• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2021

10:33

VLAST U SRBIJI NEMA OBAVEZU DA ISPUNJAVA SVE PREDLOGE! Dačić: Dijalog je dobra volja da se stvore uslovi DA NIKO NE TRAŽI ALIBI DA NE UČESTVUJE NA IZBORIMA!

Politika

VLAST U SRBIJI NEMA OBAVEZU DA ISPUNJAVA SVE PREDLOGE! Dačić: Dijalog je dobra volja da se stvore uslovi DA NIKO NE TRAŽI ALIBI DA NE UČESTVUJE NA IZBORIMA!

Podeli vest

Bivši poslanici Evropskog parlamenta koji će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije u Beogradu, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, nisu pristrasni i već su pokazali ozbiljnost i odgovornost, ocenio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić


"Netačno je da smo mi uslovljavali nastavak međustranačkog dijaloga time da li će (evroposlanica) Tanja Fajon učestvovati ili neće, ali jeste bilo kritika na njene izjave, jer ako ste posrednik, onda morate da se pazite takvih izjava koje vas svrstavaju na jednu stranu", rekao je Dačić na K1.


Evropski parlament ne komanduje, kaže Dačić i dodaje da vlast u Srbiji nema obavezu da ispunjava sve predloge.

Navodi da je dijalog dobra volja vladajuće koalicije da se stvore takvi uslovi da niko ne traži alibi da na izborima ne učestvuje.

Smatra da je pitanje učesnika u dijalogu "veštačka dilema", jer se, kako kaže, od početka zna odgovor.

"Imamo jedan broj stranaka koje su bojkotovale izbore, imate one koji nisu. Očigledno je bilo jasno da dijalog neće biti kao onaj prethodni, jer su tada bile samo stranke koje su u skupštini", istakao je Dačić.

On je dodao da je sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom razgovarao o modalitetima, odnosno o tome da je bilo nužno da dođe do promene, jer format zbog toga mora da se menja.

"Promenila se situacija i za moguće teme, jer stvari nisu iste kao na početku", rekao je Dačić i podsetio da je 90 odsto zaključaka iz prethodnog dijaloga ispunjeno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ivica Dačić

Predsednik skupštine ukazuje da je nemoguće da se sve stranke okupe za istim stolom, jer, primera radi, Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka u tome ne žele da učestvuju ako su tu stranci, ali smatra da treba saslušati sve partije.

"Pitanje je da li će svi biti saglasni sa onim o čemu se razgovara. Za to ne može biti niko odgovoran, sem učesnika. Na nama je da organizujemo sastanak i da se okupimo, a da li ćemo doći do rešenja, to je pitanje za učesnike", rekao je Dačić.

Ocenjuje da nije realno da stranke koje su bojkotovale izbore neće sesti za pregovarački sto, jer, kako kaže, oni su i tražili dijalog.

Predsednik parlamenta je naveo da teme mogu biti iz nekoliko oblasti, eventualne primedbe na izborni zakon, kontrola izbora, sprečavanje pritisaka na birače, finansiranje kampanje, medijski uslovi.

"Da vidimo šta se konkretno predlaže kada je reč o tome, a načelno možete govoriti o čemu god hoćete, zato sam i rekao da dijalog nije fontana želja", objasnio je Dačić.

Upitan da prokomentariše izbor novog-starog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i da oceni da li je javni servis u "zagrljaju vlasti", Dačić je kazao da Bujoševića nikada nije tumačio "kao njihovog" u političkom smislu i da nema saznanja da je u RTS-u neko ko je blizak Socijalističkoj partiji Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija