• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.04.2021

15:47

SAZNAJEMO iz diplomatskih izvora u Vašingtonu: BORIS TADIĆ TROSTRUKO PONIZIO SRBIJU U AMERICI!

Politika

SAZNAJEMO iz diplomatskih izvora u Vašingtonu: BORIS TADIĆ TROSTRUKO PONIZIO SRBIJU U AMERICI!

Podeli vest

Nekadašnji predsednik Srbije, a sad lider opozicione SDS, Boris Tadić boravi u Vašingtonu gde je, kako saznajemo iz diplomatskih izvora trostruko ponizio Srbiju

 

Pozivajući se na status bivšeg šefa države insistirao po svaku cenu na sastanku sa službenicima Stejt Dipartmenta. Primljen je neformalno na kraći razgovor od strane službenika, ali ne u službenim prostorijama, ne čak ni u ugostiteljskom objektu, već u jednom od vašingtonskih parkova.

Kako saznajemo, Tadić je tokom razgovora od američkih sagovornika direktno zatražio da mu pruže podršku u unutrašnjim političkim odnosima u Srbiji i zauzvrat ponudio spremnost za potpuno usklađivanje srpske politike sa onim što on smatra američkom politikom prema Balkanu.

Sagovornike je podsetio na stare "zasluge", u godini u kojoj su pitanje BiH i KiM ponovo aktuelni.

Tadić je, prema rečima našeg izvora, američke službenike podsetio na činjenicu da je upravo u vreme njegove vladavine Srbija napravila ključne "iskorake" ka smanjenju ovlašćenja RS, odnosno da je ukinuta Vojska Republike Srpske, na centralni nivo u Sarajevu prenete brojne nadležnosti, uvedeni centralni sud i tužilastvo na nivou BiH, te da je za vreme njegovog mandata Srbija dala "konstruktivan" doprinos prilikama na Kosovu tako što su po njegovom nalogu razbijene srpske barikade na severu KiM, a glavni vinovnici istih, srpski izgrednici sa severa, stavljeni iza rešetaka.

Dajući pregled sopstvenog viđenja situacije na Balkanu (prilagođenog u potpunosti želji da dobije podršku za unutrašnje političko delovanje u Srbiji) Tadić je insistirao na tome da sve dok je Vučić centralna figura srpske politike međunarodna zajednica neće moći da ostvari ove svoje ciljeve koje je poistovetio sa "demokratskim razvojem regiona" i izrazio punu spremnost za saradnju i u procesu unitarizacije BiH i po pitanju KiM gde je obećao konkretne rezultate u smislu napredovanja ka "sporazumu centriranom na uzajamno priznanje".

U delu razgovora koji se odnosio na odbrambenu politiku Tadić se američkim sagovornicima žalio na "novi srpski militarizam" i "nepotrebno jačanje srpskih oružanih snaga", i ukazao na činjenicu da je Srbija napustila njegov koncept reformi Vojske, koji je dosledno sprovodio i kao ministar odbrane i kao Predsednik Srbije, tokom koga je vojska "reformisana" sa nivoa od 110 na samo 10 uglavnom lako naoružanih brigada. Iskusne američke diplomate, navikle na ovakva tužakanja i ponude političkih predstavnika balkanskih država, primile su, ne bez doze prezira, k znanju ovaj Tadićev nastup i prosledili ga na dalje odlučivanje svesni da je reč o pokušaju hvatanja pozicija pred bitku za sniženi cenzus od 3% na izborima sledeće godine.

Ukoliko pređe cenzus, bivšem predsedniku izbori bi mogli da donesu i do 3.500 evra mesečno po poslaniku (Tadić se nada da bi mogao da osvoji i do 7- 8 poslanika). Govoreći o prilikama na opozicionoj sceni u Srbiji, Tadić je od američkih sagovornika tražio da utiču na njegove nekadašnje saradnike Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, za koje smatra da su u potpunosti pod njihovom kontrolom, da ne odbacuju javno i pre vremena njegove najave da bi se i sam mogao ponovo kandidovati kao zajednički kandidat bivših vlasti u Srbiji.

Bivši predsednik, nije se, iako to diplomatska praksa i običaji, ali i elementarni odnos poštovanja prema sopstvenoj državi nalažu, javio tokom boravka u Vašingtonu predstavnicima ambasade Srbije, u kojoj uostalom, osim Marka Đurića (SNS) službuju i diplomate zaposlene u ministarstvu po partijskom ključu, upravo kao Tadićevi kadrovi, pokazavši i na taj način, pred domaćinima koji su ga primili u parku, svoj odnos prema državnim institucijama Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 2 godine

Ovo ne zaslužuje ni komentar da ostavim... Sramota!

englezii

pre 2 godine

Ustaso franceticu a ko ce glasati za tebe sram te bilo !

dera

pre 2 godine

Oduzeti drzavljanstvo Srbije i proterati uz predhodnu proveru imovine i uplacenog poreza .

Ana

pre 2 godine

Samo Milosevic, pa sada Vucic se istinski bori za Srbiju.

Rale

pre 2 godine

Kolikoce mu leci na racun novcanica,dali dolara ili evra nije bitno.Ali dobro,to cemo doznati kroz jedno 20 godina,kao i za Djindjica i ostale.

milankukic

pre 2 godine

ako je to tacno onda ta kreatura od bivseg predsednika po povratku hapsiti i optuziti za unizavanje drzave Srbije

Mikabg

pre 2 godine

Ukoliko je i polovina iznetog tačna dotičnom gospodinu razmotriti dalje privilegije kao bivšeg Predsednika Republike Srbije. Podsetimo se da je on, kada je izabran za Predsednika, prvo otišao u Crnu Goru, bratstvo Tadića, da bi tamo proslavio pobedu. Danas veoma dobro znamo šta nam dolazi iz CG i njenih političara.

lala

pre 2 godine

Belosvetska smradina kojoj nema mesta u ovoj državi jer je obilato blati,smrad ,smrad na beskonačno.

goranbojanović

pre 2 godine

Dočekati Francetića govnji... motkom pri povratku.

Rade R

pre 2 godine

Jadnik!!! On nikako da ukapira da se u Srbiji na vlast dolazi na izborima, glasovima građana Srbije!!! Bedno ponašanje bivšeg predsednika!!! Užas!!!

Nevena

pre 2 godine

Ma Tadić je bruka i sramota Srbije! Za vreme njegovog vodjenja države narod nije imao ni za hleb a sad glumi neko ludilo! Sramota bre!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija