DANAS JE VELIKI DAN ZA SRBIJU, DANAS SMO PONOSNI NA NAŠU PROŠLOST I PRETKE! Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti! /Video/

Tanjug/printscreen RTS

12:34 >> 12:34 Politika 44

Informer/RTS | 15. 02. 2021.

DANAS JE VELIKI DAN ZA SRBIJU, DANAS SMO PONOSNI NA NAŠU PROŠLOST I PRETKE! Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti! /Video/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručuje danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Nagrađeni će odlikovanja primiti u Palati Srbija


Odlikovano je čak 164 pojedinca i institucija, među kojima je i 20 stranih državljana, a 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno.

Ceremonija dodele odlikovanja počela je intoniranjem himne Bože pravde, nakon čega se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju, naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država, kada je veliki vožd, a narodni čovek Karađorđe podigao ustanak i dan kada je donet ustav ispred svog vremena.

- Danas je veliki dan za Srbiju, veliki praznik, danas je dan kada se rađala velika Srbija. Danas smo ponosni na našu prošlost i pretke, i spremni smo da radimo za bolju budućnost. Danas 40 dana posle Božića slavimo Sretenje, za nas Srbe i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja našeg naroda ma gde on živeo. Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za Srbiju, dan koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju našem narodu u Crnoj Gori - kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju, naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država, kada je veliki vožd, a narodni čovek Karađorđe podigao ustanak i dan kada je donet ustav ispred svog vremena.

- Ovde smo da odamo počast hrabrosti, časti... Dati Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, žrtvovati se za nju, najviše je što neko za života može da uradi. I zato danas Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjima koje može da pruži, ljudima koji su dali i čija će imena večno pamtiti - istakao je Vučić.

On se posebno zahvalio lekarima koji su se svakoga dana borili protiv virusa, i ponovio je da Srbija nikada neće zaboraviti one koji su dali živote u borbi sa pandemijom.

- Srećan praznik, živela Srbija - završio je predsednik svoje obraćanje.

Dodela odlikovanja

* Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade Ruske Federacije i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke

* Vučić je odlikovao za Dan državnosti režisear Emira Kusturicu, frontmena grupe "Riblja čorba" Borislava Boru Đorđevića, kao i ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, autora spomenika Stefanu Nemanji, nedavno otkrivenog u Beogradu. 

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su je reditelj Predrag Gaga Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregovića, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikar Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Proslavljeni violinista Stefan Milenković je putem video linka rekao da je počastvovan, i da umetnici moraju da shvate da su oni svojevrsni ambasadori ljudskosti.

* Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA.

* Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.

Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

* Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

* Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legenci Aleksandru Berčeku

* Sretenjski orden drugog stepena zaslužio je književnik Pero Zubac.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Narodni muzej u Užicu, Šabačko pozorište.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani brojni lekari, među kojima i kragujevački doktor Bora Evtov.

Vučić je posthumno odlikovanje preminulih lekara predao članovima njihovih porodica. 

Postuhmno je odlikovan i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Odlikovanje je primila njegova ćerka. 

* Odlikovani su i lekari Tatjana Adžić Vukičević, Miroslav Vukosavljević, Vlado Đajić, kao i Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kompanija Er Srbija, Minja Subota, Nataša Drakulić, Univerzitet odbrane, potpukovnik Đorđe Ivanov...

Sretenjska odličja su primili i lekari i medicinski radnici Dragan Nikić, Gordana Krtinić, Srđan Stevanović, Nenad Veljković, Endre Nađ Abonji, Violeta Radojev-Stokić, Moša Marković, Aleksandar Zonjić, Vujadin Trivković, Nataša Gocić Perić, Nataša Sekulović, Milivoje Đurić, Milorad Tadić, Snežana Arsenijević, Dehar Dehari, Senka Vorkapić, Ivan Ranđelović, Vesna Filipović, Vesna Kazaković, Katica Aranđelović, Snežana Zlatković, Nemanja Stanković, Nela Mitić, Slavko Babić, Slađana Pavić, Ljiljana Dušanović, Minela Marić, Milan Parezanović, Gorana Petrović Đorđević, Steva Stanišić, Tatjana Zečević, Zoran Jovanović, Nataša Jovčić Zorić, Danijela Petrović, Stefana Mladenović, Duška Ignjatović, Nebojša Mitrović, Lili Radulović, Vesna Savić, Slađana Đorić, Svetlana Aleksandrić, Pavle Petrović, Nikola Avramović, Olga Janković, Mihailo Stepanović, Biljana Ćevtić, Tatjana Stevanović, Milka Čehić, Biljana Jokić, Savko Marković, Snežana Radulović, Milorad Jerkan, Marija Zekić, Marko Zekić i Ivan Jeremić.

* Odlikovani su i pripadnici Bezbednosne informativne agencije: Aleksandar Nikolić, Veliša Barjaktarević, Dejan Petrović, Đorđe Andrić, Miloš Grozdanić, Nebojša Kačarević, Nebojša Lazarević, Nenad Bulajić, Nikola Stanimirović, Nikola Stojanović, Petar Veselinov, Petar Radulović, Petar Ciganović i Rušiti Šejti.

* Odlikovanje je uručeno zaposlenom u RFZO Draganu Eriću.

* Sretenjsko priznanje dobilo i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Marina Abramović, prof. dr Dragan Simeunović, prof. dr Žan-Pol Bled, prof. dr Dragan Stanić, Ivan Negrišorac... 

Odlikovana je i umetnica Marina Abramović, koja se obratila putem video linka, i rekla je da joj je velika čast da primi odličje. 

- Ja sam rođena u Beogradu, i tu sam učinila svoje prve umetničke korake. Ova zlatna medalja za zasluge je veliki dokaz da moja država i vi predsedniče Vučiću stojite uz moj rad. Od srca vam hvala - rekla je Marina Abramović.

* Ovim priznanjem posthumno su odlikovani naši velikani Gordan Mihić i Ivan Bekjarev. Neka im je večna slava i hvala!

* Odlikovani su i profesor doktor Dragan Stanić, dr Jovanka Lastić, prof dr Časlav Mitrović, prof dr Dragan Simeunović.

* Sretenjsko ordenje su primili i Miroljub Aleksić, Ljubomir Marjanović, Boban Stojiljković, najstarija volonterka u Srbiji Danica Šmic, Branka Bakšić Mitić, Slovački kulturni centar "Pavel Jozef Šafarik" iz Novog Sada, OŠ "Miloš Savić Lučica", KUD "Karadžić" iz Loznice, ŽFK "Spartak" iz Subotice, FK "Vlasina" iz Vlasotinca.

* Odlikovani su i kapetan policije Stojanče Stošić, kao i vodnik prve klase Slavoljub Spasenović, mlađi vodnik Miljko Kešeljević i Nikola Kilibarda.

* Medaljama su odlikovani i novinari Danijela Davidov Kesar, Gordana Uzelac, Jelena Zorić, Jing Zang, Zoran Maksimović, Bratislav Ilić i Majkl Frojnd.

Obraćanje Emira Kusturice

Emir Kusturica je rekao da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu, i istakao je da nikada lakše nije došao do odličja.

- Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto ti ga orden, i to najvažniji - rekao je Kusturica.

On se na početku zapitao koliki je moralni i kulturni kapital srpskog naroda, i podsetio je na član 18. Sretenjskog ustava, u kom piše da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan.

- Evo sada jedan patetičan početak. Ne znam da li ste primetili, ali bauk korporativnog socijalizma kruži planetom. Deset multimilijardera viču parole neokomunizma, traže da ukinemo porodice, da ne budemo više očevi i majke. U toku je najveća prevara u istoriji savremenog sveta - rekao je Kusturica.

Proslavljeni režiser je istakao značaj porodice u savremenom svetu, i rekao je da se radi na ukidanju porodice na najpodmukliji mogući način.

- Današnja ideja, u kojoj se govori o tome da treba da vodimo računa o crncima, Blek lajvs mater, pa naravno da treba da vodimo računa. Ali videli smo da je naš ustav još 1830. oslobađao ljude - kazao je Kusturica.

Pozivajući se na teorije Tojnbija i Hantingtona o sukobu civilizacija Kusturica je rekao da ćemo uspeti da preživimo kao pravoslavna civilizacija samo ako sačuvamo svoju kulturu.

printscreen RTS

Emir Kusturica
Obraćanje doktorke Tatjane Adžić Vukičević

Dr Tatjana Adžić Vukičević je rekla da smo zajedničkim naporima tokom pandemije pokazali da nam je to najveći prioritet, i da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

- Činjenica je da Republika Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar ali i građanin Srbije moram da izrazim zahvalnost za to - rekla je dr Adžić Vukičević.

printscreen RTS

Tatjana Adžić Vukičević

Širom zemlje obeležava se Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Premijerka Ana Brnabić govoriće na svečanoj državnoj ceremoniji u Orašcu.

Dečji hor Čarolija otpevao je Ovo je Srbija, čime je svečena ceremonija dodela odlikovanja završena. Eka

15.02.2021. 08:36

Odlikovanja su spremna i cekaju one koji ih zasluzuju. Bice ovo divna svecanost.


Manja

15.02.2021. 09:16

Veliki praznik za nasu zemlju, shodno tome i priznanja idu u prave ruke.Minja

15.02.2021. 10:10

Sve čestitke! Vucic je veoma cenjen čovek u svetu politike.


Tasa

15.02.2021. 10:16

Lep gest Vučića. Potpuno zaslužena odlikovanja koja idu u ruke inteligentnim, ostvarenim ljudima.iva

15.02.2021. 10:27

Zivela Srbija!Svake godine smo ponosniji na svoju otadzbinu!Sve cestitke!


Ivana

15.02.2021. 10:36

Hvala svima koji su zasluzili ova odlikovanja! Hvala im sto nesebicno vole svoju Srbiju.


Ivana

15.02.2021. 10:40

Srbija je jaka sve dok ima kome da uruci odlikovanja za svoj nesebican doprinos svojoj zemlji.


Marija

15.02.2021. 11:17

Veliki dan za našu zemlju.Lep gest našeg predsednika.Potpuno zaslužena priznanja.


Marina

15.02.2021. 11:23

Odlikovanja su spremna i cekaju one koji ih zasluzuju. Bice ovo divna svecanost.XXL

15.02.2021. 11:29

Boga mi nešto unazad 30.g. i nisam ponosan čak šta više. Nego neko odlikovanje da li će biti posthumno dodeljeno nekom od umrlih lekara od virusa covid-19?


Vlajko77

15.02.2021. 11:41

Cestitam svima koji su dobili odlikovanja od naseg predsednika Vucica !


Mina

15.02.2021. 11:44

Srbija je zemlja koja je imala uvek imena koja su joj mogla biti na ponos. Danas su odlikovani pojedinci koji ce u raznim oblastima u buducnosti biti nasa istorija.


Suncica

15.02.2021. 11:52

Jos jednom predsednik pokazao koliko ceni nesebicnu borbu nasih medicinskih radnika.


Taki

15.02.2021. 11:57

Srbija je danas jaka, snažna i moderna zahvaljujući pojedincima i institucijama koje su dale sve od sebe da bude najbolja. Ponosna Srbija!


Taki

15.02.2021. 12:01

Srbija je danas jaka, snažna i moderna zahvaljujući pojedincima i institucijama koje su dale sve od sebe da bude najbolja. Ponosna Srbija!


Natalija

15.02.2021. 12:03

Danas je veliki dan za Srbiju, dan kada se rodila velika moderna Srbija. Zahvalni smo svojim slavnim precima, ali i junacima današnjeg doba! Živela Srbija ❣️❣️❣️


Katarina

15.02.2021. 12:11

Na Dan državnosti Srbija odlikuje najzaslužnije gradjane koji su se posebno istakli svojim radom i trudom.


Olja

15.02.2021. 12:16

Odlikovanja zasluzenim, a nasu Srbiju da cuvamo svim srcem njenu proslost, sadasnjost i buducnost.


Katarina

15.02.2021. 12:16

Na Dan državnosti Srbija odlikuje najzaslužnije gradjane koji su se posebno istakli svojim radom i trudom.


Tijana

15.02.2021. 12:27

Bez ovih ljudi koju su odlikovani mnogo toga ne bi imalo smisla. Sve cestitke odlikovanima I srecan nam Dan drzavnosti!


Iva

15.02.2021. 12:27

Veliki praznik je danas, kao I veliki Dan za nasu zemlju. Cestitke svim odlikovanima.


Maja

15.02.2021. 12:28

Odlikovanja su zasluzena, drago mi je da drzava brine o svemu I svima. Pohvale.


Lena

15.02.2021. 12:29

Velika zahvalnost svima koji su svojim radom, trudom i zalaganjem doprineli razvoju muzike, filma, knjizevnosti, medicine itd. u nasoj Srbiji! Bogatiji smo no sto mislimo!


Prvoborac

15.02.2021. 12:40

Srbija je zaslugom mnogih danas tu gde jeste u svetu,uspešna i cenjena!NN

15.02.2021. 12:50

Srbija će se mnogima odužiti al mnoge će i odlikovati. Ljudi koji su mnogo učinili za Srbiju.


Nik

15.02.2021. 12:52

Svako odlikovanje je zasluženo, a posebnu zahvalnost su zaslužili oni koji su žrtvovali svoj život za Srbiju i nas.


Nina

15.02.2021. 12:59

Veliki dan za Srbiju,veliki praznik i velika imena za odlikovanje.Svaka čast!


Maja

15.02.2021. 13:06

Svim nasim gradjanima srecan Dan drzavnosti. Zivela Srbija!


Rasko

15.02.2021. 13:07

Ne smemo zaboraviti ovaj vazan datum koji je u proslosti ostavio trag! Srecan Dan drzavnosti svim gradjanima Republike Srbije!Nastavljamo sa pravim ljudima put u buducnost!Srbijo naša,srećan ti Dan državnosti i uvek budi takva da težiš ka uspehu za svoj narod! Volimo te,Srbijo!


dukat

15.02.2021. 13:34

Prelep gest naše države prema najzasluženijim ljudima!Jovana

15.02.2021. 13:59

Велики дан, за велике људе!Искрене честитке!
Srecko

15.02.2021. 15:28

Vidim da informer ima i svoje botove koji pišu čestitke.To je u redu.Imaju pravo. Nešto drugo mi bode oči.Za šta je odlikovanje dobio Bora Djordjević Čorba? Koje su to njegove zasluge.


Ivana

15.02.2021. 17:05

Ako je neko trebao da dobio odlikavanje to je sam predsednik Vučić. Hvala predsedniku Vučiću koji je odlikovao sve one koji su doprineli razvoju našeg društva kako domaće tako i strane državljenje.
Dragan

16.02.2021. 03:34

Zasluzena odlikovanja ljudima koji su pokazali vrednost i humanost u prethodnom periodu.


Dragan

16.02.2021. 03:35

Srbija odlikuje najzaslužnije građane koji su se posebno istakli svojim radom, trudom i humanošću.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.