• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.05.2021

18:59

Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti!

Politika

Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti!

Podeli vest

Skupština Srbije je usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da oseti da živi u malo pravednijem društvu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da je pita da li planira brak ili rađanje dece, navodi ministarka.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim telima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se menja, jer bi, dodala je, trebalo da imamo više žena i tamo gde se odlučuje o novcu.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TADIJA ZEMUN

pre 2 godine

zasto niko od vas ne trazi,da bude vise zena u rudnicima,pa onda vise zena u gradskoj cistoci,da ciste i peru ulice,pa onda da bude vise zena medju bravarima,variocima,zidarima,molerima,armiracima,vozacima slepera,vozacima u GSP-u,itd.....a ne samo da budu na rukovodecim polozajima u firmama(kao obaveza),zatim da bude sto vise zena ministara,da ima sto vise zena tamo gde se odlucuje o novcu....pa je li to rodna ravnopravnost ili klasicno nametanje i primoravanje,po sili zakona,ravnopravnost je,da ko je bolji,a da se zainteresovao za odredjeno radno mesto,bude na tom radnom mestu,a ne mora da bude sto vise zena,jer je tako izglasala vecina u parlamentu,po nalogu ko zna koga,jer se zna da su muskarci na svim poslovima mnogo bolji od zena,pa zar nisu najbolji svetski kuvari muskarci.......

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Значи постадосмо Педерастија, а ми остали леђа уза зид и отворимо четворе очи. Лаку ноћ Србијо....

TOTO

pre 2 godine

Ja sam srednji pol, tako se osećam i tako se izjašnjavam i hoću da budem oslovljavn na takav način, ako od danas imamo trenera i trenericu, ja kao srednji pol sam trenerče, "TO trenerče", ako se ne poštuje moj srednji rod odmah ću da tužim za diskriminaciju protagoniste ovog zakona iz EU, jer nisu predvideli moj srednji pol i još nešto, pol je muškog roda i to je takođe diskriminacija, mora da postoji polka za ženski odnosno polče za srednji rod, dakle, ja sam polče trenerče.

ratko

pre 2 godine

svakom poslodavcu majmunu ko to pita treba sve oduzeti i pustiti ga da iz kanti jede srampota sto je to bilo gde je bila drzava i inspqekcija da zatvori takvu dzukelu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija