• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2021

09:02

NAJELITNIJE JEDINICE VOJSKE SRBIJE I POLICIJE PRIKAZALE SPOSOBNOST NA POLIGONU "PASULJANSKE LIVADE" Predsednik Vučić prisustvovao vojnoj vežbi "Odgovor 2021"

Politika

NAJELITNIJE JEDINICE VOJSKE SRBIJE I POLICIJE PRIKAZALE SPOSOBNOST NA POLIGONU "PASULJANSKE LIVADE" Predsednik Vučić prisustvovao vojnoj vežbi "Odgovor 2021"

Podeli vest

Na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" održava se Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić

Vežbi prisustvuje ceo državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Vojske, Aleksandrom Vučićem.

 

Drugi deo vežbe "Odgovor 2021" na Pasuljanskim livadama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  stigao je na poligon „Pasuljanske livade“ gde se održava drugi deo Združeno taktičke vežbe "Odgovor 2021".

Na "Pasuljanskim livadama" jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a Srbije prikazaće postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.
 
Planirano je da dejstvuje lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri, artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane, ali šta će moći da se izvede zavisi od vremenskih prilika.
 
Jedinice Kopnene vojske prikazaće manevar i vatreno dejstvo savremenih borbenih sistema, oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.
 
Prikaz na poligonu Pasuljanske livade pokazaće visok nivo sadejstva i vatrene moći dela jedinica Vojske Srbije i Policije u rešavanju kriznih situacija.

Foto: Ministarstvo odbrane

Aleksandar Vučić

Na vatrene položaje na poligonu „Pasuljanske livade“ Vojska Srbije izvela je deo najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije. 

Foto: Ministarstvo odbrane

Pasuljanske livade

Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazaće artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1“, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.
 
Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Vatrenu moć pokazaće i taktički hibridni artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pasars“, proizvod domaće odbrambene industrije. Namenjen je za zaštitu snaga kopnene vojske od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, a u pomoćnoj nameni i za dejstvo po ciljevima na zemlji. Scenario vežbe predviđa dejstvo ovog savremenog oruđa sasređenom paljbom po niskoletećim ciljevima u vazdušnom prostoru.

 
Modernizovani oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS biće angažovani kao deo borbenog osiguranja i kao neposredna vatrena podrška jedinicama pešadije.
 
Vatrenu podršku u sastavu taktičkih i  operativnih vatrenih grupa pružaće samohodni višecevni lanseri raketa „Plamen S“ i samohodne haubice 122 milimetra. Reč je o sredstvima koja su, zahvaljujući domaćem znanju osavremenjena i čija je efikasnost značajno povećana.
 
Tenkovi M-84 pripremaju se za gađanje ciljeva na  srednjim i velikim daljinama topom 125 milimetara u kombinaciji sa odlučnim manevrom radi slamanja neprijateljske odbrane.
Završena vojna vežba na poligonu "Orašec"

 

 

Dejstvovale su lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane a jedinice Kopnene vojske prikazale su manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.

U završnici zajedničke vežbe će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Foto: Ministarstvo odbrane

Odgovor 20121.
Poletanje helikoptera Mi-35 

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa "gama" koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni "orao", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zadatak helikoptera Mi-35 na vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

 

 

Prisutan ceo državni vrh

Vežbi prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Vežba se istovremeno izvodi na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" i u njoj učestvuje oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Foto: printscreen

Vojna vežba

Na poligonu "Orešac" prikazana je sposobnost specijalnih jedinica vojske i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije, dok su na "Pasuljanskim livadama" su jedinice Kopnene vojske, RV i PVO, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a prikazale postupke ojačane borbene grupe u odbrani s prelaskom u napad.

Dejstvovale su lovačka i bombarderska avijacija, helikopteri i artiljerijsko-raketna sredstva protivvazduhoplovne odbrane a jedinice Kopnene vojske prikazale su manevar i vatreno dejstvo savremenih oklopnih borbenih vozila, sredstava artiljerije i širok dijapazon pešadijskog naoružanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Luka

pre 3 godine

Danasnja vojska Srbije dostojna je slavne srpske vojske iz nase proslosti!

Maja

pre 3 godine

Nikada jaca nasa vojska, na ponos svakog Srbina na svetu.

Nešo N

pre 3 godine

Što nam je vojska opremljenija to nam je država bezbednija.

Petra

pre 3 godine

Moderna drzava zahteva modernu vojsku, i drago mi je da je predsednik Vucic insistirao na modernizaciji iste.

Željko

pre 3 godine

Zahvaljujući jačanju vojne moći poslednjih godina, Srbija je značajno ojačala i svoju političku moć. Dobro je što se taj trend i dalje nastavlja.

Andrej

pre 3 godine

Nasa vojska ce demonstrirati svu svoju spremnost.

Saša

pre 3 godine

Zahvaljujući značajnim ulaganjima poslednjih godina, Srbija danas ima dobro uvežbanu i savremeno opremljenu vojsku, spremnu da odgovori svim bezbednosnim zadacima koji se pred postavljaju.

Sinisa

pre 3 godine

Država nastavlja da ulaže u modernizaciju vojske.

dDusan

pre 3 godine

Samo snažna vojska je garant mira i stabilonsoti.

Zoran

pre 3 godine

Srbija danas ima dobro uvežbanu vojsku, koja raspolaže savremenom vojnom opremom i naoružanjem, koja je sposobna da svoj narod zaštiti svake moguće opasnosti, koja se nad njim nadvije.

Mica

pre 3 godine

Pripadnici vojke i zardamerije su ponos Srbije. Ovo vredi pogledati.

Draga

pre 3 godine

Vojska i treba da zna da je predsednik uvek tu za nju.

Sofija

pre 3 godine

Србија је последњих година много уложила и опрмљивање наше војске

Ana

pre 3 godine

Srbija je bogata kvalitetnim kadrom vojske koji pokazuju spremnost u svakom koraku.

Mala plava

pre 3 godine

Drzava ulaze u vojnu opremu jer je to jedino merodavno po cemu moze da se sagleda jacina jedne drzave.Borba protiv terorizma ,kopnene snage i vazdušni napadi sve ce to danas ekspertno pokazati Srbija.

Lea

pre 3 godine

Divno je danas videti ovakvu obucenu i modernu vojsku koja je spremna u svakom momentu da stiti svoju drzavu. Ponosni smo na sve ove mlade ljude!

Marijana

pre 3 godine

Pripadnici i pripadnice Vojske Srbije pokazace danas osposobljenost, borbenost, spemnost, opremljenost a sve zahvaljujuci ulaganjima u vojni sektor. Nas ponos.

Dea

pre 3 godine

Ova vezba ce pokazati da imamo cime da zastitimo svoje granice, nebo iznad zemlje i svoj narod.

Aca

pre 3 godine

Ulaganje u nasu vojsku je neophodna investicija. Zivela SRBIJA!!!

Vika

pre 3 godine

Jaka i opremljena vojska je stub Srbije! Bice lepa maniifestacija!

Petar

pre 3 godine

Srbija je najača vojna sila regiona koja će da očuva mir i stabilnost i stvori bolju budućnost

Milosav

pre 3 godine

Srbija je danas sigurnija i spremnija za svaki napad spolja

Deki

pre 3 godine

Srbija zahvaljujući Vučiću opet ima vojsku koja je spremna da odgovori svakoj neprilici koja napadne ovu državu

Uros

pre 3 godine

Svako uspostavlja svoj sistem dokle njegova armija moze da dosegne! Napred Srbijo!

Milica Milicic

pre 3 godine

Vojska Srbije je povratila stari sjaj.

Velibor

pre 3 godine

Srecno kolegama pilotima koji ce u svojim helikopterima dati jedan poseban "pecat" na ovu zdruzeno-takticku vojnu vezbu

Niki

pre 3 godine

Vojska je nasa snaga, vazno je da bude dobro opremljena da bi sve nas zastitili.

Siniša

pre 3 godine

Jako mi je drago što imamo vlast koja shvata da nam samo jaka vojska može garantovati mir i stabilnost i što iz tog razloga ulažu velika sredstva u njenu obuku i modernizaciju.

Marija

pre 3 godine

Srpska vojska je spremna da u svakom trenutku odgovori svakom zadatku.

Mara

pre 3 godine

Moc svake drzave ogleda se u spremnosti i moci njene vojske,a Srbija je na svoju itekako ponosna.

Mirko

pre 3 godine

Srbija danas ima veoma dobro obucene i spremne vojne jedinice,koje u svakom trenutku mogu odgovoriti svim zadacima.

Milan

pre 3 godine

Modernizacijom i nabavkom najsavremenijeg naoruzanja nasa vojska zauzima znacajno mesto u pozicioniranju u regionu a i sire, dovoljno smo snazni i opremljeni da odgovorimo na svaki napad.

Tara

pre 3 godine

Danasnja vojska Srbije sluzi na cast svojoj slavnoj istoriji, i ponosno nosi tradiciju casti i ugleda!

Loza

pre 3 godine

Cestitamo nasim vojnicima i ponosni smo na njih!

vida

pre 3 godine

Srbija je bogata kvalitetnim kadrom vojske koji pokazuje sremnost u svakom koraku i u svakom momentu.

Bisa

pre 3 godine

Vojska je vazna ne samo u ratu,vec i u miru.Imati jaku vojsku znaci imati mir i stabilnost.

mrdja

pre 3 godine

dobar deo posla se uradio, mada ima jos dosta toga da se radi da se ispravi steta koju je vojsci nanel prehodna vlast koja je topila tenkove kako bi vojska opet bila neprikosnoveni garant teritorijalnog suvereniteta i integriteta

sladja

pre 3 godine

od kada je vucic na vlasti, a ne vlast koja je topila tenkove i rasprodavala vojnu masineriju uspeli smo da izadjemo iz zutog blata u koje nam je vojsku uglavila prosla vlast, opet imamo vojsku koja moze da bude garant teritorijalnog suvereniteta i integriteta

mojsije

pre 3 godine

vojska je treba da bude garant teritorijalnog suvereniteta i integriteta jedne drzave, ona tu funkciju maltene nije mogla da obvlja u prethodnoj vlasti, lepo je videti da se to menja iz godine u godinu

Tijana

pre 3 godine

Zahvaljujući ulaganjima sad. vlasti na čelu sa Vučićem, vojska RS danas ima izgled kakav je zaslužila da ima odavno. Jaka vojska je odraz jake države, kakva je upravo danas naša zemlja. Srbija i njeni građani su ponosni na svoju vojsku i njene pripadnike.

Lena

pre 3 godine

Vojska je stub svake države. Ponosno možemo da kažemo da Srbija može da se ponosi Vojskom.

Lea

pre 3 godine

Sva moć Srbije je stala u dve reči: vojska i policija. Ulagalo se, i sva ta ulaganja bice prikazana na taktickoj vezbi. Srbija moze da bude ponosna

Tina

pre 3 godine

Vojska Srbije je danas znatno opremljenija nego u ranijem periodu. Stabilnost i mir u regionu, pre svega, zavisi od Srbije i zbog toga ulaganje u modernizaciju vojske je opravdano i potrebno. Srbija je vojno neutralna država ključ mira na Balkanu.

Marija

pre 3 godine

Vojska je ogledalo države, jaka, stabilna, sigurna.

Milena

pre 3 godine

Ovo je odlicno nasi vojnici pokazali su koliko je nasa vojska spremna i obucena svaka cast gledamo nastavak!

Milica R

pre 3 godine

Ja sam odusevljena kako je sve organizovani i kako smo opremljeni za svaku situaciju koja moze da se desi na terenu. Velika podrska nasem predsedniku Vucicu i ministru odbrane Stefanovicu!Samo jako napred! ?????

kole

pre 3 godine

Iz ovakvih vežbi, gradjani vide da su sigurni i bezbedni jer imamo dobro opremljenu i sposobnu vojsku i policiju.

Milos

pre 3 godine

Vojska Srbije nikada nije bila jaca nego danas

Mila

pre 3 godine

Srbija danas pokazuje koliko je uspesna i mocna

Dragana

pre 3 godine

Vezbe koje se danas izvode kod gradjana ce probuditi dodatni osecaju sigurnosti, jer stvarno imamo sposobnu i opremljenu vojsku!

Sanja

pre 3 godine

Naoružanje i sposobnost vojske je za svaku pohvalu! Zivela Srbija! ??

Jana

pre 3 godine

Ovako se to radi u spremnoj i dobro organizovanovanoj državi! Druge neka gledaju i uče.

Bojan

pre 3 godine

Država je jaka kada ima jaku vojsku, a naša vojska je definitvno opremljena i profesionalna.

Sara

pre 3 godine

Kad se setim do pre koju godinu ili deceniju nismo ni imali vojsku ni vojnike, jer ih je Tadić raspustio zajedno sa Šutanovcem. Danas je ovo potpuno druga priča, i Srbija sada ima vojsku za pohvalu.

Baja

pre 3 godine

Trebamo što više imati ovakvih vežbi pokaznih , kako bi naši građani vidli da možemo mirno da spavamo jer ima ko da nas čuva.

Monika

pre 3 godine

Današnjom izvedbom i uopšte situacijom u vojsci možemo samo da se ponosimo.

Jasna

pre 3 godine

Srbija nema razloga za strah, dok nam je ovakve vojske i jedinica zaduženih za bezbednost.

Nešo N

pre 3 godine

Imamo vojsku i policiju sa kojima se možemo da ponosimo.

Pera Savic

pre 3 godine

Sa ovakvom vojskom gradjani su mirni i bezbrizni.

mare

pre 3 godine

Vojska Srbije je uvek imala podrsku srpskog naroda cak i u ono vreme Sutanovca i Tadica kada je bila ponizena i licila na obicno lovacko drustvo.

Tanja

pre 3 godine

Današnja Združena taktička vežba je dobar pokazatelj profesionalnosti i obučenosti jedinica vojske Srbije. Ovim vežbama pokazuju svoju spremnost da odgovore na razne zadatke.

Tanja

pre 3 godine

Ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost i sigurnost države i njenih građana. Poslednjih godina Srbija je modernizovala svoje naoružanje i sada možemo da se pohvalimo moderno opremljenom vojskom.

Sasa

pre 3 godine

Snaga jedne države se meri snagom njene vojske. Srbija mora imati jaku i obučenu vojsku, zbog svog mira a i mira u regionu.

Luka

pre 3 godine

Srbija se ponosi sto ima ovakvu disciplinovanu i sposobnu vojsku.

Jeca

pre 3 godine

Ponosna sam na nase snage bezbednosti. Srbija je bezbedna zemlja!

Andrea

pre 3 godine

Neka se svaki građanin naše zemlje raduje i ponosi ovim izuzetnim prikazom sposobnosti, snage i profesionalizma naših snaga bezbednosti. Čestitam na ovako velikom uspehu i radujem se uverenju da smo jaka i stabilna, sposobna država zahvaljujući uspešnoj politici i vrednom radu i ulaganju našeg predsednika. Bravo.

lana

pre 3 godine

Spemnost, uvežbanost i veliki profesionalizam.

Sanja

pre 3 godine

Zadatak vojske jeste da zastupa interese drzave i da bude primer svima. Jako smo ponosni na nasu vojsku, koja je modernizovana, profesionalna i spremna da odoli svakom izazovu koji se pred nju stavi!

Brankić

pre 3 godine

Velika ulaganja kako u vojsku, tako i u zandarmeriju su dala odlicne rezultati.

Brankić

pre 3 godine

Imamo spremnu i dobro opremljenu vojsku. U svakom trenutku možemo odgovoriti na napad svakog agresora.

Brankić

pre 3 godine

Ovo je kao da gledam neki dobar američki film! Zaista za svaku pohvalu!

Brankić

pre 3 godine

Ponosim se nasom vojskom. Zaista je moderna i dobro opremljena.

Sima

pre 3 godine

Mladost, znanje, hrabrost, disciplina i patriotizam naših pripadnika, doprineće da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada budu profesionalne, borbeno efikasne u izvršavanju svojih zadataka.

OBISTINILE SE PREDSEDNIKOVE REČI! U Rudnoj glavi počela izgradnja pogona Kompanije Jumko, fabriku PODIŽU U CENTRU SELA/FOTO/
Srbija

OBISTINILE SE PREDSEDNIKOVE REČI! U Rudnoj glavi počela izgradnja pogona Kompanije Jumko, fabriku PODIŽU U CENTRU SELA/FOTO/

Za žitelje sela Rudna Glava ali i ostale u Opštini Majanpek reklo bi se da dolaze bolji dani. Najave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prilikom nedavnog boravka u ovom selu koje je odabrao za imunizaciju protiv koronavirusa, da će država pokušati da dovede potencijalne investitore kako bi se ovaj deo Istočne Srbije oživeo , počele su da se obistinjuju

16.04.2021

18:15

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija