• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

01.06.2021

22:04

KORAK PO KORAK kako da preuzmete digitalni zeleni sertifikat koji vam je potreban za putovanja! Video

printscreen RTS

Politika

KORAK PO KORAK kako da preuzmete digitalni zeleni sertifikat koji vam je potreban za putovanja! Video

Podeli vest

Idete na put i treba vam digitalni zeleni sertifikat, a ne znate kako da ga preuzmete. Objašnjavamo najkraći put do njega. Od srede ga možete dobiti i u poštama širom Srbije

Potvrda o vakcinaciji, rezultati testiranja na kovid – svi ti podaci se nalaze na vašem digitalnom zelenom sertifikatu. Do sada ga je preuzelo više od 130.000 ljudi. Da biste i vi, prvi korak je registracija na portalu e-Uprava.

"Građani ostavljaju ime, prezime, ostavljaju sliku svoje lične karte ili pasoša, broj lične karte, mejl adresu i biraju šifru. Na taj način se registruju. Kada su registrovani biraju digitalni zeleni sertifikat i kada odaberu ovu uslugu, mogu da izaberu da li žele sertifikat na srpsko-engleskom, srpsko-kineskom jeziku", navodi Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

Kada ste sve ove korake uradili, digitalni zeleni sertifikat stiže za nekoliko sekundi na mejl adresu. Ukoliko putujete, sačuvajte ga u mobilnom telefonu ili ga odštampajte.

"Sa sve više zemalja Ministarstvo turizma sklapa sporazume o priznavanju digitalnog sertifikata. U ovom trenutku to su: Grčka, Mađarska, UAE, Turska, Slovenija", kaže Jovanović.

Foto: printscreen RTS

Da li su svi podaci koji su uneti sigurni?

"Svi podaci se čuvaju po najvišim bezbednosnim standardima u državnim data centrima – Beograd i Kragujevac", navodi Jovanović.

Ukoliko sami ne znate da preuzmete zeleni digitalni sertifikat, to možete učini u 200 pošta širom Srbije. Za to vam je potreban pasoš.

"U par koraka, uz važeći pasoš potpuno besplatno dobiće potvrdu, odnosno dobiće list digitalnog zelenog sertifikata. Želimo da istaknemo da će od 7. juna i svim stranim građanima koji su primili vakcinu u Srbiji biti omogućeno da na šalterima preko 200 pošta podignu digitalni zeleni sertifikat", naglašava Bojana Nikolić, direktorka Funkcije usluga JP "Pošta Srbije".

Spisak pošta u kojima se izdaje digitalni zeleni sertifikat objavljen je na sajtu "Pošte Srbije".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija