• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.06.2021

19:54

Vlada Srbije: Izmene zakona za efikasniju brigu o deci!

Politika

Vlada Srbije: Izmene zakona za efikasniju brigu o deci!

Podeli vest

Vlada Srbje danas je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao deo ukupne društvene brige o deci, posebno kada je u pitanju poboljšanje uslova za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba

Najvažnija izmena odnosi se na odredbu po kojoj pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodinjskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava.

Prema novom zakonskom rešenju, porodilje više ne mogu primati naknadu manju od minimalca koji je bio utvrđen pre početka porodiljskog odsustva.

Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje traje od dana njegovog otpočinjanja, 28 dana pre termina za porođaj do tri meseca života deteta, ostvarivaće naknadu zarade u visini minimalne zarade utvrđene na dan otpčinjanja odsustva.

Ostale naknade po osnovu rođenja, nege deteta i posebne nege deteta, može ostvariti i majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik.

Unapređena je i podrška roditeljima koji imaju bolesno dete, pa je tako brisana odredba kojom nije bilo moguće istovremeno korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu koje dete ima po osnovu invaliditeta. Sada roditelji ova prava mogu koristiti istovremeno, odnosno kumulativno.

Od 1. januara 2022. godine zaposlene žene, žene koje samostalno obavljaju delatnost ili su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, a ostvaruju prihode koji su veći od tri prosečne zarade u Srbiji, moći će da ostvare naknadu zarade i ostale naknade u visini do pet prosečnih zarada u Srbiji na dan otpočinjanja odsustva.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, čijom će se primenom omogućiti da u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda na tržištu država interveniše i na taj način zaštiti poljoprivredne proizvođače.

Ovim zakonskim okvirom biće omogućeno da se trgovina između proizvođača i otkupljivača reguliše ugovorima i na taj način izbegnu zloupotrebe i šteta za same proizvođače.

Osnovni ciljevi koje treba postići donošenjem ovog zakona su funkcionalno uspostavljanje mehanizama uređenja tržišta, njihovo međusobno povezivanje u jedinstveni pravni okvir i usklađivanje politike uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda u Srbiji sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Ovim zakonom posebno se stavlja akcenat na povećanje sposobnosti poljoprivrednih gazdinstava za uključivanje u velike tržišne lance putem međusobnog povezivanja i uspostavljanja tržišnih standarda, jačanje motivacije proizvođača za razne oblike udruživanja, kao i povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti domaćih proizvoda na tržištu.

Zakon će istovremeno uticati na povećanje uvoznog potencijala države, kao i smanjenje sive ekonomije.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u cilju uspostavljanja odgovarajućeg pravnog okvira kako bi Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispunilo Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Ovim izmenama, biće omogućeno da Srbija ponovo bude punopravna članica Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i time produži rok za završetak studija za takozvane stare studente.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o studentskom organizovanju, kojim se omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

Usvojena je i Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, koja predstavlja plan za nastavak reformi koji će omogućiti da više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da obrazovni sistem odgovori na zahteve tržišta rada, odnosno da kod učenika razvije znanja, veštine i kompetencije koji su neophodni za svet rada i budućnost novih generacija.

Strategija uvažava potrebe unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripadnika nacionalnih manjina, kao i učenika sa smetnjama u razvoju.

Danas je usvojen i Predlog zakona o metrologiji, čiji je osnovni cilj novo razgraničenje poslova u ovoj oblasti između ministarstva nadležnog za poslove metrologije - Ministarstva privrede i Direkcije za mere i dragocene metale kao organa uprave u sastavu ovog ministarstva.

Fiskalna strategija za 2022. godinu sa projekcijama za 2023. i 2024. godinu takođe je danas usvojena, a njen je cilj utvrđivanje makroekonomskog okvira, mera fiskalne politike i projekcija fiskalnih agregata u srednjoročnom periodu.

U skladu sa predviđenim makroekonomskim okvirom i planiranim merama fiskalne politike projektovani su ukupni prihodi, rashodi, deficit i javni dug sektora države i utvrđena fiskalna pozicija zemlje.

Vlada Srbije donela je odluku da se omogući imunizacija državljana Bosne i Hercegovine protiv bolesti Covid - 19, s obzirom na to da ova susedna država trenutno ne poseduje neophodnu količinu vakcina.

Na ovaj način iskazuje se solidarnost sa građanima BiH i omogućava postizanje kolektivnog imuniteta na regionalnom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05