• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

14.02.2021

09:54

ZAHVALJUJUĆI DONACIJI SRBIJE POČINJE VAKCINACIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Vučić predao Zaevu prvi kontingent od 4.680 vakcina! /Video/

Politika

ZAHVALJUJUĆI DONACIJI SRBIJE POČINJE VAKCINACIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Vučić predao Zaevu prvi kontingent od 4.680 vakcina! /Video/

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić predao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontigent vakcina koji Srbija donira toj zemlji

 

 

Na graničnom prelazu Tabanovci Zaev je docekao Vučića, koji mu je uručio 4.680 vakcina Fajzer neophodnih za imunizaciju gradana protiv korona virusa. 

- Prava zimska idila - rekao je predsednik Srbije komentarišući mećavu na graničnom prelazu posle čega se čula i šala na koju su se svi nasmejali da se zemlja ne zove džabe Severna Makedonija. Vučić je Zaeva upitao: Zoki, je l’ danas počinjete vakcinaciju? na šta mu je Zaev potvrdno odgovorio.

"Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću", rekao je Vučić.

 

 


Zaev je na to uzvratio: Hvala vam puno.

 

Vučić je istakao da su ove vakcine biti dovoljne za radnike koji rade u crvenoj kovid zoni. Takođe, istakao je da su posebni uslovi za čuvanje Fajzerove vakcine, ali da je i to obezbeđeno od strane Srbije.

Zaev je rekao da ova pošljka od Srbije zapravo znači početak imunizacije u Severnoj Makedoniji.

Vučić je rekao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

Vučić je istakao da je srećan što je ovo učinjeno, ali dodaje da je bilo dosta problema oko dobijanja dozvole za izvoz i zahvalio se ljudima iz Fajzera koji su to omogućili.

Foto: printscreen RTV Pink

Aleksandar Vučić i Zoran Zaev

Dodaje da je procedura kompleksna ali i da je srećan što će građani Severne Makedonije početi sa imunizacijom i što smo pomogli, kako kaže, našoj braći i prijateljima.

Srbija nema drugih interesa, osim prijateljskih odnosa sa građanima Severne Makedonije. Ovo je najobičniji poklon, za koji smo sigurni da bi ste i vi nama dali i uručili, jer smatramo da ako vam prijatelj i komšija nije zadovoljan, da ne možete ni vi da budete zadovoljni.

 

 

Kako kaže, stvarni i pravi prijatelj je onaj koji vam se nađe u teškim trenucima i kada vam je nešto potrebno, a ne, kako dodaje, kada vam je lako i lepo.

Foto: printscreen RTV Pink

Želimo da živimo kao najboji susedi i prijateljima sa Severne Makedonije

Vučić je poručio danas, nakon predaje donacije premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvog kontigenta vakcina koji Srbija donira toj zemlji, da je srećan što ta zemlja može da krene u imunizaciju i što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima.

"Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizacije i pre nekih drugih u regionu u ovom delu sveta i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima", naglasio je Vučić u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.

Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje priajateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, naglasio je on.

"Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje i da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji priajtelji", poručio je predsednik Vučić.

Mogli smo još pre 10 dana to da uradimo,dodao je, ali da smo imali mnogo problema sa dobijenjeme dozvole za izvoz, pošto strigne procedure moraju da se ispoštuju.

Zahvalan sam i Fajzeru koji su nam to omogućili, dodao je Vučić. Vučić je rekao da se pravi prijatelji nađu u teškim trenucima i nevolji i izrazio nadu da će količina koju je Srbija donirala Severnoj Makedoniji biti dovoljna za najveći broj lekara koji rade u crvenim zonama.

"Verujem da ćemo kroz mini šengen moći sve više da idemo ka međusobnom približavanju", rekao je Vučić i čestitao građanima Severne Makedoniej početak vakcinacije.

Vučić je čestitao Zaevu na tome što se borio za svoj narod, navodeći da će od doniranih nekoliko hiljada vakcina uspeti da se sačuva makar nekoliko života, a svaki život, kako je istakao, je od najvećeg značaja.

10.000 dinara za zdravstvene radnike koji su učestvovali u vakcinaciji stanovništva

Vučić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima koji učestvuju u vakcinaciji stanovništva i rekao da će ti ljudi dobiti dodatnu pomoć od 10 hiljada dinara od države.

Zahvalio se i bratskom narodu Severne Makedonije i Zaevu što se borio i tražio ovo za svoje građane.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji ugovor sa Fajzerom koji je Srbija potpisala i dodao da u tom ugovoru stoji da nemate pravo da otuđujete te vakcine i dajete nekom drugom.

Krizna vremena pokazala da važi "u se, i uz svoje kljuse"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će i iz EU stići vakcine u zemlje regiona i da će nam one biti potrebne kada god da stignu, ali da je i ova situacija pokazala da se u kriznim vremenima važi, pre svega, ono "u se, i u svoje kljuse".

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što do danas iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru ni Albaniju, iako je EU te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca.

"Stići će i iz EU, kad god dođu doborošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne", naveo je Vučić.

Dobro je ako mi možemo jedni drugima da pomognemo, naglasio je on.

"Kada su krizna i teška vremena naučio sam, pošto sam malo stariji i iskusniji po tom pitanju od Zaeva, uvek u se i u svoje kljuse, a onda tek sve drugo", naveo je Vučić.

Dodao je da će nam mnogo značiti kada budemo dobili vakcine u martu ili u apriilu, jer ćemo morati i tokom leta i jeseni da vakcinišemo ljude.

Tako da hvala EU na tome, naglasio je Vučić.

Upitan da li očekuje da se uskoro BiH i Crna Gora priključe inicijativi Mali Šengen, čiji se značaj za region i interese građana pokazao i u ovoj situaciji, Vučić je rekao da su svi dobrodošli.

"Svi su doborodošli i Sarajevo i Podogorica i Priština i nemamo nikakav problem sa tim, i Zaev će to isto da kaže", naveo je Vučić.

 

Vučić: Radimo na tome da se otvori prelaz Miratovac-Lojane

Vučić je rekao da Srbija radi sve da se otvori novi granični prelaz Miratovac - Lojane, ali da to nije jednostavna i laka stvar.

Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja na graničnom prelazu Tabanovce, rekao da je sa Zoranom Zaevim razgovarao o tome i da je premijer Severne Makedonije pokazao veliko interesovanje, kao i da postoji značajno interesovanje albanskog življa koji živi sa druge strane naše granice da se taj prelaz otvori.

Srbija i Severna Makedonija potpisale su krajem 2019. godine Sporazum o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane koji nakon ispunjenja svih uslova treba da proradi kao integrisani granični prelaz za međunarodni putni saobraćaj.

"To za nas nije tako jednostavna i tako laka stvar, ne zbog političkih razloga, već zbog toga što morate da plaćate svakoga dana ljude koji će da rade, to su nam uvećani troškovi, a gledamo da troškove smanjujemo, ali nemojte da brinete I taj posao ćemo da završimo", rekao je Vučić.

Vučić:O donaciji vakcina razgovaramo i sa drugima u regionu

Srbija i sa drugim zemljama u regionu razgovara o pomoći i donaciji vakcina i dodao da to nije posao koji se završava za 24 sata, rekao je Vučić.

"To su stvari i pregovori koji traju mesecima unazad. Razgovaramo i sa drugima u regionu, ali ne samo da je Severna Makedonija bila najbrža i pokazala najveće interesovanje, već imamo i prijateljske odnose i to je bila naša dužnost", kazao je Vučić na graničnom prelazu Tabanovce nakon primopredaje kontigenta Fajzerovih vakcina Severnoj Makedoniji.

Kada kažete da su u Srbiju stigle vakcine, to je rezultat rada koji je trajao mesecima, kazao je predsednik i dodao da sutra u Srbiju stiže 41.000 doza Fajzerovih vakcina, a da se narednih dana očejkuje i Astra zeneka.

Predsednik Srbije je još jednom čestitao početak imunizacije bratskom makedonskom narodu.

Vučić:Ponosan sam na to što je Srbija vojno neutralna

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kao što je makedonski premijer Zoran Zaev ponosan što je Severna Makedonija član NATO, ponosan na to što je Srbija vojno neutralna.

Vučić je to kazao odgovarajući na novinarska pitanja u Tabanovcima nakon primopredaje vakcina koje je Srbija donirala Severnoj Makedoniji, kao komentar na odgovor Zorana Zaeva.

Novinari su Zaeva pitali da prokomentariše svoju izjavu od pre tri nedelje da Severna Makedonija iako je članica NATO nema nijednu vakcinu dok s druge strane Srbija koja je bliska i Rusiji i Kini ima sve vakcine, uključujući i američku.

Zaev je na to odgovorio da je ponosan što su članica NATO-a, ali da je očigledan problem da postoji deficit u proizvodnji vakcina.

"Kao što je Zoran ponosan na NATO, ja sam ponosan na činjenicu što smo vojno neutralni i naravno da poštujemo odluke svih drugih zemalja u regionu", kazao je Vučić.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić i Zoran Zaev
Vučić: Vakcine stigle čim je završena procedura sa Fajzerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su sinoć završene sve procedure za donaciju Fajzerovih vakcina Severnoj Makedoniji i da je sve učinjeno da se one što pre dopreme kako bi počela imunizacija zdravstvenih radnika u ovoj zemlji.

Vučić je novinarima na Tabanovcima rekao da se odmah po završetu procedura sa Fajzerom čuo sa severnomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim sa kojim je dogovoreno da se požuri sa isporukom vakcina i zato je to učinjeno već danas.

Sve druge doze stizaće na vreme, i pitanje je tehnike, rekao je Vučić na novinarsko pitanje šta je bio problem i zašto je došlo do odlaganja dopremanja vakcina.

Vučić je objasnio da Srbija ima ugovor sa Fajzerom kada je naručivala velike kolicine vakcina i kroz Kovaks program i kroz bilateralni ugovor sa Fajzerom koji je predviđao da vakcine ne smeju da se otuđuju.

"Mi ne možemo neke druge vakcine da vam damo, jer sve firme rade na zastiti svojih proizvoda", napomenuo je Vučić i dodao da je Srbija Fajzeru morala da pruži sve potrebne garancije koje se odnose na transport i druge uslove i da su ovi ugovorni problemi rešeni.

On je rekao da postoje i zemlje koje imaju takav geopolitički pristup da Srbija ne može da odlucuje gde će ići vakcine.

Premijer Zoran Zaev izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ministru Zlatiboru Lončaru što su izdejstvovali saglasnost od Fazera i pružili prvu pomoć u vakcinama koja, kako je rekao, mnogo znači.

Zahvalio je i srpskom narodu na ogromnoj solidarnosti koju je iskazao i istakao da će sa vakcinama iz Srbije biti vakcinisani medicinski radnici u kovid centrima.

Zaev je rekao i da je sve ovo izraz velikog prijateljstva, kao što je to i otvaranje granica i drugi vidovi saradnje kroz "mini šengen".

"Potpisali smo dogovor o međusobnom pomaganje i radimo za dobro svih naroda", poručio je Zaev.

Foto: printscreen RTV Pink

Aleksandar Vučić

U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko ce Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.

Podsetimo, primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u cetvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehnicke dokumentacije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sofija

pre 3 godine

Ovo su sjajne vesti za stanovnike Severne Makedonije kojoj je značajna pomoć u kontigentu vakcina protiv Covid 19. Lep i prijateljski gest!

1999

pre 3 godine

A oni će sad još nastaviti sa uništavanjem otimanjem i skrnavljenjem srpskoh crkava i fresaka

Perica Savic

pre 3 godine

Srbija ono sto obeca to i ispuni za razliku od mnogih koji ne drze rec.

Daka

pre 3 godine

Uvek treba biti human,narocito u teskim vremenima

Milena

pre 3 godine

Pokazatelj da Srbija, bez obzira na politicke odluke svih zemalja u okruzenju, razmislja samo o ljudskim zivotima.

Sanja

pre 3 godine

Mogu samo da kazem velika podrska i svaka cast

Danijela

pre 3 godine

Srbija ce pruziti pomoc svima i znace da ceni kada njoj ukazu pomoc i podrsku

milankukic

pre 3 godine

tako treba da se ponasa pravi sused a ne da priznaje laznu drzavu budi covek i kad je tesko

Goran

pre 3 godine

Ja bi im malo morgen dao vakcine. Prvo nek povuku priznanje nase juzne srbske pokrajne pa onda mozemo da razgovaramo. I ako mi neko kaze pa nije narod kriv. Pa ja mu odgovorim pa jeste. Oni su ih birali, nije moja pokojna baba. Mi svima pomazemo, i albaniji, i hrvatskoj i crnoj gori a oni nama gde mogu zabijaju noz u ledja. Dokle vise!!!

Mima

pre 3 godine

Prijateljski odnosi jačaju odnose u regionu. Srbija je na raspolaganju kad god je u mogućnosti da pruži ruku prijateljstva.

Nina

pre 3 godine

Lepe vesti. Solidarnost na delu. Pomoći drugome kad je teško znak je ljudskosti i veličine. Svaka čast!

Jovana

pre 3 godine

Примопредаја вакцина завршена ,на велико задовољство македонског и српског народа! Живела два братска народа и увек се међусобно помагала!

Jovana

pre 3 godine

Македонски народ овај хумани гест неће никад заборавити!

Alex

pre 3 godine

Fajzer se daje samo neprijatelju, jeste da su Makedonci napravili dosta grešaka prema nama, ali ovo je grehota.

Marija

pre 3 godine

Da bi se ljudski životi sačuvali vakcina se mora primiti, svi do jednog.

Elena

pre 3 godine

Srbija je uvek tu da podrži i pomogne sunarodnicima što se nemože reći i za druge zemlje da imaju isto mišljenje što se tiče naše zemlje.

Stojan

pre 3 godine

Treba biti human i politicariti ALI oni ce samo jos vise da budu protiv Srbije. Zasto pomagati svoje neprijatelje?

Mia

pre 3 godine

Politička mudrost i ljudska širina Srba na delu. Ponosna sam na svoju državu!

Dusan

pre 3 godine

Gajiti dobrosusedske odonose mora da bude prioritet u vremenima koje su pred nama. Vise prepreke ne treba da budu, granice, jezik, vera.

Perica Savic

pre 3 godine

Srbija je zemlja velikog srca,Vucic sta obeca on to i ispuni.

Srki

pre 3 godine

Ал зато Србима из Хрвтске са подручја захваћених земљотресом треба ПЦР тест, медицинари из Републике Српске морају у Србију на вакцинисање уместо да се количина намењена за то пребаци преко Дрине (срећа па Руси шаљу), а Србе из Црне Горе(опет помажу Руси) нико не помиње осим да су криминалци, па ће онда, ко ономад један на Палми да кука ко га је пензионисао

Sofija

pre 3 godine

Велико срце Србија има да помогне својим комшијама

Ivana

pre 3 godine

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija će pomoći u vakcinisanju celog regiona. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite za našu državu i njene građane. Zapadni Balkan mora da se ujedini.

Lena

pre 3 godine

Srbija pomaze svojoj braci iz Severne Makedonije koliko je u mogucnosti, a donirane vakcine su nesto sto je od strateske vaznosti za zdravlje hiljade ljudi iz naseg regiona.

Brankić

pre 3 godine

Donacija vredna zivota ljudskih.Bravo za Srbiju.

Brankić

pre 3 godine

Ogromna pomoć za sve kolege i koleginice iz Kovid zona koji će ovim vakcinama biti zaštićeni...

Brankić

pre 3 godine

Donacija koja spašava ljudske živote... ima li lepše donacije??? Bravo za Srbiju

Brankić

pre 3 godine

Solidarnost na delu. Srbija je danas pomogla Severnu Makedoniju vakcinama protiv korona virusa. Želimo da pomognemo bratskom narodu., bez ikakvih interesa, samo zbog prijateljskih i dobrosusedskih odnosa.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija