• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2021

18:22

ALO, MAJSTORI, SRBIJA SE PITA! ZAPAD NE ZNA ŠTA HOĆE NA KIM! Kosnet najavljuje rušenje Vašingtonskog sporazuma, Lajčak i EU ne daju granice, MKG nudi tri nemoguća scenarija...

Politika

ALO, MAJSTORI, SRBIJA SE PITA! ZAPAD NE ZNA ŠTA HOĆE NA KIM! Kosnet najavljuje rušenje Vašingtonskog sporazuma, Lajčak i EU ne daju granice, MKG nudi tri nemoguća scenarija...

Podeli vest

Srbija i njena južna pokarajina su glavna priča poslednjih dana. Nema ko se nije oglasio o problemu lažne države i načinu kako da se Beograd natera da prizna Prištinu - od Međunarodne krizne grube, ambasadora SAD u lažnoj državi, EU... Svi imaju ideje i planove, ali su zaboravili najvažniju stvar - o tome se pita Srbija i bez njenog pristanka svi planovi Zapada su samo "mrtvo slovo" na papiru!

Idemo redom! 

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je na društvenoj mreži Tviter objavio intervju koji je dao za RTK i gde između ostalog priča i o Vašingtonskom sporazumu. On navodi da to nije "sveto pismo" i da je podložan izmeni... 

- Smatramo da je taj sporazum i dalje na snazi, sve dok u budućnosti ne bude moguće uneti neke izmene. Očekujem da ćemo nastaviti sa radom gradeći na već postignutim rezultatima - napisao je Kosnet na Tviteru.

U isto vreme javio se i  izaslanik EU Miroslav Lajčak, koji je poručio da bi razmena teritorija Srbije i Kosova bila veoma opasna".

On navodi da je cilj dijaloga Beograda i Prištine postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva priznanje lažne države. Naglasio je i da ljudi u vladi američkog predsednika Džozefa Bajdena, zaduženi za Balkan, "osećaju istorijsku odgovornost zbog političke i ljudske angažovanosti svoje zemlje u tom regionu".

Da sve bude još "smešnije" Lajlak napominje da je američko-evropsko jedinstvo ključni činilac za uspeh na Balkanu, ali da čak i ako bi Srbija priznala Prištinu to ne znači da bi automatski bila primljena u EU.

- I Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune merila i sprovedu nužne reforme - istakao je on i dodao da  EU istrajava u politici proširivanja "ali ne treba verovati da će to doći automatski, zemlje na Zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubediti članice Unije".

HRVATI NA APARATIMA, NE MOGU DA PRIHVATE NAŠ USPEH! Srbija nije članica EU i vakcinisala više od 300.000 ljudi, a oni NISU U STANJU NI DA OBEZBEDE VAKCINE!

Specijalni izaslanik EU za dijalog je rekao da je EU ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zamenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland i da je to važan faktor u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu.

Nekako u isto vreme javila se i famozna Međunarodna krizna grupa sa svojim predlozima za navodno postizanje kompromisa između Beograda i Prištine.

MKG tako (ničim neizazvana prim, aut) predlaže tri opcije za postizanje kompromisa. 

Prva je nagrađivanje Srbije, koja bi, kao nagradu za priznanje kosovske nezavisnosti dobila donatorsku podršku i članstvo u EU. Druga je priznanje nezavisnosti Kosova u zamenu za stvaranje autonomnih zona Srba na KiM i Albanaca u Srbiji, a treća opcija je razmena teritorija.

Politički analitičar Dragoljub Anžđlković ističe da se radi o krajnje nekorektnom izveštaju, o predlozima koji su potpuno jednostrano u interesu albanske strane, a lažno se predstavljaju kao kompromis. 

Foto: Reuters/AP fotomontaža

- Oni nama predstavljaju priznanje Kosova uz autonomiju za Srbe kao kompromis, a pri tom treba Srbija da da takvu autonomiju Albancima na jugu centralne Srbije. Ili nam predstavljaju razmenu teritorija kao kompromis. Sve to nije kompromis - rekao je Anđelković.

NEKAD JE TO BILA ŠTAJGA, A DANAS JEDAN OD NAJLEPŠIH TRGOVA U REGIONU! Vučićević na Pinku: KAD HEJTERI OVO VIDE POLUDE OD MRŽNJE! /VIDEO/

On navodi, da ukoliko stvarno žele kompromis onda bi to bila podela Kosova.

- Nama bi pripao sever, Kosovsko Pomoravlje i manastiri, koji bi bili eksteritorijalni. To može da bude kompromis. Sve ovo ostalo je zahtev da Srbija kapitulira i to se sigurno neće desiti",  kaže Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, ovakvi zahtevi zapravo su provokacije i predstavljaju pokušaje da situacija eskalira.

- Došla je nova Bajdenova administracija i sada Albanci i njihovi lobisti u Americi imaju nadu da će ta administracija biti mnogo agresivnija u odnosu na Srbiju i pokušavaju da je gurnu u tom smeru. Ne verujem da će čak ni američka adminsitracija tako nešto prihvatiti jer su svesni realnosti da se svet izmenio i da im ne odgovaraju novi sukobi - zaključio je Anđelković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 3 godine

More daleko vam lepa kuća! EU se raspada , Amerikanci na ivici građanskog rata i oni bi da nas ucenjuju? Pa ko je ovde lud?

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

kada je neko u očajanju povlači očajničke poteze i tada je opasan

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Da sve bude još "smešnije" Lajlak napominje da je američko-evropsko jedinstvo ključni činilac za uspeh na Balkanu, ali da čak i ako bi Srbija priznala Prištinu to ne znači da bi automatski bila primljena u EU. -Hvala Lajceku, on je ovim poslao nama jasnu poruku ,, ne zurite od EU ionako nema nista,, samo na uvijen nacin. Jos cu poverovati da nam je on prijatelj i da nas na uvijen nacin opominje da ne prihvatamo ucene i ne dajemo tapiju. Normalno je da Srbi patriote nece ni pod kojim uslovima dati deo svoje zemlje. Dosta su se susedne zemlje povecavale na stetu srpskog naroda. Mozemo jedino da razgovaramo o Skadru i resenju srpskog itanja i srpskih svetinja u Albanija. Albanija je direktni ucesnik u agresiji na nasu zemlju i treba albanci dobro da razmisle sta ce kad sve to dodje u naplatu. Nije zapad u usponu vec u zatonu.

Djura

pre 3 godine

Zapad je osvojio Kosovo i sada trazi da Srbi oriznaju njihovo licemerje e nece da moze

Ako smem objasniti o cemu se r

pre 3 godine

Ne, realnost je da kandidati za EU (Srbija) MORA da ima resene granice sa susedima, da bi bila clanica. Da se ova vlast ne pretvara kako zeli u EU, a ne zeli (niti to zele SRS/SPS pristalice, to pitanje nam NIKAD niko ne bi ni postavljao. Realnost je da Kosovo je protektorat - dakle, nije nezavisno, ali nije ni u sastavu Srbije. Tako da obe strane LAZU svoje gradjane, i sa tom manipulacijom se odrzavaju na vlasti.

Zirce

pre 3 godine

USA I EU su direktni i kljucni igraci u Kosovskoj nezavisnosti koliko god mi pricali bajke i prazne price da ona ne postoji. Iako je mi ne priznajemo za sad.Bondstil baza kod Urosevca je vojni gigant koji nije tek tako instaliran.

Jovan

pre 3 godine

Sve po starom, konfuzno i zbunjujuće je igra koju zapad igra. Cilj je postavljen davno i mi smo svesni, zavađanje i cepanje srpskog naciona i istovremeno postavljanje svojih podanika. Tom strategijom nastaju nove nacije i sprovodi se niz akcija oduzimanja prava i pljački uspostavljanjem globalizma. Odgovor je jedinstvo i nacionalna svest.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija