• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.03.2021

13:01

KOSOVO NIJE NAŠE BREME VEĆ NAŠ KRST, A SA KRSTA SE BOLJE VIDI VASKRSNUĆE! /Video/

Politika

KOSOVO NIJE NAŠE BREME VEĆ NAŠ KRST, A SA KRSTA SE BOLJE VIDI VASKRSNUĆE! /Video/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnom pozorištu prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji. Akademiji prisustvuje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.


Himnu Srbije na početku je otpevala operska pevacica Anja Mijatović, a nakon obraćanja predsednika Vučića, uslediće scenski prikaz posvećen pogromu, autorke i rediteljke Ivane Žigon.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić: Ne može da postoji razlog za kažnjavanje zbog imena, vere, nacije
Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića: 

 - Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali o zločinu ne ćutimo ko god da ga je počinio. Ne može da postoji razlog za obračun pripadnicima čitavog jednog naroda. Ne može da postoji razlog za kažnjavanje zbog imena, vere, nacije - rekao je predsednik.

- Pogrom prevazilazi sve ostale zločine, jer nije samo čin, već i namera i plan da se očisti neka tetiriorija od pripadnika neke nacije ili vere. Paljenje kuća, uništavanje crkava preciznije govore o namerama. Nema nijednog zakona koji može da opravda nečiju nameru da uništi nečuiju istoriju i kulturnu baštinu kao što je to bilo urađeno i srpskom narodu na KiM. Posle 17. marta ne samo da nije trebalo da postoje Srbi na Kosovu, nego nije trebalo da postoji ništa gde mogu da se vrate. Ognjem i mačem - tako je trebalo da se 2004. završi sa Srbima na Kosovu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić: Pogrom prevazilazi sve ostale zločine

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala ni snage ni mudrosti, ni da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

- Ali zapamtili smo. Više nismo slabi niti zemlja gubitnika. Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nepravde. Ove reči Elija Vizela, logoraša, nas obavezuju na borbu protiv zla. Srbija je spremna na razgovore ali ne i poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne konačno rešenje u kome nema Srbije niti njenog naroda - počeo je svoje obraćanje predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić: Više nismo slabi, niti zemlja gubitnika

Kako kaže, Srbija ne mašta o pogibijama niti o krvi, ali dodaje, to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

- Kao što ne ugrožavamo pravo drugima, nećemo dozvoliti ni da nama bude ukinuto. Mi ne vodimo ekspanzionističku politiku. Ne želimo da upravljamo ni sa kim, osim sobom i svojom državom. Jedino tražimo da izvršavamo svoju obavezu, da pamtimo i da ne zaboravljamo - rekao je Vučić.

 

Ističe da tačno znamo šta se dešavalo 17. marta, i dodaje da je Srbija danas Srbija razuma. Kako navodi, Srbija kao i svi dugi ima pravo da brine o svom narodu.

- Srbija to radi ne zveckajući oružjem. Ali to ne znači da će Srbija dozvoliti da se 17. mart ponovi - dodaje Vučić i navodi da je jedino što tražimo da nam se dopusti da izvršimo svoju obavezu - da pamtimo - kaže predsednik.

- Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće. Živela Srbija - završio je Vučić.

Da se ne zaboravi


Tokom martovskog pogroma albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa Kosova i Metohije proterali su više od 4.000 pripadnika srpskog naroda, a njihova imovina, kao i veliki broj verskih objekata su spaljeni ili porušeni. Mnogi su ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana, učestvovalo je oko 60.000 Albanaca.

Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Tokom dva dana pogroma gorela je Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneska), Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Ðorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič.

Reč je o prethodno dobro isplaniranom simultanom etničkom napadu Albanaca tokom kojeg je proterano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba (deset Srba ubili su Albanci, a 11 Albanaca međunarodne snage bezbednosti), dok se dve vode kao nestale.

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte...), kao i 100 verskih objekata od kojih spaljeno 35 , uključujući 18 spomenika kulture.

Procenjuje se da je u pogromu učestvovalo preko 60.000, a procesuirano je svega 400 osoba, od kojih su neki kažnjeni veoma blagim kaznama.

Izgovor za pogrom bila je kampanja lokalnih albanskih medija u kojoj su meštani Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka pri čemu se jedan dečak utopio u reci.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela".

Potparol UNMIK-a, Derek Čepel demantovao je da su dva dečaka stradala bežeći od Srba i ocenio da je nasilje bilo planirano.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17. i 18. marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela odgovarajuću rezoluciju.

Za organizatore i inicijatore ovih zločina označavane su određene organizacije veterana tzv. OVK, Studentska organizacija Prištine, Albanska nacionalna armija, kao i dve minorne političke partije - Nacionalni pokret Kosova (LPK) i Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova (LKČK), za koje se, kako se spekulisalo, teško veruje da su mogle da okupe 60. 000 Albanaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 3 godine

Secam se tok tuznog dana, stradanja Srba, okretanja glave na drugu stranu pripadnika Kfor...

Danica

pre 3 godine

Nikad se ne ponovilo,tuga ta ,uzas....strasno

Romanija

pre 3 godine

Nikola: Na žalost kada je se to desilo tadašnja naša vlast nije ni prstom mrdnula da to spreči.

Tara

pre 3 godine

Nikada ne smemo i necemo zaboraviti taj strasni 17.mart 2004.i slike paljenja i rusenja nasih svetinja,proterivanje zivlja sa KiM.

Branko N

pre 3 godine

Tara: Tako nešto se više nikada ne sme dogoditi.

Anka

pre 3 godine

Da se nikad ne zaboravi! Odrzavanje mira u regionu je cilj danasnje politike republike Srbije.

Zoran

pre 3 godine

Jako tezak dan za srpsku istoriju. Stabilnost je ono sto nam je prioritet a mir u regionu nema cenu.

Ana

pre 3 godine

Srpski narod je prosao kroz mnoge nedace kroz istoriju i iz toga izasao jos jaci i snazniji. Da se nikada ne zaboravi 17.mart!

Jovana

pre 3 godine

Nikad se ne sme zaboraviti zbog svog tog naroda koji je sve i svašta pretpeo.

23

pre 3 godine

To je bila opomena da srbi na KIM moraju bolje da budu zasticeni

23

pre 3 godine

Celu medjunarodnu zajednicu treba da bude sramota is tid zbog 17 marta

Una

pre 3 godine

KFOR nije reagovao kako bi zastitio Srbe tog 17.marta 2004.200000 Srba proterano tada!

Nikola

pre 3 godine

Nikad nećemo da zaboravimo kako su nam crkve i spomenike uništili.

Marko

pre 3 godine

Proterali su više od 4000 ljudi iz svojih ognjišta, teško je povređeno više od 900 ljudi, a umrlo 28. I to su opet samo procene, a sigurno je bilo više.

Marija

pre 3 godine

Proterivanje Srba sa KiM nikad nećemo da zaboravimo, to je zločin za koji niko od učesnika nije odgovorao, a trebalo bi.

Vlada

pre 3 godine

U cast svih zrtava, najmanje sto mozemo je da im posvetimo jedan dan i odamo im pocast.

Gaga

pre 3 godine

Secanjem na zrtve pokazujemo da smo verni svom narodu i zrtvi koju je nas narod podneo kroz vekove.

Saša

pre 3 godine

Da se nikad ne zaboravi i da se nikad ne ponovi! Nikome!

mila

pre 3 godine

Dva dana masovnog progona Srba i nealbanskog stanovništa sa prostora KiM. 17.03.2004.da se ne zaboravi!

mila

pre 3 godine

Srbija je uvek uz svoj narod, i nece nikako dozvoliti da se njihova bezbednost i sigurnost na bilo koji nacin ugrozi.

mila

pre 3 godine

Da se nikome ne ponovi i da se nikad ne zaboravi progon našeg naroda. Treba obeležiti ovaj dan, neka svi znaju da pamtimo zločine.

mila

pre 3 godine

Ovako strasan zlocin i pogrom naseg naroda mora ostati upamcen i moramo ga obelezavati i pruziti punu podrsku nasem narodu na KiM.

mila

pre 3 godine

Ovako strasan zlocin i pogrom naseg naroda mora ostati upamcen i moramo ga obelezavati i pruziti punu podrsku nasem narodu na KiM.

kontesanera

pre 3 godine

Ne smemo zaboraviti pogrom nad srpskim narodom na KiM i trudimo se da sprečimo da se istorija ne ponovi.

Ika

pre 3 godine

Važno je da ne zaboravimo naše heroje, da obeležavamo dan sećanja na njih, jer samo tako možemo napred!

Vasa

pre 3 godine

Nažalost ovo nismo praktikovali u prošlosti, da obeležavamo dan sećanja na naše stradale na KiM, ali nadam se da će ova praksa sad zaživeti i da ćemo nataviti da negujemo sećanje na našu prošlost i stradale. Oni su to zaslužili!

Radule

pre 3 godine

Svaka žrtva nije uzaludna, jer se upisuje u istoriju! To Vučić zna i hvala mu što neguje sećanje na stradale!

Radovan

pre 3 godine

Tezak datum za nas narod, ne smemo ga zaboraviti.

Ivanka

pre 3 godine

Zbog ovako teskih dana i datuma se dana stoliko zalazemo za mir i stabilnost u regionu.

Nikola

pre 3 godine

17.mart ni jedan Srbin nikada ne može zaboraviti.

Nino

pre 3 godine

Tog kobnog 17. marta po Srpski rod se okrenula jedna vandalska nacija koja nije ostojala kada su Srbi bili na celom balkanu.

Mane

pre 3 godine

Nakon silnog bobardovanja 1999. godine došla je i ta 2004. godine pogubna i nameštana akcija albanaca.

lana

pre 3 godine

Stradanje nedužnog naroda i uništavanje srpskih svetinja se ne sme zaboraviti i ponoviti.

Tanjica

pre 3 godine

Ovaj tuzan dogadjaj nikada ne smemo zaboraviti. Vecna slava zrtvama albanskog pogroma na neduzne Srbe.

Nina

pre 3 godine

Nikada ne smemo zaboraviti te zločine, 17matr taj strašan datum. Srbija pamti!

Mily

pre 3 godine

Ako mi, Srbi, ne budemo odbranili KiM, nece niko! Ne smemo dozvoliti da se drugi mesaju u resavanje krucijalnog pitanja nase nacije!

Ivana

pre 3 godine

Večna slava! Nikada nećemo zaboraviti 17mart, istorija se pamti.

Jokica

pre 3 godine

Dokaz da su Srbi jak i hrabar narod!Ne sme se zaboraviti ovo etnicko ciscenje naseg naroda!

Ana

pre 3 godine

Secajmo se zrtava,ne zaboravimo ko nam ne neprijatelj i da se ovako nesto nikada ne ponovi.

Milena

pre 3 godine

Kakav program na RTSU posvećen 17 MARTU! Posvećen Srbima na Kosovu i Metohiji. Svaka čast, da se čovek naježi !

Milena

pre 3 godine

Bog je veliki. Samo ću to da kažem. A ko se drži Boga i vere, živeće večno !

Milena

pre 3 godine

Strašno je sve što je pogodilo srpski rod na KOSOVU... NE PONOVILO SE....

Sava98

pre 3 godine

Da se zauvek pamti!!!Ne smemo nikad zaboraviti..

Veca

pre 3 godine

Jeza me hvata svaki put kada se setim svih progona koje je doziveo nas narod.

Djuki

pre 3 godine

Težak trenutak samog pomena tog dana...Zato Srbije treba biti jaka i ne dozvoli da se ikad ponovi...Živela Srbija i presednik Srbije Aleksandar Vučić.

zoltan

pre 3 godine

Srbija ce se uvek boriti da se ovaj zlocin nikada ne zaboravi.

Jovica

pre 3 godine

Mnogo je datuma za pamcenje pogibije Srpskog naroda,pa tako i ovaj dan.Dan smrti,ranjavanja,progon sa svojih ognjista.Bol...

Smiljana

pre 3 godine

Mracni martovski dani i stradanje srpskog naroda bili su pre 17. godina ali rane ne zarastaju.

Tijana

pre 3 godine

Srbija će uvek pamtiti svoje žrtve kako su na današnji dan teroristi palili manastire KiM. Borićemo se za mir i za to da se nešto slično nikada ne ponovi.

lana

pre 3 godine

Stradanje nedužnog naroda i uništavanje srpskih svetinja se ne sme zaboraviti ni ponoviti.

Ognjen

pre 3 godine

Slučaj Kosova pokazuje da međunarodne institucije zahtevaju temeljnu rekonstrukciju, jer nezamislivo je da one ne mogu sprečiti progon jednog velikog, evropskog naroda kakav je srpski. Kada ne mogu, na tlu Evrope, zaustaviti zločine kako očekivati da ih zaustave bilo gde drugde?

Nina

pre 3 godine

Da se nikome ne ponovi i da se nikad ne zaboravi progon našeg naroda.

Nina

pre 3 godine

Tezak datum za nas narod, ne smemo ga zaboraviti.

dara

pre 3 godine

Da se nikad ne zaboravi pogrom Srba sa KiM i da se tako nesto nikada vise ne ponovi.

latinka22

pre 3 godine

Nikad se 17.03 nece vise ponoviti dok je Srbija drzava mala ali jaka

Anica

pre 3 godine

Nemamo pravo da cutimo o zlocinima koji je nas narod doziveo. Obelezavanjem cuvamo zrtve od zaborava.

Markic

pre 3 godine

Sesam se kao da je juce bilo,ne zelim vise to nikada da se desi...

Nata

pre 3 godine

Sedamnaest bolnih i teških godina, ovakav stravičan zločin nikada nećemo zaboraviti.

Dragan

pre 3 godine

Zlocin ucinjen srpskom narodu nikad nece biti zaboravljen.velika je nepravda pricinjena i nikad ne sme da se ponovi 17.mart.

Nikola

pre 3 godine

Ovo se nikada ne sme zaboraviti! Nikada se ne sme ponoviti!

Marinko

pre 3 godine

Dobro je što se o ovoj temi danas u većoj meri govori.

Danica

pre 3 godine

Scene prognanih Srba sa KiM, paljenje naših crkava, skrnavljenje spomenika, uplakana lica, crne marame, bol i tuga za ostavljenim i ugašenim ognjištima svakog 17. marta, tu su da opomenu i podsete....da se nikad ne zaboravi!!!

Sara

pre 3 godine

Tog 17. marta pod budnim okom 38.000 vojnika KFOR-A i 8.000 UNMIK policajaca stradao je srpski narod, imovina, svetovno i kulturno nasleđe...Večnim snom zaspalo je 28 Srba, a zaspala je i medjunarodna zajednica , ne kazneći učinioce! Mi ne zaboravljamo!!!

Ivana

pre 3 godine

Vučić je zaista ispoštovao našu državu i naše građane. DOS je našu državu uništio, opljačkao, narod proterao, i strane zvaničnike davao da koriste. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala našem predsedniku na svemu što radi za narod i državu.Srbija je na pravom putu razvoja.

Prvoborac

pre 3 godine

Srbija nikad ne sme da dozvoli da Srpski obraz ukaljaju oni koji sebe smatraju Europejcima.Zapad uz Šiptare nikad neće ostvariti svoje prljave želje!

Ksenci

pre 3 godine

Albanci sada koriste sansu jer su pod plastom eu koja ih stiti ali ne zaboravite svemu dodje kraj pa i toj podrsci!Sta cete posle toga?

Ksenci

pre 3 godine

Kosovo je uvek bilo i biće srpsko. Srbija nikada neće zaboraviti zločin učinjen nad nedužnim narodom...

Ksenci

pre 3 godine

Srbi stradaju, bivaju prognani a sve sto je srpsko spaljeno i unisteno. Svet cuti. Srbija pamti. Srbija to vise nece dozvoliti!

Ksenci

pre 3 godine

Nece se ponoviti vise nikad to sto se desilo tada jer se situacija promenila

Vlajko77

pre 3 godine

Nikada ne sme da se zaboravi 17 mart 2004 !

Jovo

pre 3 godine

Ne sme se zaboraviti 17 mart i pogrom nad srbima na Kosovu.

srdan

pre 3 godine

NEćemo nikada zaboraviti današnji dan. Jesu proterivali, ubijali, spaljivali, skrnavili ALI NIKADA NEĆE VLADATI I NIKADA NEĆE BITI VLADARI NAD TUĐEM JER JE TO SAMO NAŠE. KiM je srce SRBIJE!!!

Sp16

pre 3 godine

Srbija je zemlja koja misli i brine o Srbima na KIM, a ovaj dan je opomena da nikada to nesmemo zaboraviti..

Marko

pre 3 godine

Srbija je dosta izgubila u martu.Zato se ne sme nikako dozvoliti proganjanje nasih Srba.Treba stati na put ,i ici ka boljoj buducnosti....Dosta je crkava i kuca unisteno,svetinje sve pamte nasilje je naj strasnije sto se moglo desiti

nikola

pre 3 godine

Tužan dan koji nas veže za bolne uspomene, koje se više nikada ne smeju ponoviti.

Mile

pre 3 godine

Jedna od većih tragedija i zločina nad srpskim narodom.

Dragan

pre 3 godine

A neki su vec zaboravili ko nam je tada vodio drzavu. Trebalo bi da se podsete.

Radovan Korli

pre 3 godine

Parafraziraću Lauševića: "17 godina prođe, bol nikada."

Urdov

pre 3 godine

Nikada ne sme da se zaboravi tako nesto ali i da se vise nikada i ne dozvoli.

Petrosijan

pre 3 godine

Srbija se nikad nece odreci svoje teritorije i uvek ce braniti svoj narod.

M Novosel

pre 3 godine

Svima mora biti jasno da se Srbija neće nikada odreći ni pedlja svoje teritorije.

Jana

pre 3 godine

Trebamo da potenciramo i iznosimo u međunarodnoj javnosti kakve užase, progone, stradanja su Srbi doživeli od šiptarskih zlikovaca na KiM!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija