• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

03.02.2021

15:33

SVE ZA PARE! Osvedočeni pokvarenjak Đelić pljuje Telekom i Telenor jer zgrće milione od Šolaka

Politika

SVE ZA PARE! Osvedočeni pokvarenjak Đelić pljuje Telekom i Telenor jer zgrće milione od Šolaka

Podeli vest

Lažno se predstavljajući kao nepristrastan posmatrač, bivši ministar finansija Božidar Đelić uložio je sve svoje napore da spreči planiranu saradnju Telekoma Srbija i Telenora i tako pomogne svom dugogodišnjem poslovnom ortaku Draganu Šolaku i njegovoj Junajted grupi.


Tako je pokazao da i dalje za pare radi i govori šta mu se naruči - što su građani Srbije odavno shvatili, dok je, radeći u njihovo ime, nameštao prodaju Srbije za grupu izabranih tajkuna.

Dilovi  

Đelić je, gostujući na televiziji N1, koja je u vlasništvu Šolaka, čak rekao da policija mora da upadne u Telekom zbog namere domaćeg preduzeća da ponudi saradnju Telenoru. Ono što je Đelić "zaboravio" da kaže, a urednik emisije Jugoslav Ćosić "zaboravio" da pita, jesu poslovni dilovi između Šolaka i Đelića. Direktna umešanost Đelića u velike akvizicije SBB, operatera Junajted grupe, samo je jedan od njih. Sadašnja pozicija Đelića na mestu izvršnog direktora investicione banke Lazard, koja je u tome učestvovala, objašnjava ostrašćeni nastup Đelića na Šolakovoj televiziji dok je pljuvao po Telekomu. Da je osvedočeni pokvarenjak Đelić masno slagao kada je rekao na TV N1 da nema nikakav interes da se stavlja na stranu Junajted grupe, najubedljivije govori dokument o direktnom učešću Lazarda u dilove koje je pravio SBB.

Šema  

- Lazard je u prethodnom periodu pružao, pruža i u budućnosti bi mogao da pruža određene investicione bankarske usluge KKR-u i nekim njegovim podružnicama, a za koje je Lazard primio i mogao bi da primi kompenzaciju, uključujući, tokom prethodne dve godine savetovanje KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa predloženom akvizicijom SBB/Telemach Grupe i savetovanje portfeljnog preduzeća KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa potencijalnom transakcijom... - navodi se u dokumentu, koji je 2014. potpisao direktor Lazarda Džozef Kasaneli.

Foto: printscreen

Podsetimo, KKR je u to vreme bio većinski vlasnik Junajted grupe, a danas drži manjinski udeo u vlasništvu. Uticajni Euromoney je pisao da je najveći dil Lazarda u privatnom sektoru bio upravo kada je savetovao KKR u preuzimanju SBB/Telemach za jednu milijardu evra. Zanimljivo je da se Lazard, u kojem radi Đelić, pojavljuje i kao savetnik bugarskom telekomu u situaciji kada ga je prošle godine kupila Junajted grupa.

Đelić je posle obavljenog posla u Srbiji, otišao u Lazard i tako samo preselio svoju poziciju sa koje sklapa dilove.

Zanemeo  

Božidar Đelić nije odgovorio na pitanja Kurira u kakvim je odnosima sa Draganom Šolakom i kakve su transakcije imale njihove kompanije. Bez odgovora je ostalo i naše pitanje da li je stav o Telekomu, koji je izneo na N1 televiziji u utorak, samo njegov ili predstavlja stav kompanije za koju radi. A Đelić je zanemeo i na molbu da razjasni koliko su on lično i njegove kompanije dobili novca od Šolaka, odnosno njegovih kompanija.

Božidara Đelića Srbija je upamtila kao jednog od ključnih ljudi koji su sproveli insajdersku, odnosno tajkunsku privatizaciju, u kojoj je prodaja po povlašćenim cenama bila namenjena ekskluzivnom klubu odabranih. Tadašnji ministar odradio je ključni posao za tajkune, pa nije neobično što je Srbiju napustio 2013. kao bogat čovek.

UNITED GRUPA IGNORIŠE ČINJENICE I NASTAVLJA SA PLASIRANJEM NEISTINA - SBB više od 20 godina koristi infrastrukturu Telekoma Srbija

Kompanija SBB godinama koristi infrastrukturu Telekoma Srbija i to više stotina kilometara TT kanalizacije Telekoma, kao i bakarnu i optičku infrastrukturu. O svim tim zakupima postoje ugovori koje su potpisale obe strane.

Ironija je, da se neko ko više od 20 godina koristi našu infrastrukturu, žali da nema pristup istoj.

United grupa očigledno želi da vrati vreme kada su predvodili višedecenijski kartel i kada niko nije smeo da ih ugrožava na tržištu. Podsećamo da su tada bez ikakvih problema iznajmljivali optičku infrastrukturu Telenoru i da su zajedno sa njima pustili paket usluga za korisnike. United grupi sada očigledno smeta jak Telekom Srbija, dok istovremeno po svaku cenu želi da spreči ulazak nove konkurencije na tržište, odnosno liberalizaciju samog tržišta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 3 godine

Možda da neko napiše dopis Lazardu i skrene pažnju šta radi njihov zapsoleni po Srbiji. Klijen je klijen, a politika je politika. Nije Lazar lobistička kuća da za klijente napada druge firme i države. Makar treba da se zatraži da se Lazard ogradi od privatnih izjava njihovog službenika, ili da potvrdi da stoji iza njegovih izjava.

DUSAN

pre 3 godine

DjELICU NISTA SAMO RADIO ZASEBE I OBOGATIOSE I DRZAVAMU NEMOZE NISTA I STAGA NAPADJU NISAM ZA NJEGA ALI ALI STOGA NAPADATE KADMU NEMOZETE NISTA KAO I MNOGIMA SVEIH NAZIVATE LOPOVIMA A NIKO NEODGOVARA CEMU KAD NEMA REZULTATA

caplin

pre 3 godine

Usput je , sirotan, napravio i hotel u Soko banji .

Posmstrac

pre 3 godine

Da je ovo bila pravna drzava - ne bi dopustila da Bozidar Djelic i Mladjan Dinkic prodju nekaznjeni za minuli rad kojim su u Srbiju uveli finansijiski imperijalizam, ugusili nscionalni bankarski sektor u kvazi privatizacijama preduzeca i banaka sa tajkunima drzavu i drustvo gurnuli u agoniju prezaduzenosti. Opljackali imovinu banaka u kojima nikada realno nije sprovedena privatizacija. Uveli institut Javnog izvrsitelja i " preuzimajuci " nezakonito potrazivanja ugasenih banaka preko naplate potrazivanja koje su mitom i korupcijom progurali kroz sudove jer su izdejstvovali da budu pravisnazna i tako obezbedili sebi preko svojih piona da godinama lagodno zive. Tetkin unuk Djelic je u pozadini ni manje ni vise pripojio Meridian banku ad na futoskom putu tacnije svu njenu imovinu, dugove otpisao i primenio joj ime franzizom u Credit agricole da zvuci strano kako bi diskretno, nesmetano srpske ukradene pare prenosio u istozvanu banku u Parizu. Za ovakvim olosima iz DS -a u normalnim zemljama bi bila raspisana poternica a posle pravicnog sudjenja im imovina bila konfiskovana a oni osudjeni na visegodisnju robiju. Za primer i opomenu da se nikada tako nesto vise ne ponovi.

Starleta

pre 3 godine

Hobite, aj molim te pitaj Đuku Bizona kada se budete mimoilazili kod Alekovog čmara, je'l Koluvijin šofer imao industrijski heroin ili običan. Sa nekim društvom sam, pa se svađamo. Nemoj da te mrzi, pa objavi.

srbo

pre 3 godine

Što taj Đelić još nije u zatvoru? Svi vrište od besa kad ga vide, a on na slobodi, izgleda da vrana vrani ne da oči ne vadi, nego se sprda sa narodom.

Amater

pre 3 godine

BIVSA VLAST MU JE OMOGUCILA DA SE OBOGATI NA RACUN GRADJANA A ON SADA SERE PO NAMA...BRANI SBB KOJI JE UZEO TUDJU INFRASTRUKTURU ZA KORISCENJE BESPLATNO,NAPRAVIO IMPERIJU OBOGATIO SE PA MU JE SADA MALO PA BI MALO U POLITIKU.DA JE TAKO NAPRAVIO NEGDE U EVROPI OSTAO BI BEZ SVEGA I JOS BI BIO U ZATVORU.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija