• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2021

10:57

SAMI SEBI PRETE PA IM SRBIJA KRIVA! Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji ZBOG PRETNJI KOJE JE HRVATSKOJ MANJINI UPUTIO HRVAT!

Politika

SAMI SEBI PRETE PA IM SRBIJA KRIVA! Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji ZBOG PRETNJI KOJE JE HRVATSKOJ MANJINI UPUTIO HRVAT!

Podeli vest

Kako Informer. rs saznaje uhapšeni muškarac K.T. (40) iz Subotice koji je uputio pretnje predsednici Hrvatskog nacionalnog veća Jasni Vojnić je, ni manje ni više, nego Hrvat! A zbog ovog dogođaja Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji i izrazila zabrinutost za bezbednost Hrvata u našoj zremlji

Umesto da optužuju Srbiju za ugrožavanje prava i bezbednosti hrvatske nacionalne manjine, Hrvatima bi bolje bilo da preispitaju međusobne odnose pre podizanja nepotrebnih tenzija.

Policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je na privatan profil predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji poslala poruku preteće i uvredljive sadržine.

Uhapšen je K. T. (40) iz Subotice zbog sumnje da je učinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a kako Informer.rs saznaje uhapšeni muškarac je Hrvat!

Kako se sumnja, on je pre četiri dana, na privatan profil predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasni Vojnić, poslao poruku preteće i uvredljive sadržine.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, saopštava subotička policija.

Nakon toga će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog pretnji Hrvata hrvatskoj manjini

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) juče je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a niko ne ni jednom rečju ne pominje da sami sebi prete!

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
EU

pre 3 godine

I kakve veze ima koje je nacionalnosti ako je pretio? Da li je sada Hrvat ili je Bunjuevac od onih koji se prodali? I kad će glasanje o uvođenju hrvatskog jezika u celoj Republici Vojvodini?

Gavrilo

pre 3 godine

НЕ постоји република Војводина, само Србија и њене покрајине.

Net

pre 3 godine

Tvorac prvonagrađene hrvatske riječi dr. Štambuk: ‘Narod koji ne brine o svome jeziku, ne zavrjeđuje zvati se narodom’

Vera

pre 3 godine

Zašto da Srbi štite od novih tuđica i čiste tih 37% turcizma iz jezika, pa da im ostane samo hrvatski? Kakav je to narod koji ne brine o svom jeziku, sa toliko turcizma po ulicama u Beogradu ko prvo....

Stojan

pre 3 godine

Nikako da shvatim u cemu je stvar, Bunjevci i njihov jezik su priznati kao nacija a njihov jezik nije hrvatski. To je posle WWII Komunisticka partija odlucila da svi Bunjevci moraju da se izraze kao Hrvati i ako se protive da im se ipak upise da su Hrvati. To je ponisteno pre nekoliko godina i oni su priznati kao nacionalna manjina. Sad ako oni traze da im se jezi uvede ...... kakve to veze ima sa Hrvatima i sto se oni bune i zasto drzava Hrvatska protestuje?

Vera

pre 3 godine

Eto i danas, svi možemo videti, na primeru Hrvata Bunjevaca, kako su se i Srbi stvarali sa Vizantijom i pravoslavljem! Tako da su ih samo odvojili od braće i pape i stvorili novi narod i veru i jezik...

Dragojlo

pre 3 godine

Srbija je kriva hrvatskoj i za potres kao i za koronu odnosno turizam!!!Sad na sva usta kukaju kako je Vulin uzeo pare iz drugih ministarstava i naoruzava vojsku Srbije!!Tesko im prezaliti sto zaostaju 2 mesta iza!!

milankukic

pre 3 godine

hrvati(ustase) prolupali nacisto srbe koji su mirni i neiritiraju u hrvatskoj nestite od ustasa a ovde sae ljute kad HRVAT preti hrvatu smesno

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17