• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.05.2021

14:41

POJAVIO SE JOŠ JEDAN "NON-PEJPER", ŠIPTARIMA SE OVO NEĆE DOPASTI! Dokument sadrži 16 tačaka, a evo ŠTA JE PREDVIĐENO ZA TAKOZVANO KOSOVO!

Politika

POJAVIO SE JOŠ JEDAN "NON-PEJPER", ŠIPTARIMA SE OVO NEĆE DOPASTI! Dokument sadrži 16 tačaka, a evo ŠTA JE PREDVIĐENO ZA TAKOZVANO KOSOVO!

Podeli vest

Nemački magazin "Cuerts" (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina

"Pojavio se novi takozvani ''non-pejper''. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244", ističe "Cuerst".

Taj non-nejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše "Cuerst" koji se povezuje sa nemačkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba između Kosova I Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema "Cuerstu", razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno oživeti debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima.

Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 2 godine

AKO NEMA NEKA ZAČKOLJICA, OVO BI MOGLO DA BUDE PRIHVATLJIVO. OVO KAO DA JE NEKO NAŠ PRAVIO.

NIKAKO

pre 2 godine

Specijalni status sad ne dolazi u obzir tek posle 99 godina ce razmotrimo.

Peđa

pre 2 godine

873000 Albanaca da dobije državljanstvo Srbije, po poslednjem popisu na Kosovu ih nije bilo toliko,. Ako se to prizna to menja drastično demografski sliku Srbije, doći će mo u situaciju kao Makedonija, gde su Makedonci postali manjina i sve se manje pitaju.

AS

pre 2 godine

PRIZNATI SAMO ONE SA KOSOVA, ČIJI RODITELJI SU ŽIVELI NA KOSOVU PRE 1999. A DOĐOŠE POSLATI KUĆAMA.

Vaske

pre 2 godine

Takav non-paper ne postoji, samo je izmislica desnicarskog nedeljnika, njihovog novinara i urednika Manuel Ochsenreitera....i nista vise....

Šredingerov mačor

pre 2 godine

Velika Srbija protiv Velike Albanije.Nacionalisti protiv nacionalista, ko ce pobediti... Mala je , ali suštinska razlika izmedju partiota i nacionalista.

viktor

pre 2 godine

da ali ako nas vratite 13.000 ubjenih civila i ako platite ratnu odstetu 600 zapaljeni albaskih sela 90% zapoljeni kuca nema porodica na kosova koja nije opljackana ili zapaljena djabe je taj papir,,vi niste nas hteli....vi ste nas ubijali,,unistili napravili ste GENOCID

TT

pre 2 godine

Srbi nisu svesni sta bi znacilo milion Albanaca unutar sistema Srbije..

Milovan

pre 2 godine

Znaci EU I SAD priznaju gresku. Kosovo je i nase. Platite stetu koju ste naneli 99. Ubijene ne mozemo na zalost vratiti. Platite 160 milijardi evra. Nadoknaditi sve srbima sa Kosmeta. Vratiti 250 hiljade isteranih i refundirati svu stetu. I nije ovo sve ima jos.

Baki

pre 2 godine

Kakav specijalni status , Srpsko Kosovo je samo Srpsko i ničije više kome se ne sviđa neka se seli . Sutra će doći Ustaše , Mađari , Vlasi , Bugari i ostali i tražiti deo Srbije .

Tihomir

pre 2 godine

Пошто је Косово, са српском патријаршијом и великим бројем старих српских цркава и манастира, света српска територија, на којој је брањена Европа од инвазије муслимана, онда оно мора да буде - као Ватикан или Атос - ограђено и присуство на њему могуће само специјалном дозволом ограниченог временског боравка. Зато што Косово није само српска територија и није само највећа српска, већ једина и највећа црква свих православних верника на свету. Тиме проблем са Косовом који треба решити није само српски, већ свих њих.

Sale

pre 2 godine

Problem se definitivno treba resavati. Ova ideja zahteva ozbiljnu politicku analizu, zbog mnogih nedorecenosti. Treba imati u vidu, ako se dodje do kompromisnog resenja, svakako ono mora biti potvrdjeno i na referendumima, da bi se problem smatrao resenim. Nema sumnje da ce nase drzavno rukovodstvo pazljivo razmotriti svaku ideju koja ne narusava teritorijalni integritet Srbije i garantuje jednaku zastitu prava svih gradjana na podruciju AP KiM. Praticemo.

arsa

pre 2 godine

Конфедерација.Не долази у обзир.То је равно признању независног Косова

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17