• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

28.05.2021

07:11

KRIVOKAPIĆ ODJEDNOM ODUSTAO OD POTPISIVANJA UGOVORA SA SRPSKOM CRKVOM! SPC se oglasila kasno sinoć: Izneo do sada "neizrečene razloge za odlaganje", patrijarh Porfirije bio iznenađen

Politika

KRIVOKAPIĆ ODJEDNOM ODUSTAO OD POTPISIVANJA UGOVORA SA SRPSKOM CRKVOM! SPC se oglasila kasno sinoć: Izneo do sada "neizrečene razloge za odlaganje", patrijarh Porfirije bio iznenađen

Podeli vest

Ranije dogovoreno i usaglašeno svečano potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore nije se dogodilo sinoć, jer je premijer Zdravko Krivokapić patrijarhu Porfiriju izneo "do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", saopšteno je kasno sinoć iz SPC.

Precizira se da su tokom jučerašnjeg prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog Sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Navodi se da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beogradom u popodnevnim satima da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor.

Ista namera Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera.

"Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak", stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom "izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti".

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Foto: Reuters

Krivokapić je juče bio u Beogradu, ali ugovor nije potpisan



"Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Poručeno je da SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Inače, samo nekoliko sati uoči dolaska u Beograd na već dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora, Krivokapić je novinarima u crnogorskom parlamentu rekao da ne zna kada će taj dokument biti potpisan, ali da se nada da će to biti uskoro, posle zasedanja Sabora SPC.

Iz Vlade Crne Gore kasnije je Tanugu potvrđeno da je premijer Krivokapić pošao za Beograd da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Sastanak patrijarha sa Krivokapićem u Patrijaršiji je održan iza zatvorenih vrata, trajao je duže od dva sata i okončan je bez izjava za medije.

Sastanku patrijarha i Krivokapića prisustvovali su članovi Sinoda - mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i vladika budimljansko nikšićki Joanikije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Crnogorac

pre 2 godine

Nesme Krivokapic da potpise ugovor od Abazovics i Dukanovica Narode Crne gore idemo na masovnije liteje za odbranu svetinja i smenu izdajnika

mirko

pre 2 godine

Boze banana drzave... Da nije gazda pozvao Krivokapicu?

Milan63

pre 2 godine

Ovo je još jedan dokaz koliko je Zdravko Krivokapić ozbiljan ili neozbiljan političar. Očigledno ovo drugo. A i pod nespornim uticajem zapadnih ambasada. Dakle, još jedan šamar srpskom verujućem narodu koji ga je i doveo na vlast, kao i SPC. Zaista sramno i žalosno.

Realno

pre 2 godine

Nije. Covek ne zeli saradnika udbe, koji rovari po drzavi, vec Mitropolita. Razumem ga, i podrzavam.

Bravo Krivokapicu

pre 2 godine

Bravo Krivokapicu! Ocigledno ne zeli sa da mu BIA uvali svog saradnika za "mitropolita"! Zar su u SPC toliko glupi, da ste mislili da ce to iko razuman prihvatiti?! Propadose Drug Mirko Bulovic i njegov pulen u sluzbi i ostale crvene "vladike"! Ovo, prakticno, znaci autokefalnu MCP! Jer vise Mitropolita ne postavlja SPC, vec narod Crne Gore - na sta imaju pravo po 8 kanonu Trulskog sabora (u nezavisnoj drzavi je autokefalna Crkva) Bravo, braco! Tako se radi sa udbasima u mantiji! Konacno ce srpski narod imati svoju Drzavu, bez udbasa u mantiji i bez nje! Ovo je istorijsko dostignuce! Pomozi Boze!

Lola

pre 2 godine

Krivokapic je toliko podao bezobrazan i pokvaren da nema nikoga u Crnoj Gori i regionu ko ga uvszava i cijeni osim mozda claniva njegove porodice. Uspio je za kratko vrijeme da bide nsjomrazeniji politicar u Crnoj Gori i da bude gori od Djukanovica

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija