• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.03.2021

14:03

MASAKR U KOJEM JE UBIJENO 14 SRBA! Tri žrtve zločina u Starom Grackom na sudu protiv Tačija, NJIHOV IDENTITET SE ČUVA U STROGOJ TAJNOSTI!

Politika

MASAKR U KOJEM JE UBIJENO 14 SRBA! Tri žrtve zločina u Starom Grackom na sudu protiv Tačija, NJIHOV IDENTITET SE ČUVA U STROGOJ TAJNOSTI!

Podeli vest

Povodom zločina OVK u Starom Grackom na Kosovu i Metohiji u julu 1999. godine, kada je ubijeno 14 Srba, nedavno su se tri osobe prijavile sudu u Hagu za dobijanje statusa žrtve u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK pred Specijalizovanim većima Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu

Prethodno su sve osobe srpske nacionalnosti, koje su aplicirale za status žrtvi zločina OVK, počinjenih u logoru u Vrbanu, opština Vitina, dobile pozitivno mišljenje Kancelarije za zaštitu žrtava SVK i čekaju konačnu odluku suda, nakon čega će moći da istaknu svoje odštetne zahteve i formalno se uključe u proces koji je još uvek u fazi prirpema za suđenje.

Troje Srba, prijavljenih za žrtve zločina u Starom Grackom čeka mišljenje Kancelarije, na osnovu kojeg će sud doneti konačnu odluku.

Pomenute žrtve pred sudom u Hagu zastupa beogradski advokat Aleksandar Olenik, koji apeluje na sve koji smatraju da su bilo neposredne, bilo poredne žrtve (srodnici ili supružnici) zločina koje su počinili pripadnici OVK, da se prijave sudu za taj status.

Pomenuti zločini, pored niza drugih, optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova stavljaju se na teret nekadašsnjim šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljuju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Foto: Informer

Teroristi OVK u Hagu


Inače, kako kaže advokat Olenik, žrtve neće morati da svedoče pred sudom, ukoliko to ne budu želele.

"Mali je broj onih koji baš žele da svedoče pred sudom i suoče se sa optuženima ''oči u oči''. Veći broj njih nije spreman da opet prolazi kroz traume kroz koje je već prošao i izlaže se sekundarnoj viktimzaciji", ukazao je advokat.

Identitet ovih žrtvi čuva se u strogoj tajnosti i zastićen je pseudonimima - brojem.

Svi su dobili određeni stepen zaštite, u skladu sa mestom prebivališta, od kojih neki žive i dalje na teritoriji Kosova, neki u Srbiji, a neki u inostranstvu.

Najuplašenije za svoju bezbednost su žrtve koje žive na Kosovu, nešto komotnije su one iz Srbije, a svako ukidanje pritvora Tačiju i ostalim delovalo bi na njih poražavajuće.

Njihov zastupnik je upravo iz razloga njihove bezbednosti podneo sudu zahtev da se optuženima u tom predmetu, ne ukida pritvor ni pod kojim uslovima, a kako kaže, to će nastaviti da radi pred svako preispitivanje odluke o produženju pritvora.

U masakru u Starom Gracku je ubijeno 14 Srba.

Foto: Informer

Maskar u Starom Gracku



Ilegalni logor OVK-a nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine. U njemu su, prema optužnici, pripadnici OVK-a držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba.

Pored žrtava i svedoka, čijim iskazima tužilaštvo potkrepljuje svoje tvrdnje iz optužnice, u vidu minimuma za dobijanje osuđujuće presude, pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne - nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava, oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

U procesu protiv Tačija i ostalih, Kancelarija je do sada formalno sudiji za prethodni postupak predložila da odobri status žrtve za 17 osoba, a za jednu da odbije i sada se čeka odluka sudije.

Prijavljivanje žrtava i komplenta procedura je i dalje u toku, i trajaće do kraja prethodnog postupka, odnosno do početka suđenja.

Foto: Tanjug


Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija