• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2021

15:07

GRČKA DIŽE ODNOSE SA TAKOZVANIM KOSOVOM NA VIŠI NIVO! NADAMO SE PRIJATELJSTVU I DA NEĆE DOĆI DO PRIZNANJA!

Politika

GRČKA DIŽE ODNOSE SA TAKOZVANIM KOSOVOM NA VIŠI NIVO! NADAMO SE PRIJATELJSTVU I DA NEĆE DOĆI DO PRIZNANJA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, odnosno političkih direktora, te da se uzda u prijateljstvo sa Atinom da neće ići korak dalje – u priznanje

Vučić je, u izjavi novinarima posle sastanka sa patrijarhom i vladikama SPC, članovima arhijerejskog Sabora, rekao da je Grčka svojevremeno kada je Priština uvodila takse na srpsku robu dala mogućnost da se otvore trgovinske kancelarije, a sada se otišlo na nivo više.

"U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra", objasnio je on.


Vučić je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti.

To je, prema njegovim rečima, problem jer se time ne pokazue samo da bi Evropa po pitanju Kosova mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodno pravnom poretku.

Ukazao je da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine.

Foto: printscreen RTV Pink

Onda bi se, kaže, išlo na bilateralne dogovore, gde bi neka treća zemlja predstavljala Kosovo u međunarodnim organizacijama, i tako postala deo NATO.

"Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima", naglasio je Vučić.


Upitan da li je dobio uveravanja da Grčka neće priznati Kosovo, kaže da takva uveravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni uvećavaju nivo svojih odnosa, kako sami kažu sa Kosovom.

Rekao je i da se ne radi samo o jednoj zemlji, jer će posle slediti pritisci na druge zemlje koje nisu priznale tzv. Kosovo.

"U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje", ukazao je on.

Vučić je zaključio da je pred Srbijom mnogo težak politički period, ali da ni po tom i drugim pitanjima predaja nije opcija.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TT

pre 2 godine

Ako Grcka prizna Kosovo neka im onda Kosovari idu na more i pune budzet.

Zoran

pre 2 godine

Grcka. Ako Ameri ponude dobru cifru eto priznanja Kosova.

Aco sine ti si bolestan

pre 2 godine

Jel' to zbog one istorijske pobede u Vašingonu?

Saradžogla

pre 2 godine

Ми сељаци за 'вако нешто кажемо: - Није шија него врат! ... Да ми Грчкој покажемо мапу ,,Вељике Албаније'' где се простире на добром делу њихове државе.Уз то грчка мањина као и српска у Албанији готово да нема никаква људска права?

Goran

pre 2 godine

Nije mi jasno, zasto uvek zadnji doznajete stvar. Nikada, ali nikada ovi africki cigani nisu i nece vam biti prijatelji. Nema vecitih prinatelja, vec samo vecitih interesa.... Samo citiram, nije da znam ali ovo vase nema kraja...u ciganima, grke, nemate prijatelja. Zapitajte se kako je moguce da su pravoslavni, da su heleni, da su naslednici aleksandra da su anticki, da su nato, pa bato oni su najvece lopuze... Pozdrav, Makedonci su uz Vucica i Srbiju....uvek, nekad manje nekad vishe....

Jovana

pre 2 godine

Надамо се да ће се Грци показати као прави пријатељи, и да неће признати Косово!

Ljubiša

pre 2 godine

Pa i Srbija je priznala Makedoniju protiv svojih i Grčkih interesa.

drJumo

pre 2 godine

Od kada je Crna Gora priznala Kosovo nismo otišli tamo na more. Ja od tada nisam popio Nikšićko pivo. I svoju decu sam naučio da tamo ne treba ići. Godinama idemo u Grčku na more. Ako i Grci priznaju Kosovo, (što čisto sumnjam), eto prilike za neke nove destinacije.

Marina

pre 2 godine

Iskreno nisam se uopšte iznenadila. Silni hvalospevi o grcima ali iskreno imam potpuno drugačije mišljenje. Nisam sigurna da li je grčka crkva ikada stala u odbranu srpske pravoslavne crkve na kosovu.

Ivana

pre 2 godine

Aleksandar Vučić zaista ume da povezuje događuje i da kaže šta misli. Znamo da Srbija vodi velike diplomatske borvbe oko KiM, i da sve države staju na strane Srbije, a sa druge ume pomalo da bocne i Prištinsku stranu da i njima nekako imponije kada ih hvali, jer znaju da nema više šanse oko nezavisnosti KiM.

Ana1974

pre 2 godine

Nadam se da ce Grčka ostati nas dobar prijatelj i da nece priznati Kosovo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija