• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2021

13:46

ŠIPTARSKI ZULUM SE NASTAVLJA! Kamenovana crkva u Vitini!

Politika

ŠIPTARSKI ZULUM SE NASTAVLJA! Kamenovana crkva u Vitini!

Podeli vest

Nepoznati počinioci kamenovali su crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, ali na sreću niko nije povređen, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Crkva je kamenovana sinoć oko 22 sata.

Iz Kancelarije za KiM navode i da je ovom incidentu prethodio pokušaj nepoznatih izgrednika da na Ðurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, u istoj opštini.

- Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu SPC na KiM. Ovime se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji KiM od početka godine popeo na 10, a počinioci za ova gnusna zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni - ukazao je u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je istakao da broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije na KiM alarmiraju da nije reč o izolovanim događajima, već o seriji napada, čiji je cilj da zaplaše i proteraju preostali srpski živalj u pokrajini, jer je dobro poznato da su naši hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dodaje da je posebno simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom.

- Nažlost, politika nekažnjivosti i umanjivanje važnosti ovih napada čemu svedočimo iz Prištine, stimulativno deluju na izgrednike - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, tome u prilog svedoči i činjenica da se crkva u Klokotu već ranije ove godine našla na meti lopova, kada je iz nje ukraden novac, a prilikom upada razvaljena glavna vrata i polomljen prozor.

Te iste noći oskrnavljena je i crkva Svete Trojice u Partešu iz koje je ukraden novac i vredne crkvene relikvije.

Po istom principu obijene su i opljačkane Crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u selu Drajkovce kod Štrpca, kao i Hram Svetog Dimitrija u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce, navodi se u saopštenju.

Crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica kod Gračanice se takođe našla na listi pljačkanja i napada, dok je crkva Svetog Marka u Šilovu ostala i bez ozvučenja, a lopovi su krali i građevinski materijal namenjen za izgradnju Parohijskog doma pored Hrama Svetog Apostola Luke u selu Vitomirci kod Peći.

Navodi se i da je o stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department.

Petković je dodao i da se Kancelarija zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine na KiM, više puta obratila i međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru KiM, čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije.

- Zbog toga ponovo zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Kosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao - zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 2 godine

Jesmo dali neko oštro saopštenje, ili ćemo to sutra?

Saradžogla

pre 2 godine

Вучићевићу,стави слику албанске заставе на насловној страни? То више кошта! Што ИНФОРМЕР не би имао албанско издање?ПС.Погледајте Курир где чланак о водитељки Хепија има преко ДВЕ СТОТИНЕ КОМЕНТАРА!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija