• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer

14.03.2021

09:21

SLAVIMO BELE POKLADE, POSLEDNJI DAN PRED VELIKI POST! Evo šta danas treba da uradite i pojedete!

Politika

SLAVIMO BELE POKLADE, POSLEDNJI DAN PRED VELIKI POST! Evo šta danas treba da uradite i pojedete!

Podeli vest

Poslednja sedmica pred Veliki uskršnji post naziva se Bela nedelja, po belom mrsu koji se jede, a poslednji, današnji dan, Bele poklade. To su najsvečanije i najrasprostranjenije poklade koje bi, ove godine, trebalo prilagoditi epidemijskoj situaciji i merama opreza

Bele poklade dobile su naziv po Beloj nedelji, a zovu se još i Velike, Završne, Sirne ili Proštene poklade, odnosno Proćka, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. 

Smatra se da u period velikog posta treba ući bez greha i neraščišćenih računa. Kod Srba one se obeležavaju pred početak svakog velikog posta, pa su tako Bele poklade – zadnji dan kada se jede mrsna hrana!

Već sutradan, u ponedeljak počinje Uskršnji post i vernici će se u narednih šest nedelja uzdržavati od hrane, pića, ali i loših misli i dela. Koreni poklada su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Ipak, običaje je vremenom prihvatila hrišćanska crkva i prilagodila ih.

Običaji

Pored toga, to je dan šale, smeha i razuzdanog ponašanja za većinu dece, mladića i devojaka, koji zbijajući šale dok hodaju ulicom teraju zle sile prizivajući rodnu godinu.

U pojedinim mestima ovaj običaj se naziva još i Bele babe. 

Običaj je da deca sa porodicama obilaze roditelje, noseći im poklone.

Cilj je dobiti oproštaj i časno započeti post. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju.

U mnogim mestima kreću se obredne maskirane povorke, koje svuda rado dočekuju i daruju. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, ponegde se loži velika vatra od slame, zvana krleštica.

Foto: printscreen RTS

Negde se vatra preskače, negde tera zle duhove. Ili se igra igra koja se zove "mačka", u drugom delu zemlje "lubačka" i "pauk", ili se organizuje venčanje sa obavezno muškom mladom.

Mlađi se maskiraju u junake, ili strašna bića sa zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Veselje traje do ponoći, a onda počinje sedmonedeljni post.

U poslepodnevnim časovima služi se takozvani oproštajno večernje, jer se tada obavlja "čin praštanja" u hramovima, a po povratku i u domovima. Vernici jedni od drugih traže oproštaj, a i daju ga za dotadašnje uvrede, nemar, klevete, zavade, ili još teža međusobna ogrešenja, kako bi čiste duše otpočeli post i mogli da se pričeste.

Foto: printscreen RTS

Na ovaj dan valja se da svako od ukućana pojede čen belog luka i bareno jaje.

Nekada bi babe deci pred spavanje trljale tabane belim lukom i oblačili im košuljicu naopako da bi ih sačuvale od veštica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stara čukarica

pre 3 godine

Na današnji dan, na Belu nedelju običaja je bio da se jede sve belo: belo meso prethodno skuvano, malo se proprzi i naredna beli luk, obare se jaja, sir...Taj običaj koji datira bog te pita otkad, ja i danas primenjujem mojim unucima da se naša srpska tradicija ne zaboravi i da se sačuva.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija