• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

15.04.2021

11:38

VUČIĆ O SLOVENAČKOM "NON PEJPERU": Elita svakog dana komada Srbiju i time se hvale! Iznenađen sam licemerjem beogradske čaršije! Video

Politika

VUČIĆ O SLOVENAČKOM "NON PEJPERU": Elita svakog dana komada Srbiju i time se hvale! Iznenađen sam licemerjem beogradske čaršije! Video

Podeli vest

Vučić je danas odgovarajući na pitanja o "non pejperu" u slovenačkim medijima rekao da je iznenađen licemerjem beogradske čaršije koja govori o nečemu o čemu ne zna ništa

 

- Nisam video nikakvu inicijativu i nisam spreman da osuđujem ili hvalim nešto što nisam video. Iznenađen sam licemerjem beogradske čaršije koja govori o nečemu o čemu ne zna ništa. Zar stvarno verujete da vi znate ako ja ne znam – zapitao je Vučić.

On je skrenuo pažnju na autošovinizam koji je izražen kod dela srpske elite, i koja misli da je potrebno kazniti svakoga ko smatra da Srbija mora nešto da dobije.

– Niko od vas nije skočio da kaže nijednu reč, a svakoga dana komadaju Srbiju i time se hvale. Pa vama je moralna vertikala evropski parlament koji je uputio zahtev pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Kad neko drugi kaže, hajde da razgovaramo o odnosima na Balkanu kažu e đubre jedno… Treba samo Srbija da se komada, to je bogougodno delo – zaključio je Vučić.

Foto: printscreen RTV Pink

Aleksandar Vučić

Dodik je istakao da ideja o mirnom razlazu BiH nije nova, i ona je odgovor na nemogućnost Bosne i Hercegovine da normalno funkcioniše, i to priznaju i oni koji je vole i oni koji je ne vole.

Milorad Dodik je rekao da misli da opciju mirnog razlaza treba staviti na sto kao jednu relevantnu i legalnu opciju.

– Svi priznaju da BiH ovako ne može, i onda je potrebno govoriti o mirnom razlazu. Ovde vidim ostrašćenost u pogledu povezivanja i samog Vučića i ljudi iz Srbije, ali i nas iz Republike Srpske, kao da smo nešto strašno učinili zato što se zalažemo za mir. Moja koncepcija svega je mirni razlaz, a ne rat – istakao je Dodik.

On je istakao da će Srbija morati više da se pita na Balkanu, i skrenuo je pažnju na licemerje mnogih koji priznaju nezavisnost tzv. Kosova, dok odbijaju da podrže Republiku Srpsku.

Vučić je istakao da, iako sa Dodikom nije saglasan, saslušaće šta ima da mu kaže, jer je to, kako je rekao, njegova obaveza.

- Sa velikim oprezom i strahom gledam na to, jer znam koliko nam je važna stabilnost, ali saslušaću Dodika, iako ne mora da znači da smo u svemu saglasni. Moja obaveza je da ga čujem. Pojma nemamo šta stoji u tome ni da li postoji - rekao je Vučić.

 

Jutarnji list o navodno opasnom planu Vučića i Orbana

Nema kraja medijskim nagađanjima i špekulacijama o navodnom nezvaničnom dokumentu, slovenačkog premijera Janeza Janše o "rasparčavanju" ne samo BiH, već i promeni granica na Zapadnom Balkanu, a u najnovije, kojima se bavi zagrebački Jutarnji list, uključeni su srpski predsednik i mađarski premijer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban

Neposredno nakon što je indiskrecijom člana Predsedništva BiH, Željka Komšića, obelodanjeno pitanje koje je tokom martovske posete BiH postavio slovenački predsednik Borut Pahor o mogućnosti mirnog razlaza u BiH i bure koja je potom podignuta ne samo u toj držav, već i šire u regionu, u Sarajavo je juče otputovao šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Prema tumačenju zagrebačkog Jutarnjeg lista navodni Janšin non-pejper predat na ruke Šarlu Mišelu, predsedniku saveta EU, je posebno osetljiva tema jer se u njmu kažu, navodi da bi trebalo završiti "raspad Jugoslavije" promenom granica na prostoru Zapadnog Balkana.

BiH bi se, piše list, trasformirala, Republika Srpska pripala bi Srbiji, Zapadna Hercegovina Hrvatskoj, a bošnjačka bi država dobila izlaz na more.

Kosovsko bi se pitanje, tvrdi se, rešilo promenom granica (sever Kosova za Preševsku dolinu), a delovi Crne Gore i Severne Makedonije priključili bi se Albaniji.

Janša je odmah sve to demantovao i rekao da je reč o špekulacijama, oglasila se i Evropska komisija koja je saopštila da "definitivno nije primila niti zna za ikakav ''non-peejper".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ljubljane, Jutarnji piše da "tamo gde ima dima, ima i vatre" i da, kako navode, svakako postoji mogućnost da je reč o politici iza koje stoje mađarski premijer Viktor Orban i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić i Orban su navodno preko Janše želeli da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo rešila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu.

- I ponudili su rešenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu -, piše Jutarnji.

Pritom, Jutarnji piše i da im je visokopozicionirani hrvatski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da "Hrvatska nikako nije upletena u ovaj slučaj".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivana

pre 3 godine

Aleksandar Vučić zaista ne ugrožava ničiji teritorijalni integritet i suverenitet, već želi da se međusobna saradnja zaista ojača, i da se ispuni integracija Zapadnog Balkana, i uvede mini šengen i nikakvo ugrožavanje administravnih granica nije u interesu Srbiji. Ovo špekjulacije pojedinih tajkunskim medija da zarate pa da vladaju kao što su radili 90-tih godina.

Ceca

pre 3 godine

Svako se bori za svoje, naša zemlja je naša, nema tu šta da se komada. Mogu da nas komadaju koliko žele, ponosit smo mi narod koji se lako ne predaje

Perica

pre 3 godine

Srbija ima svoje granice a Slovenci bi mogli Stajersku dati Austriji.

ZDRAVSTVO JE JEDAN OD ČETIRI STUBA MOĆI DRŽAVE! Vučić uručio Dodiku 10.000 doza AstraZeneka vakcine! Foto/Video
Društvo

ZDRAVSTVO JE JEDAN OD ČETIRI STUBA MOĆI DRŽAVE! Vučić uručio Dodiku 10.000 doza AstraZeneka vakcine! Foto/Video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas Institut za virusologiju i serume "Torlak", gde je juče izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine "Sputnjik V". Vučić je tom prilikom uručio vakcine "AstraZeneka" za Republiku Srpsku, a donaciju od 10.000 doza vakcina preuzeo je predsedsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

15.04.2021

11:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija