• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2021

21:44

ŽIVELA SRBIJA, ŽIVELA AMERIKA! Đurić: Nasi odnosi biće temelj budućeg napretka!

Politika

ŽIVELA SRBIJA, ŽIVELA AMERIKA! Đurić: Nasi odnosi biće temelj budućeg napretka!

Podeli vest

Srbija želi da njeni odnosi sa SAD budu temelj našeg budućeg napretka, razvoja i stabilnosti, rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić na virtuelnom obeležavanju Dana državosti Srbije, u organizaciji ambasade

Ðurić je podsetio da se ovaj dan obeležava u znak sećanja na 15. februar 1835. kada je Srbija usvojila prvi moderan, liberalan ustav, ali je podsetio i na početak Prvog srpskog ustanka, koji je, kako je rekao, bio srpska revolucija.

Istakao je da je Srbija bila među prvim zemljama koje su odbacile feudalizam, a da je danas, 217 godina kasnije moderna i i demokratska zemlja, koja teži da bude lider u ekonomskom razvoju, demokratskim reformama i povezivanju u regionu i delu sveta u kojem se nalazi.

- Teško radimo na tome da postanemo model demokratije, slobode i saradnje u regionu i svesni smo da to ne možemo da postignemo bez snažnog partnerstva sa narodom i institucijama ove sjajne zemlje - poručio je Ðurić.

Podsetio je i da se ove godine obeležava 140. godišnjca uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

- Mi sada imamo odgovornost da ispunimo očekivanja i snove predaka, da čuvamo odnose koji su bili tako dragoceni za razvoj i napredak našeg regiona, ali i postizanje zajedničkih ciljeva Srbije i SAD - rekao je Ðurić.

Ukazao je na to da su Srbi i Amerikanci bili saveznici i partneri u oba svetska rata.

Prema njegoivm rečima, ne treba zaboraviti da je Srbija u Prvom svetskom ratu, boreći se za slobodu, izgubila jednu trećinu stanovništva, a da su se u Drugom svetskom ratu, suprotstavljajući se nacizmu, Srbija i SAD zajedno borili svim snagama.

Foto: Facebook/Marko Đurić

Marko Đurić sa suprugom na inauguraciji novog američkog predsednika



Istakao je da u svom mandatu želi da ispriča priču o prijateljstvu i uspehu, uputivši na kraju pozdrav: "Živela Srbija, živela Amerika!"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer takođe je podsetio da se ove godine obeležava 140 godina od potpisivanja konzularnog sporazuma između Srbije i SAD, kojim su odnosi dve zemlje, kako je rekao, ušli u novu eru koja traje do danas.

- Kroz istoriju smo bili partneri i saveznici u radosnim i tragičnim vremenima, i borili se zajedno u dva epska rata koja su preoblikovala Evropu, potresla svet i stvorila geopolitički pejzaž u kojem sada živimo - naveo je Palmer.

Podsetio da je da je u julu 1918. tadašnji američki predsednik Vudro Vilson naredio da se srpska zastava podigne uz američku na Beloj kući kao gest prijateljstva i solidarnosti, kao i na niz primera pružanja pomoći SAD Srbiji.

Istakao je i da SAD ne mogu da se dovoljno oduže srpskim porodicama koje su pružile dom za 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu u operaciji ''Halijard''.

Rekao je i da Amerikanci i Srbi utiču na živote jedni drugih kroz umetnost, književnost, nauku i sport, ističući neverovatna otkrića Nikole Tesle, Mihajla Pupina, kao i na doprinos Dejvida Vujića, član tima koji je radio na projektu Apolo 7 koji je poslao čoveka na Mesec.

- Siguran sam da ćemo iz teškog vremena pandemije, koja je pogodila svet na način na koji niko nije mogao da zamisli, izaći bliži i posvećjeniji nego ikada. Najbolji dani naših bilateralnih odnosa tek dolaze - poručio je Palmer, čestitajući praznik na srpskom jeziku.

Predastavnik Misurija u Predastavničkom domu američkog kongresa i koprerdsednik srpskog kongresnog kokusa Emanuel Kliver je istakao da "ne slavimo samo Dan državnosti Srbije, već i odnose dve zemlje koji traju više od veka".

- Zadovoljstvo mi je što predstavljam veliku srpsku zajednicu u gradiću Šugar Krik i nastavljam da budem kopredsednik srpskog kokusa - rekao je Kliver i najavio da će uskoro posetiti Srbiju.

Ambasada je prikazala i dokumentarni film posvećen Danu državnosti Srbije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 3 godine

Onaj Djindjic je trazio da se bombarduje Srbija. A ovaj Djuric vice 'zivjeli' onima koji su nas bombardovali . Imali ludjeg naroda od Srba !?!

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija