• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.04.2021

21:39

MILANOVIĆU, STIDIŠ LI SE TI IČEG?! PA, ZAR I U JASENOVCU VREĐAŠ SRBE I PRAVIŠ PETPARAČKU PREDSTAVU! Strašno, odavno nešto degutantnije nije urađeno!

Politika

MILANOVIĆU, STIDIŠ LI SE TI IČEG?! PA, ZAR I U JASENOVCU VREĐAŠ SRBE I PRAVIŠ PETPARAČKU PREDSTAVU! Strašno, odavno nešto degutantnije nije urađeno!

Podeli vest

Žrtvama Jasenovca uvek treba odavati poštu, makar i u više kolona i uz često neprimerene izjave koje političari daju u okviru obeležavanja godišnjice proboja u Jasenovcu. Međutim, nastup hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, po mišljenju novinara Saše Kosanovića, ove godine pretvorio se u petparačku predstavu

Kosanović, aktivista Srpskog narodnog veća (SNV), prisustvovao je obeležavanju 76. godišnjice proboja logoraša Jasenovca na kom je govor održao predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Prethodno su vence položili Andrej Plenković sa predstavnicima vlade, a potom i predsednik parlamenta Gordan Jandroković.

Milanovićeva predstava na polaganju venaca u Jasenovcu

U Milanovićevoj petparačkoj predstavi, kako je Kosanović zove, ne učestvuje samo on, već i drugi akteri hrvatske politike, samo ne predstavnici žrtava, odnosno srpskog, jevrejskog i romskog naroda. U toj Milanovićevoj predstavi učestvuju i novinari, jer su njihova pitanja vezana za dnevnu politiku i dolivanje ulja na vatru, a ne za ono zbog čega su se ljudi okupili, kaže Kosanović.

Milanović je, naime, iskoristio odavanje pošte stradalima u Jasenovcu da bi bocnu premijerom Plenkovića, kritikovao film „Dara iz Jasenovca", koji je nazvao jeftinim i neuverljivim, ali i sa ponekim novinarom. Tako je ušao u verbalni okršaj sa Kosanovićem, a povodom je bio nezgodno pitanje novinara zbog čega Milanović ne pominje reč genocid.

(VIDEO) IZRAEL U NEVERICI, NISU MOGLI DA SRUŠE ZASTARELU SOVJETSKU RAKETU KOJU JE LANSIRALA SIRIJA! Tel Aviv odmah naredio istragu!

Milanović ga je upitao da li je ovde kao novinar ili kao političar, ustvrdivši da je Kosanović „do grla u sukobu interesa".

Kosanović primećuje da svi hrvatski zvaničnici koji dođu u Jasenovac po svaku cenu izbegavaju reč „genocid", a da je Milanović na pitanje o genocidu nad Srbima odgovorio na „skandalozan način".

- Rekao je da su se u Jasenovcu genocid i rasni zakoni odnosili na Jevreje i Rome, a da je genocid počinjen nad bosanskim Srbima, misleći na Kozaru. Onda je počeo da relativizuje govoreći kako su neki hrvatski Srbi dobro živeli u Zagrebu, a neki su nastradali… On nije negirao genocid nad Srbima iz Hrvatske, ali iz onoga što je izgovorio, svaki prosečno inteligentan građanin bi mogao da izvuče taj zaključak - kaže Kosanović.

Tužno je kada jedan visoki hrvatski zvaničnik izgovara tako nešto u bilo kojoj situaciji, pogotovo na mestu na kome je genocid izvršen. Tužno je takođe i to što ni posle 76 godina od kraja Drugog svetskog rata u Hrvatskoj ne postoji čvrsta definicija onoga što se dogodilo u Jasenovcu, dodaje Kosanović.

Šta je Šumadija za hrvatskog predsednika

Kosanović smatra da je neprimereno i što je, prilikom ceremonije u Jasenovcu, Milanović našao za shodno da, u svrhe svog obračuna sa HDZ-om, pejorativno govori o Šumadiji, kao simbolu primitivizma. Za Kosanovića je to eklatantan primer kulturnog rasizma.

- Dotakao se Šumadije kako bi još jednom, sa nekakve, ničim izazvane pozicije kulturne dominacije, s visoka bacio oko na regiju, kao što baca na Srbiju i BiH kada god mu se za to pruži prilika, kad god se potegnu regionalne teme. Tako je rekao da su se HDZ-ovci u centru Zagreba okupili i spojili stolove kao da su u Šumadiji. To je rečeno na način koji bi u kulturološkom smislu bio ponižavajući za stanovnike Srbije i Šumadije. Grozim se termina kao što je „rasizam", ali to ima elemente kulturnog rasizma", ocenjuje Kosanović.

U Spomen parku Jasenovac obeležena je, podsećamo, 76. godišnjica proboja poslednjih zatočenika iz tog ustaškog logora, a vence i cveće odvojeno su položili predsednik, premijer, predsednik parlamenta Hrvatske i predstavnici naroda žrtava i antifašista.

NEKA SE SPREMI SARAJEVO, SRPSKA OTKRILA PLATFORMU ZA RAZGOVORE SA FEDERACIJOM! Rat nije opcija, ali ovo su "crvene linije"!

Milanović je cveće, jednu ružu i kamenčić po jevrejskom običaju, položio sa nekadašnjim šefovima hrvatske države i poslednjim predsedavajućim predsedništva SFRJ Stipom Mesićem, nekadašnjim predsednikom Ivom Josipovićem i bivšom premijerkom Jadrankom Kosor.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od Plenkovićeve milostinje. Milanović je rekao da „jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi" i dodao da si time čini šteta, kako je naveo, istini i srpskom narodu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Veselin

pre 3 godine

Jovan Dučić ih je još tada lepo opisao.Ništa se nije promenilo,niti će.Mogu da bude samo gori.Bolji,nikada.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Што би рекли - потурица гора од турчина. Паметном и више него довољно; шарај брате...

Branka Met

pre 3 godine

Ipak je Zoki tužna i jadna figura hrvatske politike. Na mestu užasnog stradanja ničim izazvan izgovara ono čega bi se svaki pristojan čovek postideo i zgrozio. Možda to pali kod dela hrvatskog pučanstva kod kojeg svaka uvreda na račun Srba i Srbije, ma koliko bila glupa i neistinita, donese neki glas napaljenih Hrvata. Žalosno je i jadno da Hrvatska ima iskompleksiranog predsednika opsednutog Srbijom i Srbima. U nedostatku znanja o vođenju državne politike i stvaranju boljeg ambijenta u zemlji i okruženju izigrava klovna čije besmislice raspredaju samo pijanci u birtijama. Bljak!

BorisDe

pre 3 godine

Polako, vratit će se Hrvoje naš u srpstvo, kao što je i od nekada bio. Treba malo više vremena ali na kraju istina izlazi na videlo pa će da se pokaju. Stalno beže od svog DNK a DNK im izlazi na videlo polako. Braćo Hrvati, džaba vam 10.000 godine laži, dovoljna će biti ona jedna godine kad dodjete Bogu na istinu.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 3 godine

Tekst nisam ni citao jer i bez citanja znam sta cu napisati U citavom toru, ovaj milanovic je najveca svinja. E da jos nesto. Svake godine u hrvatskoj na ovaj dan ustase ubijaju ponovo vec jednom ubijene Srbe u Jasenovackom logoru AMIN. KRAJ.

Miki

pre 3 godine

Taj Milanovic, neka malo bolje pogleda svoje poreklo i videce odakle Potice...

Saradžogla

pre 2 godine

Горане,је л' мислиш да је Зоран Милановић ,,хрват''? Чист шумадинац,бато! Носи српско име и презиме а говори српским језиком. Ти потомци оних који су променили веру јадници МОРАЈУ ДА МРЗЕ СВОЈ НАРОД. ПС.Када би се избројало колико у Србији има Зорана Милановића неко би у Хрватској сутрадан постао Стјепан Хорват!Али, 'ебига,и даље би говорио српским језиком јер ,,хрватски'' не постоји ОДЛУКОМ СВЕТСКОГ ИНСТИТУТА ЗА ЈЕЗИКЕ СВЕТА који се налази у Немачкој.Одгово гласи ... У Хрватској се говори српским језиком чија лепота се скрнави непотребним убацивањем слова Ј,К ... Сједи,бјежи,тко (ко) ...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija