• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.04.2021

15:18 >> 15:47

VUČIĆ IZ BRISELA: Zajedno sa EU ćemo graditi brzu prugu do Severne Makedonije! /VIDEO/

Politika

VUČIĆ IZ BRISELA: Zajedno sa EU ćemo graditi brzu prugu do Severne Makedonije! /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je juče u dvodnevu posetu sedištu EU, kada je imao prvi sastanak sa predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom. Danas se sastao sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i šefom diplomatije EU, Žozepom Boreljom

 

Nakon važnih razgovora za našu zemlju, Vučić se obraća građanima Srbije.

Borelj je istakao da su razgovarali, izmešu ostalog, i o dijalogu i istakao da ceni posvećemost Vučića, te da je ohrabrio Vučića da nastavi na tome.

- Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima, ponovio sam da je EU uz Srbiju - istakao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za medije i dodao da će EU podržati koridor između Srbije i Severne Makedonije.

Foto: printscreen Tanjug

Predsednik Vučič je rekao da je ovo jedna od najboljih poseta koje je imao glavnom gradu ne samo Belgije već i EU.

- Dragi Žozepe, hvala vam na divnom gostoprimstvu. Ovo je jedna od najboljih poseta koju sam ikada imao ne samo u Briselu, već u svim evropskim glavnim gradovima. Među glavnim temama je bio dijalog Beograda i Prištine. Imamo mnogo posvećeniji pristup, došli smo u Brisel u dobroj nadi, nadajući se da ćemo pronaći istu odlučnost i na drugoj strani - rekao je Vučić i dodao:

- Razgovarali smo i o vladavini prava, što je deo naših pristupnih pregovora. Pričali smo, kao i pre nekoliko dana sa evropskim predstavnicima u Beogradu, o energetskim reformama. Očekujemo nepristrasan pristup EU.

Foto: printscreen Tanjug

Zajedno ćemo graditi brzu prugu do Severne Makedonije

Predsednik Vučić saopštio je danas da je u Briselu dogovorio podršku EU za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša, kao i Niša do granice Severne Makedonije.

Rekao je da pred put nije želeo da govori o tome sve dok nije od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen čuo da je Unija spremna da nam pruži podršku.

- Plašio sam se da govorim o tome pre današnjeg sastanka sa Fon der Lajen. Izgradićemo zajedno sa EU železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Preševa, odnosno ka granici Severne Makedonije. To će biti velika promena za našu zemlju - kazao je on.
 

 


Vučić je istakao da će to stvoriti mnogo novih prilika za građane i one koji se vraćaju u zemlju, ali i za bolji transport iz zapadne Evrope kroz Srbiju do Skoplja i Istanbula.

 

 

- To će značiti mnogo ne samo za transport ljudi, već i robe i nisam mogao da sakrijem svoje uzbuđenje povodom toga - rekao je on.

Vučić je ocenio da je to jedna od najvažnijih stvari koje će postići u toku svog mandata.

Izrazio je nadu da će ugovor, s tim u vezi, uskoro biti potpisan, te preneo da je pozvao Fon der Lajen da dođe u Srbiju i na licu mesta vidi koliko je to značajan projekat.

Ponovio je da su to sjajne vesti za građane Srbije, te kazao da je danas ponosan što je srpski predsednik koji donosi takve divne vesti.

- To govorim zato što ćemo dobiti 35 do 50 odsto sredstava iz fondova EU za taj projekat. To spada u Zelenu agendu. To je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra za taj projekat - objasnio je Vučić.

 

Borelj o nonpreperu: To je valjda fantomski dokument!

- To je valjda fantomski dokument, nisam ga video i ne pridajem mu značaj. Moramo da se koncentrišemo na stvari koje imaju veću važnost, pre svega oko BiH da i ona pronađe put ka EU - rekao je Borelj.

Vučić je dodao da sa premijerom Slovenije Janezom Janšon nije skoro razgovarao.

- Kada smo poslednji put razgovarali, teme su bile pandemija i pomeranje nekih ljudi sa italijanske granice, ali to je bilo davno. Ja sam otvoren za sve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju. Podržavamo integritet BiH, kao i integritet RS u okviru BiH. To sam rekao više hiljada puta. Nisam video nikakav dokumet, niti mi ga je bilo ko predstavio - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera Savic

pre 3 godine

Ovo je konkretno i pravi potez kako treba raditi zajedno.

Srdjan

pre 3 godine

Jako vazne teme su bile razmatrane na ovom sastanku.

Jovana

pre 2 godine

Mozemo da se pohvalimo jednim od najboljih poseta do sada.

Slavica

pre 2 godine

Svi uvek sa nestrpljenjem očekujemo Vucicevo obraćanje. Čovek ima šta da kaže i opet nas iznenadi sa nekom dobrom informacijom.

Ivana

pre 2 godine

Aleksandru Vučiću je zaista važno da Srbija teži ekonomskom napretku i razvoju naše države i naroda.Srbija se danas cela razvija i gradi.

Brankić

pre 2 godine

Svaki odlazak u Brisel je doneo Srbiji nesto dobro, ali danas je poseban dan danas je stvoreno jace poverenje izmedju nas.

Brankić

pre 2 godine

Hvala Evropskoj uniji na podršci koju nam pruža.

Brankić

pre 2 godine

Jasan pogled na budućnost, na još bolju i lepšu Srbiju.

Brankić

pre 2 godine

Izvanredne vesti nam nas predsednik donosi sa razgovora iz Brisela.

Sofija

pre 2 godine

Преседаник из Брисела саопштио лепе вести. Велика инвестицја у доба пандемије за сваку похвалу

Ana

pre 2 godine

Pruga koja spaja dva naroda, dve drzave, divne vesti, hvala vam.

Lela

pre 2 godine

Svi smo očekivali dobre vesti, ipak je svima jasno da je Srbija na dobrom putu

Milica

pre 2 godine

Nadam se da će EU ispuniti svoj deo, a siguran sam da Srbija hoće svoj.Gradnja pruge je veliki projekat i umnogome pomaze gradjanima, jer pruga sve nas povezuje.

MILE

pre 2 godine

Svaka podrška od strane EU je dobrodošla,samim tim što će i naša zemlja imati velike koristi kako u samom ekonomskom napretku tako i dijalogu sa KiM .

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17