• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.05.2021

18:29

ZAPOSLIĆEMO 100 ROMA U JAVNOJ ADMINISTRACIJI! Vučić na otvaranju Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu: Ne delimo ljude po rasnoj i verskoj pripadnosti! /VIDEO/

Politika

ZAPOSLIĆEMO 100 ROMA U JAVNOJ ADMINISTRACIJI! Vučić na otvaranju Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu: Ne delimo ljude po rasnoj i verskoj pripadnosti! /VIDEO/

Podeli vest

U Beogradu je otvoren Evropski romski Institut za umetnost i kulturu i Romski obrazovni fond, a tom događaju prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ovom događaju prisustvovao je i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

- Ponosan sam što prisustvujem današnjem događaju. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podržava Rome i podižući svest o teškoj situaciji u kojoj se Romi nalaze završeno je naše predsedavanje Savetom Evrope. Ova borba zahteva dodatnu pažnju i budnost. Tokom šest meseci našeg predsedavanja uspeli smo da pojačamo saradnju sa ovom organizacijom. Čestitam na otvaranju beogradske kancelarije i želim puno uspeha - rekao je Šib.

Takođe, i ambasador EU Sem Fabrici obratio se prisutnima.

- Diskriminacija je rezultat socijalnih i ekonomskih prepreka, nije došla odjednom. Srbija, kao zemlja koja je na putu pristupanja EU, jedna je od država koje treba da rade na integraciji Roma, za šta je EU i dala novac. Ovaj centar bi trebalo da bude prostor za romski narod da prikažu svoj talenat i jedinstvo. Hvala Vladi Srbije i Centru za otvoreno društvo koji su ovo omogućili - rekao je Fabrici.

I Snežana Samardžić Marković, jedna od najzaslužnijih za otvaranje ovog centra obratila se prisutnima putem video poruke.

Foto: printscreen

Aleksandar Soroš

Aleksandar Soroš, zamenik generalnog direktora Fondacije za otvoreno društvo rekao je da je zahvalan svima koji su pomogli ovo otvaranje.

- Hvala lično predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Savetu Evrope i svima koji podržavaju inkluziju Roma i ovu organizaciju. Ovo je jedna od stvari koje je začeo moj otac i koje se nikada nećemo odreći - rekao je Soroš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog ovog projekta.

- Ja sam veoma srećan što sam ovde. Napisali su mi lep govor, ali želim da kažem šta zaista mislim. Ovde svi govore o ranjivosti Roma, ali ja želim da govorim o potencijalu koji oni imaju. Romi su najmlađe stanovništvo na prostoru Republike Srbije. Tu ima budućih umetnika, slikara. Hvala i gospođi Sonji Liht koja je bila sve vreme angažovana na ovom projektu. Moramo da razvijamo preduzetnički duh kod Roma i zato ćemo zaposliti 100 roma u Javnoj administraciji. Ne delimo ljude po rasnoj i verskoj pripadnosti, ovo je divno mesto i oduševljen sam kako izgleda - rekao je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mima

pre 2 godine

Ispratićemo svako dešavanje koje je važno za naše građane

pc

pre 2 godine

Odlično, ako može i to na malom prostoru, da posle 50 godina traže i državu.

Maki89

pre 2 godine

I treba,Srbija je demokratska zemlja u kojoj su svi jednaki

Ana

pre 2 godine

Podsticaj za dalje unapredjivanje znanja za sve mlade Romske nacionalnosti.

petra

pre 2 godine

Poslednjih godina imamo veliki napredak u školovanju romskog stanovništva

Ivana

pre 2 godine

Država treba da unapredi naše društvo, hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za interes naroda i države. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniku Vučiću na svemu. Srbija se danas cela razvija i gradi.

Tina

pre 2 godine

Sve je stvar vaspitanja, a mi Srbi smo vaspitavani da poštujemo nacinalne manjine i ne delimo ljude po rasnoj ili verskoj pri padnosti.

Ana1974

pre 2 godine

Otvaranje ovog evropskog instituta za umetnost biće od velikog značaja za romsku populaciju.

Rade R

pre 2 godine

Ma da, ne treba uopšte po stručnosti da zapošljavamo ljude, isključivo po nacionalnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji i po zakonu o rodnoj ravnopravnosti, isključivo žene! Zar nije bilo dosta zapošljavanja po nekakvom ključu!? Nemam ništa ni protiv Roma, ni homoseksualaca a pogotovo ne protiv žena, ali ajde da ljudi dobijaju posao prema stručnosti!

Petar

pre 2 godine

Pratio sam danasnjem prelepo otvaranje Evropskog romskog instituta.

Beki

pre 2 godine

Bravo konačno neko i na nas rome da Obrati pažnju!

Dragan

pre 2 godine

Drago mi je da ne vidim više diskriminaciju što se tiče romske nacionalnosti i što su konačno shvatili da ne treba da se prave razlike u veroispovestima i nacijama!

Milorad

pre 2 godine

Svaka čast,ovakvih stvari treba da je više!

Ivana

pre 2 godine

Romi takodje zaslužuju da se usavršavaju i obrazuju te će im tako radna mesta sigurno omogućiti bolju i lepšu budućnost.

Pera Savic

pre 2 godine

Itreba tako,konacno i oni da dobiju svoju sansu koju ce iskoristiti na najbolji moguci nacin.

Zvezdana

pre 2 godine

Pravi primer jednog demokratskoh drustva,moja velika podrska,narocito sto ce drhava vise paznje da usmerava na obrazovanje i zaposljavanje Romake manjine

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17