• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

20.03.2021

11:16

HRVATSKA VOJSKA NEMOĆNA PRED SRPSKIM NAORUŽANJEM! Hrvatski mediji: Premreženi smo srpskom obaveštajnom službom! /FOTO/

Politika

HRVATSKA VOJSKA NEMOĆNA PRED SRPSKIM NAORUŽANJEM! Hrvatski mediji: Premreženi smo srpskom obaveštajnom službom! /FOTO/

Podeli vest

Glavna tema hrvatskih medija je srpsko naoružanje, koje je najjače u regionu, što se našim susedima nimalo ne dopada

Još od 2006. godine portal Firepower objavljuje listu najmoćnijih vojski sveta. Do sada bi informacija o snazi Hrvatske vojske uglavnom prostrujala kroz medije i niko ne nije baš previše obazirao na nju, kao što se malo ko i obazire na vojsku u Hrvatskoj. Ali, za razliku od proteklih izveštaja, ovo je donelo jednu novost - Vojska Srbije pretekla je po snazi Hrvatsku vojsku, navodi se u tekstu hrvatskog lista 7Dnevno.

Tako su Srbi zauzeli 61. mesto na listi, dok je HV pozicioniran na 63. mestu. Prva reakcija javnosti u Hrvatskoj bila je - Kako to? Tradicionalno neupućeni i za vojna pitanja nezainteresovani Hrvati počnu postavljati pitanja tek kada se nešto dogodi. Ono malo analitičara koji prate sve što se događa u vezi sa vojskom, ne samo u Hrvatskoj nego i u okruženju, znalo je šta se događa i da je ovo samo prvi korak. Razlika u vojnoj moći će rasti u korist Srbije i ovo je tek nagoveštaj ozbiljnih poremećaja u vojnoj ravnoteži koju možemo očekivati u narednim godinama, navodi se u tekstu.

- Hrvatska vojska je nemoćna pred srpskim naoružanjem. Godine neulaganja uništile su naše snage, mora se doneti strategija za sigurnost - pišu štampani hrvatski mediji.

Oni dodatno napominju kako je "predsednik Vučić najavio dalja i dodatna ulaganja u Vojsku" i posebno ističu kupovinu novih migova 29.

Da Hrvati ne strepe samo od srpskog naouružanja, pokazuje njihova paranoja da je cela Hrvatska "premrežena srpskom obaveštajnom službom". 

Mediji optužuju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, da je na tacni Vučiću stavio "rendgensku sliku hrvatske države".

- Još pre četiri godine situacija je bila potpuno drugačija. HV je imao ambiciozan plan obnove vazduhoplovstva, nabavke pritivvazdušnih sistema, menjala se sojvetska tehnika sa zapadnom... Sve se činilo idealno i očekivala se vrlo brzo transformacija HV-a u malu, dobro opremljenu i visoko mobilnu vojsku po svim standardima najnaprednijih NATO vojski. Ali, problem je što je sve ostalo na najavama ili je vrlo malo od najavljenog učinjeno. Dva puta su propali ili odlagani planovi o nabavci višenamenskog aviona, protivvazdušna odbrana je ostala pusti san, nisu obnovljene raketne sposobnosti mornarice, a nije bilo ništa od značajnije modernizacije odavno zastarelih M 84 tenkova.

Podsetimo, u Srbiju početkom juna stižu još četiri miga 29 iz Belorusije! Sa tim avionima iz Belorusije, kao i šest onih koje smo ranije nabavili iz Rusije, Srbija će ove godine imati ukupno 14 Migova 29.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da od naoružanja koje je nabavljeno u inostranstvu ove godine treba da nam stigne i 19 tenkova T-72 MS iz Rusije, kao i preostalih 20 izviđačkih transportera BRDM 2MS, ali i jedan deo ugovorenih Mistrala (sistema protivvazdušne odbrane) iz Francuske do kraja 2021.

Podsećanja radi, Srbija je potpisala sa Francuskom, između ostalog, narudžbenice sistema protivvazdušne odbrane Mistral 3, koji se smatra jednim od najboljih u svetu, kao i njegovu integraciju u postojeći protivavionski sistem PASARS. Potpisan je i tehnicki sporazum u vezi sa nabavkom PVO sistema kratkog dometa.

Takođe, predviđena je u saradnji sa Francuzima nabavka radarskih i elektronskih sistema za vazduhoplovstvo, kao i optoelektronskih sistema za modernizaciju naših tenkova i borbenih vozila.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 3 godine

Ne znam zašto Hrvati histerišu oko srpskog naoružanja? Srbija nema nameru da sa njima ratuje. Uostalom, tu je i NATO, pa zar im to nije dovoljno? Srbija se naoružava defanzivnim sistemima i ima na to pravo da brani sebe.Ali, Hrvati ko Hrvati. Nikad zadovoljni. Toliko histerije, netrpeljivosi i šovinizma prema Srbima, pa to je totalno ludilo koje raspiruju njihovi mediji. Da nije Srba i Srbije, ne znam kojom bi se uopšte temom bavili?

braca

pre 3 godine

E Milane i nije bas tako, Migovi 29 mogu da budu i ofanzivno i defanzivno oruzije, Milos transporteri isto, tenkovi T-72 su definitivno ofanzivna komponenta, VBR novi takodje, jedino defanzivno oruzije je PVO sistem Pancir S1..... ne galame Hrvati napamet, mada ispred njih smo samo zbog vazdusne komponente ( migovi 29) jer oni poseduju samo stare migove 21 dok borbenih helikoptera mi-24 imaju skoro 20 komada a mi samo 4 Mi-35 ( modernija izvozna verzija Mi-24)

Ministar Stefanović: Onaj ko izabere da bude vojnik, zaslužuje posebno poštovanje
Politika

Ministar Stefanović: Onaj ko izabere da bude vojnik, zaslužuje posebno poštovanje

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2021“ u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu. Više od 400 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca Kursa za rezervne oficire generacije “mart 2021” položilo je danas zakletvu u kasarnama u Leskovcu, Somboru, Valjevu i Beogradu

19.03.2021

14:16

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17