• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

15.05.2021

09:31

KARADŽIĆA POSLALI NA EGZEKUCIJU! Muslimanski ekstremisti ga dočekuju u zatvoru u Britaniji!

Politika

KARADŽIĆA POSLALI NA EGZEKUCIJU! Muslimanski ekstremisti ga dočekuju u zatvoru u Britaniji!

Podeli vest

Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine

Predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je danas prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je na Tviteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson, a prenosi Telegraf.

Ovim potezom, prema stavu Robinsona, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji".

Takođe jedan od članova Karadžćevog pravnog tima advokat Goran Petronijević u izjavi za Tanjug podseća da je upravo specijalna jedinca Velike Britanije učestovala u potrazi za Karadžićem i u njegovom hapšenju 2008. godine, ali prethodno i bombardovanju Republike Srpske 1994/95. godine, čime se otvoreno stavila na nepijateljsku stranu.

Ide u logor

- Prema tome, Karadžić sada zapravo ide u zabobljeništo, u logor, a ne na izdržavanje kazne - smatra advokat.

Podseća da je upravo jedna od tačaka po kojoj je Karadžić osuđen - uzimanje talaca, vojnika iz mirovne misije, koja je to prestala da budu nakon NATO bombardovana RS, a među kojima je najviše bilo britanskih vojnika.

U britanskim zatvorima, prema rečima Petronijevića, osuđeni Srbi su u više navrata bili napadani od strane muslimanskih ekstremista, poput Radoslava Krsića, koji je jednom pretučen šipkom, a drugi put je pokušano njegovo ubistvo žiletom.

Upravo zbog toga prilikom izjašnjanja o zemlji gde bi služio kaznu, odbrana je, kako kaže Petronijević, jedino tražila da to bude u zemlji u kojoj će njegova bezbenost biti na nivou, da se ne bi dešavalo ono što se dogodilo Krstiću ili Biljani Plavasić, koja je takođe napadnuta u zatvoru u Švedskoj od strane muslimanskih ekstremista, ali je predsednik Mehanizma uradio upravo suprotno.

Srbi su satanizovani

- Oni su kao Srbi tamo satanizovani, i boravak Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji je jako rizičan, čak prvi korak ka ubistvu - smatra Petronijević.

Petronijević takođe podseća da je 17. decembra 2015. doneta Rezolucija Ujedinjenih nacija koja sadrži poglavlje pod nazivom "standardi i minimalni uslovi za tretman zatvorenih lica", poznatije kao ''Mendelina rezolucija".

Prema toj Mendelinoj rezoluciji mora da se obezbedi da zatvorenijk kaznu izdržava koliko je moguće bliže svom mestu prebivališta, naveo je advokat i ukazao da je svi poštuju izuzev Haškog tribunala, sada Mehanizma.

Petronijević je primetio i da je britanski ministar spoljnih poslova vest da će Karadžić služiti kaznu u Velikoj Britaniji objavio na Tviteru, a već u sledećem tvitu je čestitao muslimanima praznik Ramazan.

Karadžić je u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008. godine.

Pravosnažno je osuđen 20. marta 2019. godine na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je u pogledu odluke o kazni prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina zatvora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sun cu

pre 2 godine

Postovani primetio sam da gro mojih komentara niste objavili pa ni onaj od juce o drogerasu Cedi Jovanovicu o njegovim snovima na njegovo dete kao sto je i Djilas radio,sto se tice Radovana tu je igra engleskih tajnih sluzbi koje su izdejstvovale da bude u najgorem mogucem zatvoru!!!!!Mnogo se zna o radu MI i CIA na nasim prostorima a rusi nemaju veze sa bilo cim na nasim prostorima,jednostavno je to tako!!!!!SRAMOTA!!!!!Obama,klinton i bus pobili su 11000000 miliona ljudi za vreme svojih mandadata i Obama k***** sin dobije cak Nobelovu nagradu!!!!Sretno Vam bilo ko vam naredjuje da pisete tako .

Hag

pre 2 godine

Nek posudi puno pelena od djenerala sRatka,a oko vrata neka stavi kaiš šarplaninca :)

Perica

pre 2 godine

Pozajmiće ih od tebe govedo jedno, smrdljo smrdljivi! Nataknuće ti neko brnjicu kad tad mamu ti jebem smrdljivu!

Lovac

pre 2 godine

Niko se neoglasava da ulozi protest imaju li nasi predstavnici i oni sto su zaduzeni za ljudska prava da nesto kazu?????

ZARKO

pre 2 godine

НАРОДЕ СРПСКИ КРАЈЊЕ ЈЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ДОЗОВЕТЕ ПАМЕТИ,И ДА СХВСТИТЕ ДА СУ СВЕ ЗААДНЕ ЗЕМЉЕ НАШИ ДОЖИВОТНИ НЕПРИЈТЕЉИ И ДА СВЕ ЧИНЕ ДА НАС УНИШТЕ ИЛИ ДА НАС ПРИВЕДУ ПАПИ ПОД ЊЕГОВЕ СКУТЕ.НЕ ДЈЕЛИТЕ СЕ НА СТРАНКЕ,ОДЛУКА ДА СЕ КАРАЂИЋ ИЗРУЧИ ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ЗЛОЧИНАЧКОЈ ДРАВИ КОЈА ПЛАНСКИ УБИЈА СВЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ.МЕЂУ ЊИМА СУ ПРКОСНИ ПОНОСНИ ХРИШЋАНИ ЗВАНИ СРБИ КОЈИ СУ ИМ ТРН У ОКУ.ВЈЕКОВИМА РАДЕ НА НАШЕМ УНИШТЕЊУ ПОДЈЕЉЕНОСТИ НЕСЛОЗИ.ЈА СЕ НИ У ГРОБУ НЕ ОДРИЧЕМ НИ РАДОВАНА КАРАЏИЋА НИ Ртк МЛАДИЋА И МНОГИХ ДРУГИХ ЧЕСТИТИХ СРБА.РАДОВАНЕ ТИ СИ НАШ ХЕРОЈ НАША ДИКА НАШ ПОНОС,ЖРТВОВАО СИ СЕ ЗА СРПСТВО ПРАВОСЛАВЉЕ И ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ,ЈЕДИНА ТИ ЈЕ ГРЕШКА ШТТО НИСИ ПОСТРЕЉО ТУ ГАМАД СА ЗАПАДА КАД СИ ИХ ВЕЋ БИО ПОВЕЗАО КА ПСЕ,ТАКО СУ ТРЕБАЛИ И ЗАВРШИТИ КАО ПСИ.ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ ШТО СИ УЧИНИО ЗА ПОКВАРЕНИ СРПСКИ НАРОД,ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА И ХВАЛА.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija