• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2021

15:05

HRVATI TVRDE: VUČIĆ JE KAO TITO, nesvrstana Srbija postala lider u rastu BDP i vakcinisanju!

Politika

HRVATI TVRDE: VUČIĆ JE KAO TITO, nesvrstana Srbija postala lider u rastu BDP i vakcinisanju!

Podeli vest

Srbija je odlično iskoristila činjenicu da je kao mala zemlja u sveopštem ratu za vakcinu mogla da nastupi samostalno i tako zadovolji svoje potrebe, dok je Evropa, uprkos ogromnim sredstvima uloženim u razvoj vakcina, propustila da iskoristi svoju pregovaračku poziciju i snagu svog tržišta, najvećeg i najunosnijeg u svetu, piše hrvatski Večernji list


Za tri dana ovaj zagrebački dnevnik je objavio dva teksta u kojem hvali Srbiju za sposobnost u nabavci vakcina i ekonomiji.


U tekstu pod naslovom "Nesvrstana Srbija postala lider u rastu BDP-a i vakcinisanju" sa nadnaslovom "Vučić kao Tito", Večernji piše da je zvanični Beograd iskoristio svoju formalno neutralnu poziciju i činjenicu da je u dobrim odnosima s Evropom i Amerikom, ali i s Rusijom i Kinom.

Foto: printscreen/večernji.hr

Večernji list: Vučić kao Tito



Uspeh Srbije, piše list, valja objasniti činjenicom da je Beograd potpisao ugovore za više od 11 miliona doza vakcina, od kojih je kineski Sinofarm već poslao milion doza, a iz Rusije je stigla vakcina Sputnik V, koje bi uskoro mogla da se proizvodi u Srbiji.

Srbija je dosad odobrila korišćenje tri vakcine, Fajzerovu, Sputnjik V i kineskog Sinofarma, a dosad je, ukazuje Večernji, odlično iskoristila činjenicu da je kao mala zemlja u sveopštem ratu za vakcinu mogla da nastupi samostalno i tako zadovolji svoje potrebe.

Dobri odnosi Srbije sa Istokom i Zapadom su joj, kažu, u ovom slučaju omogućili fleksibilnost, koja se, kada je reč o vakcini, pokazala ključnom.

Takvu ocenu, dodaju, je direktno potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je ovih dana dala nekoliko zapaženih intervjua za evropske medije.

Primećuju da Brnabićeva pritom nije propustila jedinstvenu priliku za promociju Srbije i pokušaj, kako navode, “peglanja” narušenog imidža zemlje u Evropi zbog, kako navode, autokratskih tendencija predsednika Aleksandra Vučića.

Srbija je, dodaju, i dalje druga u Evropi broju vakcinisanih osoba na milion stanovnika, odmah iza Velike Britanije.

Podsećaju da je u EU do sada vakcinisano tek nešto više od 10,5 miliona stanovnnika, a EU ih ima više od 450 miliona, a u Srbiji, koja ima oko sedam miliona stanovnika, taj broj prešao je pola miliona.

O uspehu Srbije na ekonomskom planu, Večernji piše da je situacija znatno komplikovanija u poređenju sa vakcinacijom i da iako je, kako navode, "srpska ekonomija relativno dobro prošla kroz pandemijsku godinu i sada beleži solidne stope rasta, činjenica je da su ključni problemi srpske privrede - korupcija, klijentelizam i ogroman deficiti u pogledu vladavine prava i pravne države".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 3 godine

NIKADA NE POREDITE VUČIĆA SA TITOM !!!! Tito je bio najveći SRBOMRZAC kao i sve dok VUČIĆ BI DAO ŽIVOT ZA SRBE I SRBIJU ŠTO SE VIDI IZ DOSADAŠNJEG RADA I TRUDA OKO KOSOVA I SRBIJE . USTAŠE MOGU SAMO DA CRKNU OD ZAVISTI !!!!!!!!!!

petaktrinesti

pre 3 godine

Kada nas hrvati hvale, znaci da im bezimo bar 5 godina

radisa

pre 3 godine

Hrvati poceli da nas hvale, znaci ozbiljno smo uspesni

Mirjana

pre 3 godine

To vam je čist primer mudrosti, snalažljivosti i dobrog vođenja države na delu.

Vlajko

pre 3 godine

Mogu da pricaju ovako ili onako,ali cinjenica da Srbija nije imala sposobnijeg predsednika.

Vlajko

pre 3 godine

To je tako zasto sto predsednik zeli sa svima da razgovara i saradjuje.

dragan

pre 3 godine

A tek cemo da budemo lideri. Rad se uvek isplati.

Jelena

pre 3 godine

Srbija odavno nije imala boljeg lidera od Vučića

Slavica

pre 3 godine

Nek se malo ugledaju na nas. U svakom pogledu smo spremniji i bolji od njih.

Perica Savic

pre 3 godine

Srbija je po mnogim stvarima prva u regionu.

Goran

pre 3 godine

Neocekivano je da nas Hrvati hvale, ali eto desava se i to, sto je lepo.

Marko

pre 3 godine

Lepo je cuti da nas hvale, to svaka zemlja voli da cuje.

Ivan

pre 3 godine

Cast mi je da zivim u Srbiji i uvek je zadovoljstvo cuti kad nas hvale.

Vanjica

pre 3 godine

Srbija vodi "fleksibilnu" politiku, da tako kažemo. Ispostavilo se da je to izuzetan način borbe protiv konkurenata i Hrvati su to primetili. Žao mi je samo što pojedine grupacije taj vid karakterišu kao "sedenje na 4 stolice", a zapravo je odlična diplomatija odgovor na njihove kritike.

Magi

pre 3 godine

Uspeh nam nije dosao preko noci. U Srbiji se radi dugi niz godina unazad, otuda i veliki uspeh sada postizemo.

Mile

pre 3 godine

Jes bre svi nas fale!!! Al zato kompir uvozimo preko malog šengena,,, dok naš propada.. Jedan od primera koliko smo uspesni.. Brao ti ga bate

Zoja

pre 3 godine

To nam laska da nas komšije hvale, znači da smo uradili velike stvari.

minja1986

pre 3 godine

Hravati su uvedeli ko je lider u komsiliku!!

Marija

pre 3 godine

Hrvatima sigurno nije bilo lako da priznaju da je Srbija lider na Balkanu.

Goran

pre 3 godine

Hrvatima sigurno nesto treba cim hvale Vučića.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija