• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.05.2021

10:19

ORLIĆ: U ĐILASOVO VREME MEDIJI SU BILI U POTPUNOM MRAKU!

Politika

ORLIĆ: U ĐILASOVO VREME MEDIJI SU BILI U POTPUNOM MRAKU!

Podeli vest

Žuti tajkun Dragan Đilas je svoje mesto na samom vrhu piramide žutih despota i barona, pa i čuveni status tajkuna - kakvog nema ni u jednoj drugoj državi Evrope, stekao pre svega razbojništvom u svetu medija. Kada danas on govori o stanju u medijima, neizbežno nas podseća na mrak iz vremena njegove vlasti. Povratak u taj mrak on Srbiji jedino ima da ponudi, rekao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Orlić

 

- A tada je, prema zvaničnom nalazu Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije, upravo Đilas sa svojim privatnim firmama uzurpirao medijski marketing kao nikada niko pre njega. Po povlašćenim cenama je preprodavao reklamne sekunde na javnom servisu, zgrtao tako na milione evra na račun građana ove zemlje, a pod svoje kandže kroz firmu Dajrekt medija stavio sav prostor za reklamiranje na televiziji. I nije to bio samo sukob interesa, a ni najveći bezobrazluk. Bio je to zločin prema slobodi medija, bez presedana. A bezobrazluk i bahatost bili su još veći u zaradama koje su njegove firme pravile od gradske televizije Studio B, u vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik. U isto to vreme čerupao se i RTS, a u isto to vreme sa gradskim ustanovama i preduzećima "poslovala" je i Đilasova privatna štamparija Big print. Sve to piše u izveštaju Verice Barać, zbog kog su međunarodna udruženja novinara tada označila Srbiju za zemlju medijskog mraka i odbijala da u nju dođu  -rekao je Orlić.

Paralelno sa pljačkom budžeta i medija koji pripadaju građanima, istakao je Orlić, tada je Đilas bio i vlasnik privatnih medija, a skrivao vlasništvo. Da zlo, bruka, bahatost i sukob interesa budu još veći. O tome kako je ortački, sa Miroslavom Miškovićem, držao dnevnik Pres otvoreno su svedočili tadašnji Đilasovi saradnici - od Borisa Tadića, pa nadalje.

- A o brutalnom zatvaranju privatnih medija koji žutom tajkunu nisu bili po volji, ili se nisu priklonili njegovom carstvu, svedočile su čitave unesrećene redakcije koje su izbačene na ulicu. U to vreme nije uopšte bilo moguće da se na javnom servisu pojave vanparlamentarne stranke, a parlamentarne opozicije je bilo samo u tragovima, ako se dozvoli. Vest o smrti Ranka Panića, čoveka kog je tadašnji režim ubio samo zato što je mirno izražavao svoj politički stav, nije dobila tu dozvolu sa vrha Đilasove piramide medijskog terora - nedeljama. Takva je Srbija bila pre samo nekoliko godina. Država u kojoj su mediji bili potpuno uzurpirani, sa kojih je istina proterana, i koje su Đilas i njegov kartel pretvorili u sinonim za pljačku i zločin. Takva Srbija se stidela pred svetom - kazao je Orlić i dodao:

- Zato kada danas govori o medijskim slobodama, neka bivši režim prvo pita Dragana Đilasa, naviklog na ulogu gospodara života i smrti: kako je to bilo u njegovo vreme, kada je on u medijima držao baš sve? Šta je radila tadašnja opozicija, koja nije imala pod svojom kontrolom sijaset TV kanala - a Đilas i ekipa ih danas imaju, ni svog kablovskog operatera sa kontrolom 50% tržišta - a tajkunski klan ga danas ima, nebrojene dnevne listove i nedeljnike - a Đilas i njegov kartel danas sve to drže bez ikakvih problema? Svi njihovi portali danas u Srbiji nesmetano funkcionišu, Dajrekt medija posluje, kao i ona njihova štamparija u kojoj mogu da štampaju šta god požele. Kada se požale da im je sve to malo, neka pitaju svog gazdu Đilasa - da li mu je večiti cilj da uvek kontroliše baš sve, samo da bi od svega lično zarađivao? I kako je moguće da baš ništa nije naučio na primeru Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, kojima nije bilo potrebno baš ništa od medijske moći, da svemoćni Đilasov kartel na izborima pobede. Jer na izborima ne odlučuje ni novac, ni kontrola medija. Da je tako - Đilas i tajkuni bi zauvek ostali na vlasti. Na izborima se, ipak, pita narod. A taj narod više nije mogao očima da gleda kako ga pljačkaju, oduzimaju mu i poslednji dah slobode, otimaju čak i pravo na istinu i na vest da li je čovek uopšte živ. Danas da tom narodu nudite povratak u to zlokobno doba, a medijima da ih ponovo ogrenete tim mrakom. Razmislite ponovo. Za vremenom zločina, pljačke i zla obojenog u žuto - čeznete samo vi. Srbija je otišla dalje. Ona danas gradi budućnost, ponosna što je obezbedila više slobode, medijskog pluralizma, neuporedivo više demokratije nego u vreme bivšeg režima. I neće da bude privatna firma - ni žutog tajkuna Đilasa, niti bilo koga sličnog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vasa

pre 2 godine

Urnisao je on sve građane, plsirajući laži a glumeći poštenje!

Ilija

pre 2 godine

Najveći problem je što neko ko je činio sve samo za ličnu korist danas prosipa priča o kontroli medija! A u njegovo vreme ništa nije smelo da se objavi dok Đilas ne aminuje!

Deki

pre 2 godine

Đilas je u potpunosti urušio slobodu govora i izražavanja tokom njegove vlasti i to narod nije zaboravio

Radule

pre 2 godine

Pretio je neistomišljenicima, ali to i danas radi! Dokaz, da vuk dlaku menja a ćud nikako!

Boki

pre 2 godine

U Srbije danas sloboda medija je na visokom nivou Đilas svojim lažima to nikada neće da uruši

lak

pre 2 godine

Dragan Djilas je u svoje vreme unistavao medije.

Marija

pre 2 godine

Đilas i Đilasovci su tokom njegove vlasti reketirali i napadali sve medije i sve ostale firme i kompanije u Srbiji i punili samo svoje novčanike i đzepove i narod to dobro zna

Jablan

pre 2 godine

Tada u njegovo vreme nije bilo slobode govora.

Dragan

pre 2 godine

On je tada upropascavao medije za vreme svoje vlasti.

Daria

pre 2 godine

Svi pamtimo Đilasovu vladavinu i toliko toga lošeg, samo Đilas to zaboravlja.

Pera Savic

pre 2 godine

U Djilasovo vreme nisi mogao dobiti termin u medijima.

Vlajko77

pre 2 godine

Dok je DJilas bio na vlasti urnisao je medije i slobodu govora !

NEBOJŠA

pre 2 godine

са такбим односом највише одмажета председнику,јер се на важе полтронство и улизивање људи једноставно гасе,а то на крају ложе заврши.ви ДИРЕКТНО И СНАЖНО радите против вучића

Elena

pre 2 godine

Djilas dok je bio na vlasti jedino sto je radio bilo je da prisvoji nesto u svoju korist pa je tako i medije drzao pod svojom kontrolom.

Miloje

pre 2 godine

Mediji nikad slobodniji nisu bili, sad svako sme da kaže šta hoće i šta želi a da pritom ne snosi nikakve posledice, kao što je to u Titovo vreme bilo.

Millutin

pre 2 godine

Djilas će da priča o slobodi medija. Pa nemaju baš svi ljudi amneziju.

Slobodan

pre 2 godine

Hoće Djiki da obnovi tj. da popravi gradivo, da pokuša da brodje sad na ovome na čemu je u vladavini pao.

Marija

pre 2 godine

U Djilasovo vreme su uvedene i tv pretplate i porezi dodatni.

Marko

pre 2 godine

Dragan Đilas je sve stavio u mrak, ne samo medije.

Goran

pre 2 godine

Ono što je Đilas radio nikad više ne želim da gledam.

Marija

pre 2 godine

Bilo šta je bilo, ne ponovilo se. Đilas je naša mnogo loša prošlost.

Marijana

pre 2 godine

Ne samo mediji, nego su i građani bili u mraku, a taj film bi da gleda ponovo...pa neće moći!

Gaga

pre 2 godine

U Đilasovo vreme nisu uništeni samo mediji nego i sve drugo. Ako je on zaboravio narod nije!

Pesa

pre 2 godine

Kada danas Djilas govori o stanju u medijima, neizbežno nas podseća na mrak iz vremena njegove vlasti. Povratak u taj mrak on Srbiji jedino ima da ponudi.

Pesa

pre 2 godine

Paralelno sa pljačkom budžeta i medija koji pripadaju građanima, Đilas je bio i vlasnik privatnih medija, a skrivao vlasništvo.

Pesa

pre 2 godine

Za vremenom zločina, pljačke i zla obojenog u žuto - čeznete samo vi, djilasovci. Srbija je otišla dalje. Ona danas gradi budućnost.

Tatjana

pre 2 godine

Nismo zaboravili njegovo vreme i ne ponovilo se nikada.

Ana

pre 2 godine

Sram ga bilo,Djilas priča o slobodi medija.Zar misli da svi imamo amneziju i da se ne sećamo njegove vladavine.

MILE

pre 2 godine

Setite se samo B92 i rijalitija Veliki Brat,kolike sume su se tu vrtile ,nema medija gde on nije bio mirođija i direktno uticao na uređivačku politiku.Tolike hvalospeve je izjavljivao kao da su bajke a mi kao država dođosmo do BANKROTA.BILO I NE PONOVILO SE NIKAD,ako želimo sebi dobro.

Svetlana

pre 2 godine

Ne daj Boze da nam se njihova vlast ponovi!

Svetlana

pre 2 godine

Ne daj Boze da nam se njihova vlast ponovi!

Dragana

pre 2 godine

Svi znamo kako je bilo u vreme njigove vlasti!

Ivana

pre 2 godine

Dragan Đilas zaista treba da odgovara za sve što je napisao, i za svaku izgovorenu laž. Ovo je zaista velika sramota, šta se radi i dešava. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče na svemu.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija