdi. On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac...

Utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Pravoslavno svetosavlje postalo je naša suština, naš put i putokaz i oslonac našeg postojanja i našeg opstajanja. I kao što je svetosavlje stvorilo državne i duhovne
temelje srednjovekovne Srbije, tako su iz loze Nemanjića iznikli vladari, koji su postali svetitelji. Oni su danas ikonostas srpskih zadužbina, loza koja se u punoj slavi i hvali izdigla na oltar srpske države.

U istoriji srpskog naroda nema nikoga ko je toliko živ i toliko stalno prisutan, kao što je Sveti Sava, a simbolika obeležavanja Savindana, zasigurno se danas najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji. Njegova težnja da pomiri zavađene i neprosvećene prosveti i danas su jedini put i način da se održimo i opstanemo kao država i kao narod.

Neka i nas delo i misao ovog srpskog svetitelja nadahne, neka nam bude težnja i vizija da na Kosovu i Metohiji živimo u miru i ljubavi sa našim komšijama Albancima, Turcima, Gorancima, Romima i Bošnjacima, vernicima katoličke crkve i pripadnicima islamske zajednice, sa kojima moramo i želimo da gradimo zajednički život. Jedino tako ćemo kao narod biti na svetosavskom putu i samo tako ćemo sačuvati svoju prošlost i utemeljiti svoju budućnost na Kosovu i Metohiji.

Pomolimo se na kraju da Sveti Sava prosveti naša srca i razum i da nas blagoslovi verom, mirom i slogom. Srećan vam Savindan! - poručio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SIMBOL PREKRŠTENIH RUKU! Domaćice, DANAS OBAVEZNO UMESITE PERECE!
Recepti

SIMBOL PREKRŠTENIH RUKU! Domaćice, DANAS OBAVEZNO UMESITE PERECE!

Danas je Sveti Sava, koji se u našem narodu pre svega proslavlja kao školska slava. No, iako je uradio mnogo toga na prosvećivanju i lečenju stanovništva ovaj svetitelj zadužio je Srbe na još mnogo načina, od kojih su neki prerasli u pravu legendu. Pa je tako nastao i običaj da za ovog sveca jedemo perece

27.01.2021

08:40

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija