• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.04.2021

15:38

SRBIJA SVESNA SAJBER OPASNOSTI! Brnabić: Zaštita podataka veoma važna i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji

Politika

SRBIJA SVESNA SAJBER OPASNOSTI! Brnabić: Zaštita podataka veoma važna i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji

Podeli vest

Srbija je prepoznala benefite digitalizacije, ali je svesna i problema izazova koji je prate, poput sajber bezbednosti, i zato je odlučila da lične podatke građana skladišti u svojoj zemlji, gde može da obezbedi najviše bezbednosne standarde, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić

Ona je to rekla na Minhenskoj bzbednosnoj konferenciji, u onlajn formatu, na temu „Novo razmatranje sajber strategija u turbulentnim vremenima”.

Brnabić je, u svom izlaganju, naglasila da svet postaje svakodnevno brži, kompleksniji i povezaniji, te da lideri moraju pomoći svojim građanima i privredi da idu u korak s tim i iskoriste prednosti.

Podsetila je da je, kada je preuzela dužnost šefa srpske vlade, postavila jasne i ambiciozne ciljeve, kao što je početak transformacije srpske ekonomije u tehnološki modernu, digitalizovanu, orijentisanu ka istraživanjima i inovacijama.

- Počeli smo sa transformacijom obrazovanja i javne administracije. Uveli smo programiranje kao obavezni predmet u osnovnim školama, tako da deca danas u Srbiji uče Skreč, Pajton, Pajgejm, i Džupiter u osnovim školama. Uvodimo i osnove veštačke inteligecnije u osnovne škole. Povezujemo škole sa brzim internetom i uvodimo digitalne knjige i učionice. Povećali smo broj IT razreda u višim školama i proširili kapcitete na univerzitetima da mogu da prime više studenata iz te oblasti. Investirali smo snažno u visokotehnološku infrastrukturu, uložili u naučno tehnološke parkove, istrazivačke institute - objasnila je ona.

Banabić je prenela da je javnoj administraciji postavljeno kao prioritet E-uprava kako bi imali transparentne i efikasne usluge dostupne građanima i privredi u svako doba.

Kazala je da su uočeni već jasni benefiti tih promena, posebno tokom pandemije, pre svega u procesu vakcinacije, kada su zahvaljujući E-upravi građani mogli lako da se registruju i biraju vakcine.

- Kao vlada bili smo u mogućnosti da pratimo taj proces u realnom vremenu, da njime upravljamo uspešno - dodala je ona.

Kazala je da je vlada, pored brojnih pozitivnih elemenata, svesna povredivosti i izazova koje digitalizacija donosi sa sobom.

- Sajber bezbednost je realno pitanje i potencijalno velika pretnja. U Srbiji smo brzo napredovali u obezbeđivanju kritične sabjer infrastrukture - rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da je detaljno izrađena sajber strategija i usvojeni zakone, osnovan nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika IT sistema, koji pribavlja sve podatke o potencijalnim rizicima i onda upozorava.

Razvijena su dva državna „Data centra“, koji čuvaju podatke, najvažnije registre.

- Srbija smatra zaštitu podataka veoma važnom i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji gde možemo obezbediti visoke standarde bezbednosti - rekla je ona.

Brnabić je istakla da Srbija neprestano obučava osoblje kako bi uočili pretnje i na njih adekvatno odgovorili.

- Razumemo da je ključna međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala. Zato smo opredeljeni da povećamo komunikaciju, deleći najbolje prakse i pouke, i učestvujemo u međunarodnim procesima sajber bezbednosti - naglasila je ona.

Rekla je da je Srbija ponosna na svoje napore postignutih do sada, koji su dobili pohvale raznih indeksa sajber bezbednosti, kao što je to učinila i Svetska banka.

- Spremni smo da dalje radimo sa drugima u toj oblasti kako bi nastavili da učimo i delimo najbolje prakse“, zaključila je premijerka.

Danas je drugi dan dvodnevne konferencije, koja je počela juče, a pored premijerke izlaganja su imali i generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija