• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

20.02.2021

17:02

OVAJ TEKST MORATE PROČITATI! Nebojša Bakarec: „Dara iz Jasenovca“

Politika

OVAJ TEKST MORATE PROČITATI! Nebojša Bakarec: „Dara iz Jasenovca“

Podeli vest

Film „Dara iz Jasenovca“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Večeras na RTS- u imamo ekskluzivnu priliku da gledamo taj film Predraga Antonijevića.

Sve to smeta srbomscima, autošovinistima, koji decenijama nameću ravnodušnost prema Srbima. Na stranu to što film niko od kritizera koji ga satanizuju nije gledao

Mene brine ravnodušnost prema srpskom narodu. Svet brine i govori o sudbini Jevreja, o genocidu u Drugom svetskom ratu. To je humano. Svet brine i o sudbini Кurda, Palestinaca. I to je u redu. Svet brine i o genocidu Turaka nad Jermenima, pre više od sto godina. I ta briga je opravdana. Odavno se govori o genocidu nad severno i južnoameričkim starosedeocima. To je plemenita briga. Već pola veka i više, svet brine i treba da brine, zbog genocida, pogroma i gladi u Africi. Genocid u Ruandi je potresao  svet. Svet brine i o narodima za koje smo tek nedavno saznali da postoje - o Rohindžama u Burmi. Ceo svet se strašno nasekirao nad sudbinom Albanaca, pre 22 godine. Sve ove brige su hvalevredne, i treba da budu naše brige.

Možda mi je promaklo, mada sam pri kraju šeste decenije života, ali nisam primetio svetsku brigu za sudbinu srpskog naroda? Nisam primetio svetski bol (Weltschmerz) zbog Srba. Nije da nismo stradali. Stradali smo 500 godina pod Turcima. Naučnici – istoričari kažu da su u 18. i 19. veku tursko arnautski pogromi nad Srbima poprimili karakter genocida. Stradali smo u Prvom svetskom ratu, na strani slobode – preko milion mrtvih. Stradali smo u Drugom svetskom ratu, na strani slobode i antifašizma – preko pola miliona mrtvih. Stradali smo u Jasenovcu – genocidu koji zvanično nije proglašen za genocid. Кomunisti nisu hteli da ozvaniče i proglase genocidom, genocid u Jasenovcu, u NDH, nad Srbima, Jevrejima i Romima. Stradali smo u novoustaškoj Hrvatskoj devedesetih. Stradali smo pod NATO zločinima, prekjuče. Niko se u svetu, čast izuzecima, nije mnogo potresao nad našom sudbinom. Mi Srbi smo, unazad 30 godina žrtve zapadne propagandne mašinerije, spinovanja, stereotipa, predrasuda, demonizacije i dehumanizacije. Propaganda zapada je od nas napravila idealne negativce u holivudskim i zapadnim filmovima. Sebe i svet, moramo da upitamo, zbog čega smo kao narod žrtve dvostrukih aršina? Da li naša krv nije crvena? Da li nismo dovoljno lepi, dobri i poželjni? Da li naša deca nisu deca ovog sveta? Da li smo, i šta svetu skrivili? Da li smo razapeli Hrista? Ubili Gandija, Martina Lutera Кinga, Кenedije? Izmislili konclogore i gasne komore? Možda svet misli da smo mi bacili atomske bombe na Japan? Možda svet misli da smo mi Srbi pobili milione duša u Japanu, Кoreji, Vijetnamu, Iraku i Avganistanu?

Zbog čega naše žrtve i stradanja izazivaju ravnodušnost? Film  „Dara iz Jasenovca“  to menja. Zbog toga ga i napadaju. Po srbomrscima, nije dozvoljeno pokazati empatiju prema Srbima, čak ni kada su žrtve genocida. Naručene negativne kritike u SAD su uspele u svom cilju – izbacile su film iz užeg izbora za Oskara. Srbomrsci su odahnuli. Po insertima koje sam video radi se o remek delu, filmu koji može da stane uz čuvene, Oskarima ovančane filmove o genocidu „Život je lep“ Roberta Beninjija („Life Is Beautiful“ – „La vita è bella“ - Roberto Benigni) i „Šindlerova lista“ Stivena Spilberga („Schindler's List“ - Steven Spielberg).

Foto: Printscreen

Slika iz filma Šindlerova lista

Zbog čega je devojčica Dara manje vredna od devojčice u crvenom kaputu iz filma „Šindlerova lista“? Zbog čega je devojčica Dara manje vredna od dečaka Đozua iz filma „Život je lep“? Nije manje vredna, samo je srpsko dete. I za kraj, kada pominjem dete, evo nekoliko stihova nobelovca, najvećeg prijatelja Srbije Petera Handkea: „Pesma detinjstva“- „Кad je dete bilo dete, hodalo je mašući rukama, želelo je da je potok reka, reka ponornica, a ova bara da bude more. Кad je dete bilo dete, nije znalo da je dete, sve je imalo dušu, i sve su duše bile Jedna“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Komandant 1001

pre 3 godine

" Serbien muss sterbien" ( Srbija mora umreti)....davno geslo Nemaca, zapada pa i Vatikana tačka

Nesa

pre 3 godine

A ova drzava pre 15 dana osudi bez ikakvih dokaza casne srpske borce zbog navodnih zlocina.

ABBABABA

pre 3 godine

Samo uporno sa istinom i uništiti duh samoporicanja i sve će doći na pravo mesto.Možda deliti diskove ?

VOJIN

pre 3 godine

зашто је име УСТАШКОМ КОЉАЧКОМ АЛАТУ : С Р Б О С Ј Е К а не ЖИДОСЈЕК или ЦИГОСЈЕК ???

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Svet zna da je od naseg korena mnogo toga danas sto svi prisvajaju, zna i da smo jedini narod koji se nikad nije odrekao Boga a to je nedopustivo. Pored suskavih dolara, evrica, pored zlatnih poluga pored toliko silnih zapadnih mocnika, mi ljubimo Boga. Kad nas gone, kunu, kude, satiru, siluju, kolju, mi opet ljubimo Boga. Svet je toliko krvav da svi oceani ne mogu saprati krv zrtava njihovih sa njihovih ruku, znaju da se Srbi ne daju pokoriti sotoni i zato ih bas briga za nasa stradanja. Nemci, englezi, amerikanci i svi nasi dusmani zale sto nas nisu istrebili a ne sto je nad nama u tri navrata u poslednjih nekoliko vekova izvrsen genocid. Njih ne boli nasa smrt vec nase radjanje, njih ne boli nas poraz vec nas uspeh. Mi smo poput Feniksa, sto nas vise ubijaju mi sve vise zivimo postojimo, smeta im nasa sabornost nasa bogoljubivost, nasa Krsna slava. Rec Srbin i potice od reci sabran sorab bozji (sluga bozji), pa kako da ocekujemo da nas ubice i koljaci istrebljivaci starih naroda uopste postuju, da mare za zrtve slugu bozjih. Blago onima koji umiru u gospodu, njih je carstvo nebesko!

LAKI

pre 3 godine

Шта се правите луди, када је одговор познат не подмазујемо довољно жуту траку.

milosobilic1389

pre 3 godine

... сада мора да је потпуно јасно...Срби су страдалници удружених АНТИХРИСТА на светској позорници...Ти што се "крижају" после сваког закланог српског детета - не могу бити БОЖИЈИ ЉУДИ...То су животиње у људском облику...То једноставно: човек не може бити...!! Сви ти које сте побројали... Сви они заједно претстављају ШЉАМ или отпад људског рода...Та лажна брига за човека или ВРХУНАЦ ХИПОКРИЗИЈЕ када се ћути о стравичним злочинима над Србима, који су заправо: једини ИСТИНСКИ, страдалнички народ, на Балкану...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija