• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2021

11:07

Ovo ne radimo zbog evropskih integracija već zato što iskreno verujemo u reforme i promene! Brnabić se obratila javnosti posle sednice na kojoj je USVOJEN PREDLOG ZA IZMENU USTAVA /VIDEO/

Politika

Ovo ne radimo zbog evropskih integracija već zato što iskreno verujemo u reforme i promene! Brnabić se obratila javnosti posle sednice na kojoj je USVOJEN PREDLOG ZA IZMENU USTAVA /VIDEO/

Podeli vest

Posle sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je razmatran Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, koji je podnela Vlada Republike Srbije, medijima se obratila premijerka Brnabić

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović, sastali su se danas sa predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Na konferenciji se javnosti obratila premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Predlog promene ustava u oblasti pravosuđa predviđa da će sudstvo biti nezavisno i efikasno i dodala da je to jedan od osnovnih zahteva u oblasti vladavine prava u okviru evropskih integracija, dok je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbacio spekulacije da će se promenom Ustava menjati preambula o Kosovu i Metohiji.

Premijerka Brnabić je na sednici Odbora za ustavna pitanja rekla da je Vlada Srbije 3. decembra 2020. godine usvojila inicijativu za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, navodeći da je to rezultat rada prethodne vlade koja je organizovala javnu raspravu po tom pitanju.

Brnabićeva je dodala da je javna rasprava išla u tom pravcu da pravosuđe bude nezavisno i efikasno po meri svih građana.

- Ovo ne radimo zbog evropskih integracija već zato što iskreno verujemo u reforme i promene na način da želimo da imamo i javnu upravu po meri građana, i dinamičan ekonomski rast, i rast plata i penzija, a kada je reč o vladavini prava nezavisno sudstvo, i da građani veruju da će pravda biti za sve ista - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je već napravila iskorake u oblasti vladavine prava, društvenog dijaloga i transparentnosti.

Premijerka je istakla da se promena radila u koordinaciji sa Venecijanskom komisijom koja je dala odobrenje na predložene amandmane Ministarstva pravde.

"Nakon 18 meseci javne rasprave i dva kruga konsultacija imamo postignut standard, a to je saglasnost Venecijanske komisije", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da dalji proces treba da radi Narodna skupština i da se upućivanjem Predloga za promenu Ustava rad Vlade u vezi sa tim završava.

Foto: Tanjug

Ivica Dačić
Dačić: Preambula o KiM se neće menjati 

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je podvukao da se preambula o KiM neće menjati, precizirajući da se promene odnose na oblast pravosuđa, a da će predloženi amandmani Ministarstva pravde biti predmet dogovora.

On je naveo da je Evropska unija zaintresovana da Srbija promeni Ustav u oblasti pravosuđa, ali je ukazao i da su neka strukovna udruženja protiv (advokati), kao i deo opozicije koja osporava parlamentu da uopšte menja Ustav.

- Veoma nam je važan stav Evropske komisije i Evropske unije i međunarodnih i evropskih insticucija u smislu jasnog odgovora na pitanje - je l'' to to? Nemojte da skupština radi posao za koji ćemo pred kraj posla da neko kaže da to ipak nije to. Zato je važno da se još jednom obave konsultacije - podvukao je predsednik parlamenta.

Dačić je naveo da je promena Ustava, odnosno čitav postupak jedan od najvažnijih nadležnosti Skupštine.

On je najavio da Odbora za ustavna pitanja čeka veliki posao s obzirom na to da treba da se obave konsultacije sa strukovnim i međunarodnim organizacijama.

Kada je reč o proceduri, Dačić kaže da Odbor za ustavna pitanja treba da utvrdi da li je Predlog za promenu Ustava podnet u propisanom obliku, da se nakon toga sazove posebna sednica koja razmatra predlog.

Promena Ustava, kaže Dačić, mora da se usvoji dvotrećinskom većinom od ukupnog broja poslanika i objasnio da poslanici mogu da se usvoje predlog ili ne usvoje, ali da tekst ovlašćenog predlagača ne može da se menja.

Ako se predlog usvoji onda se raspisuje referendum, rekao je Dačić.

- Imajući u vidu da ukoliko budu održani vanredni parlamentarni izbori skupština će u određenom trenutku morati da bude raspuštena, a to znači da referendum nije moguće održati na dan održavanja izbora - objasnio je Dačić.

Dačić je poručio da je Vlada Srbije ovlašćeni predlagač za promenu Ustava, da će Skupština biti veoma aktivan faktor, ne samo kada je reč o promenama Ustava već i po drugim pitanjima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djole

pre 2 godine

U normalno uredjenom drzavama kao Svajcarska i za manje promene ustava rspisuje se referendum. Mi smo u rangu banana drzave gde o ustavu odlucuje skupstina kao u Crnoj gori .

laza lazarevic

pre 2 godine

Tvoja konstatacija nema smisla,mi smo sprdnja od drzave o svemu odlucuje jedan covek kako mu se cefne .

Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

Kad gledas Zvezde Granda ozbiljnije izgleda nego ovi koji odlucuju kako cemo ziveti i zasto lose.

Kondola

pre 2 godine

За овакву политику која правосудни систем Србије ставља под управу Бриселске администрације која води антисрпску политику, постоји опис бића дела у Кривичном закону Србије.

Bane

pre 2 godine

Sve što pričaju je, samo, farsa. Ustav se menja da bi na mala vrata ubacili najveću pošast današnjice - homoseksualizam!

Pera

pre 2 godine

Tadić rasturio sudstvo a sad te sudije treba staviti u ustav i to ds građani nemaju uticaj na izbor ?!

NOVA POMOĆ DRŽAVE! U julu i avgustu po 30.900 dinara! OVO JE USLOV!
Društvo

NOVA POMOĆ DRŽAVE! U julu i avgustu po 30.900 dinara! OVO JE USLOV!

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe kojom se turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje pomoć u iznosu od dve minimalne zarade (za svaki mesec u visini od 30.900 dinara po svakom turističkom vodiču i turističkom pratiocu) uplatom na dinarski tekući račun kod poslovnih banaka

15.04.2021

18:21

sledeća vest

Izbori 2024

TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59