• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2021

12:50

"DARA IZ JASENOVCA" JE UMETNIČKO DELO! Gojković: Napadi i plaćeni pamfleti govore koliko je bilo značajno da se snimi film o logoru Jasenovac!

Politika

"DARA IZ JASENOVCA" JE UMETNIČKO DELO! Gojković: Napadi i plaćeni pamfleti govore koliko je bilo značajno da se snimi film o logoru Jasenovac!

Podeli vest

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas da je film "Dara iz Jasenovca" veoma značajno i izuzetno umetničko delo, koji kroz oči jednog deteta govori o stravičnim stradanjima srpskog, jevrejskog naroda i Roma u Drugom svetskom ratu


"Napadi iz našeg okruženja i plaćeni pamfleti o filmu govore upravo o tome koliko je bilo značajno da se snimi film o logoru Jasenovac. Vrlo je važno da se govori o ovoj temi, jer nove generacije ne znaju gotovo ništa o stradanjima srpskog naroda u toku Drugog svetskog rata, o strahotama logora u Jasenovcu i o istorijskoj činjenici da je jedino u okviru logora u Jasenovcu, u svetu, postojao logor za decu", rekla je ministarka Gojković za Prvu TV.


Ona je ukazala da su očigledno bile naručene negativne kritike usmerene kako ovaj film ne bi dobio nagradu, baš zbog teme i da se govorio nekakvoj propagandi, pa upitala "zašto se onda o propagandi nije govorilo kada je Oskara dobio film "Život je lep" sa Robertom Beninijem.

Gojković je naglasila da je film "Dara iz Jasenovca" imao velike šanse, bio je nominovan i za sve kategorije dodele nagrade Zlatnog globusa, od stane američkih producenata, počevši od glumice koja tumači Daru.

Foto: Tanjug

Maja Gojković



"Uspeli su da film ne bude nominovan. Ne govori se o umetničkoj kritici, da li je režija dobra, već o temi kao propagandi srpskog naroda - ne znam zbog čega", rekla je ministarka.

Ona smatra kako nije u redu da se govori o nekakvoj propagandi, jer se o tome nije govorilo ni o drugim filmovima na temu Drugog svetskog rata.

Ipak, dodaje da će ova priča ipak bit ispričana i da će svi moći da je vide, jer će i serija i film "Dara iz Jasenovca" biti prikazani na nacionalnoj frekvenciji.

"Iako neki kažu da je ovakvih filmova bilo, ovakvih filmova nije bilo u istoriji kinematografije Srbije. Važno je da se o ovoj temi govori", istakla je Gojković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija