• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2021

14:46

VOJSKA SRBIJA DOBILA OD RUSIJE MOĆNE TENKOVE! Lazanski: Oni su NAJBOLJI NA BALKANU, imaju antineutronski oklop!

Politika

VOJSKA SRBIJA DOBILA OD RUSIJE MOĆNE TENKOVE! Lazanski: Oni su NAJBOLJI NA BALKANU, imaju antineutronski oklop!

Podeli vest

Modernizovani tenkovi T-72B1 MS, koje je Vojska Srbija dobila od Rusije, najverovatnije imaju antineutronski oklop, što ih čini trenutno najboljim tenkovima na Balkanu, izjavio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski

 

Komentarišući vest da je Ruska Federacija isporučila Srbiji ukupno 30 tenkova T-72, poznatih i pod nazivom "beli orao", i 30 oklopnih borbenih vozila BRDM-2, čija se vrednost procenjuje na oko 70 miliona dolara, Lazanski ukazuje da će to značajno ojačati Vojsku Srbije.

"Oklopna vozila BRDM-2 mi smo imali i u sastavu JNA, ali ovo je verzija dodatno oklopljena sa novim nišanskim osmatračkim spravama, znatno su pokretniji, motor im je jači, novijeg tipa. Dakle, oni su amfibijska vozila što je bitno pojačanje za Vojsku Srbije. O tenkovima da i ne govorim", rekao je Lazanski, prenosi portal Sputnjik.


Ambasador napominje da je unapređena verzija tenka T-72, koju je Srbija dobila od Rusije, moderniji tenk od osnovne verzije M-84, koji je bio proizvod vojne industrije SFRJ.

Foto: Printscreen You Tube/mod

Govoreći o karakteristikama modernizovanih tenkova T-72, Lazanski navodi da oni imaju jači motor, kao i cev iz koje može da se ispaljuje protivoklopni vođeni projektil, a ne samo protivoklopna granata.

"Imaju bolja nišansko-osmatračka sredstva, da ne govorimo o dodatnom antineutronskom oklopu. To znači da kad taj tenk dođe pod dejstvo neutronske bombe - neutronska bomba može da eliminiše posadu, ali tenk ostaje čitav. Mislim da mu je zbog jačeg motora brzina veća, ima i jače gusenice, radioelektroniku, kompletnu opremu. Znači, on je kompletno nov. Kad gledate kako su ga modernizovali, jasno je da je njegova osnovna ljuštura ostala ista, a sve je drugo novo. Tako da je to praktično nov tenk i to je velika donacija Ruske Federacije državi Srbiji", ocenjuje ambasador Lazanski.

- Napisao sam veliki tekst u doba kad se pojavio T-72 za zagrebački „Start“ , gde sam utvrdio da tenk T-72 ima antineutronski oklop, a do toga sam došao pošto je jedan istočnonemački časopis, koji se zvao „Armirundšau“, objavio tekst o novoj fabrici bora i parafina, u Nižnjem Novgorodu. I ta hemijska fabrika je bila na kilometar od fabrike u kojoj su pravljeni tenkovi T-72. Onda sam se zapitao šta će fabrika bora i parafina pored fabrike tenkova, ali kada sam malo pogledao hemijske osobine bora i parafina, onda sam video da je to najbolji oklop protiv brzih neutrona. I onda sam napisao da tenk T-72 ima antineutronski oklop i na kraju se pokazalo kao tačno - kaže ambasador.

Na pitanje šta u praksi znači antineutronski oklop, Lazanski objašnjava da on štiti posadu od neutronske bombe. 

- To znači da kad taj tenk dođe pod dejstvo neutronske bombe – neutronska bomba može da ubije posadu, a da tenk ostane čitav. Dakle, to je bilo sredstvo kojim je NATO u to vreme hteo da štiti od eventualnog prodora jedinica Varšavskog pakta u gradove zapadne Evrope, pri čemu kad se baci neutronska bomba nema paljevine, nema ruševina, zgrade ostaju čitave, a vojska biva izložena radijaciji i umire. Ali, onda su Rusi napravili antineutronski oklop i, otprilike, rekli: „Sad vi možete da bacite neutronsku bombu, ali naša posada u tenku je zaštićena, ne možete joj ništa“. To je smisao bora i parafina u antineutronskom oklopu - objašnjava Lazanski.

On je istakao da je Vojska Srbije najveće donacije dobila od Ruske Federacije - šest aviona Mig-29, 30 tenkova T-72MS i 20 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbinbre

pre 2 godine

Ili je lud novinar ili Lazanski jer pet puta u tekstu se ponavlja da ce posada biti mrtva a tenku nista i da oklop stiti posadu...????

Vns

pre 2 godine

Da li se Srbija sprema za neki novi rat? Ovo nismo dobili već smo debelo platili....zar nije bolje pare usmeriti na lečenje dece nego za trošenje na rashovodovanu rusku opremu...sve u svemu postaćemo vojni otpad naše bratske Rusije....

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17