• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.03.2021

23:15

(VIDEO) DO EVROPE SAMO OKO AFRIKE, KAO PRE 150 GODINA! SUECKI KANAL NEĆE BITI ODBLOKIRAN DANIMA! Teretni brod sa kontejnerima preprečio put, NE MOGU GA UKLONITI!

Politika

(VIDEO) DO EVROPE SAMO OKO AFRIKE, KAO PRE 150 GODINA! SUECKI KANAL NEĆE BITI ODBLOKIRAN DANIMA! Teretni brod sa kontejnerima preprečio put, NE MOGU GA UKLONITI!

Podeli vest

Veliki teretni brod sa kontejnerima i dalje je nasukan u Sueckom kanalu što bi moglo da onemogući prolazak drugih brodova kroz ovaj ključni pomorski prolaz i odloži planirani prevoz sirove nafte i tečnog prirodnog gasa u vrednosti od najmanje 400 miliona dolara

Stručnjaci procenjuju da bi, ukoliko blokada Sueckog kanala potraje, to moglo da se odrazi na dodatni skok cene nafte.

Brod „Ever Given", dugačak 400 metara i težak više od 219.000 tona koji plovi pod panamskom zastavom, krenuo je iz Azije ka Roterdamu, a nasukao se u utorak pod naletom vetra kada je prošao južni ulaz u Suecki kanal.

Bjornar Tonhaugen, šef službe za tržište nafte norveške konsultantske kuće u oblasti energetike „Ristad enerdši", izjavio je da nasukani brod zbog svoje masivnosti poremetio tok sirove nafte i proizvoda koji se transportuju kroz Suecki kanal.

On je ukazao da to utiče na cenu nafte s obzirom da proizvod neće stići do kupca onoliko brzo koliko je bilo očekivano.

MOŽE LI LICEMERNIJE?! BRITANSKA KRUNA JE VEKOVIMA PLJAČKALA PO SVETU, ali policiji je zabranjeno da pregleda šta to poseduje kraljica Ujedinjienog Krajevstva!

Prema DŽetu Mekandelsu, izvršnom direktoru lanaca snabdevanja i pružanja logističkih usluga „Projekta44", ovaj slučaj predstavlja još jedan udarac za globalnu trgovinu.

- Brod je napravio blokada u oba smera do te ključne trgovinske rute između Azije i Evrope. Ukoliko ne budu uspeli da ga izvuku tegljačima, moraće da skidaju kontejnere kako bi olakšali teret i mogli da preusmere plovilo - naveo je on.

U međuvremenu, kompanija koja radi na pomeranju broda upozorila je da će možda biti potrebno nekoliko nedelja da ga oslobode.

(FOTO) BRUTALNA PROVOKACIJA! HRVATSKA DO BEOGRADA I BOKE KOTORSKE! KAO POGREŠILI SU - ma kako da ne, pazi da vam ne poverujemo!

Suecki kanal povezuje Sredozemno i Crveno more i najkraća je pomorska veza između Azije i Evrope.

Kanalom otvorenim 1869. prolazi oko 10 odsto međunarodne pomorske trgovine.

Foto: Printskrin video

Gotovo 19.000 brodova prošlo je njim prošle godine, a kanal je ključni izvor prihoda za Egipat koje je prošle godine doneo 5,61 milijardu dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17