• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.06.2021

08:50

NIJE MOGUĆE PALMERU! Specijalni izaslanik Stejt departmenta: APSOLUTNO MOGUĆE DA VUČIĆ I KURTI POTPIŠU DOGOVOR 2021, za SAD je priznanje Kosova jedino rešenje!

Politika

NIJE MOGUĆE PALMERU! Specijalni izaslanik Stejt departmenta: APSOLUTNO MOGUĆE DA VUČIĆ I KURTI POTPIŠU DOGOVOR 2021, za SAD je priznanje Kosova jedino rešenje!

Podeli vest

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine svakako ima da se uradi još posla kako bi se dve strane dogovorile, ali "mi bismo hteli da vidimo da se obe strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi"

- SAD nisu strana u pregovorima, ali smo akteri i partneri uključeni u proces. Blisko sarađujemo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a obojica tesno sarađujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dođu do dogovora - rekao je Palmer za današnji Blic.

On je naveo da je "apsolutno moguće" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, 2021. godine stave potpis na dogovor.

- Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli jeste da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred - rekao je Palmer.

Kako je naveo, "što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačno ostavlja ovu temu u prošlost, i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred".

Na pitanje o Zajednici srpski opština (ZSO) i Briselskom sporazumu, on je rekao kako misli da je ono što se sada dešava "dodavanje detalja na dogovor".

- Dogovor koji je postignut u Briselu je uopšten, pitanje je šta su specifičnosti, nadležnosti, mehanizmi ZSO. To treba da se diskutuje i reši kroz dijalog - rekao je Palmer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Vladamo istinom zastrašujuće snage niko se tome ne može suprotstaviti a ni jevrei glavni mentori albanaca preko koji komanduju sa al jajcu isus globalnom trgovinom drogom...! Sporazum je moguć ne do nove godine već sutra 1244 povratak vojske i policije na kim!

laki

pre 2 godine

Niste strana u pregovorima ali se mešate i namećete "resenja". Koga bre da priznamo, šiptare, koji sa vama falsifikuju istoriju. Koliko novca uzimate od siptarske emigracije u Njujorku a koliko od siptarskih narko kartela.

srba

pre 2 godine

Dakle bio sam u pravu, Palmer je licno rekao Kurtiju da ne pristaje na ZSO, a da ce ih Amerika podrzati u tome, sto je sada i javno rekao ponistavajuci i uopstavajuci dogovor o SZO postignut u Briselu i predstavljajuci ga kao uopsten i da tek treba da se vidi sta se time obuhvata iako je sve vec sporazumom definisano. Po njemu to znaci da SZO-om upravljaju Albanci a da Srbi mogu dobiti dozvolu da zive. Koliko se puta do sada desavalo da Palmer nakon posete Pristini daje jednu izjavu a da nakon samo nekoliko sati tzv. pristinske vlasti javno kazu NE, to nije tacno niti ce se ostvariti. I naravno, po pravilu, nikada se niko ne oglasava, a i ako se oglase ne kritikuje se Pristina vec se OBE STRANE POZIVAJU!!! Dokle god Vucic pristaje na sastanke gde nece biti jedna jedina tacka - formiranje ZSO bicemo je..ni. Dajte vise recite vec jednom da nema sastanka dok se ne resi SZO i gotovo. Da vidite kako ce odjednom svi da skoce na Srbiju i da je okrive za blokiranje razgovora jer za njih su razgovori - izvoli potpisi priznavanje Kosova i izvrsi sve sto si prihvatio sporazumom a Kosovo ne mora jer oni imaju pravo da odbiju i da se.u po Americi i EU.

zora

pre 2 godine

Imaju jaku politicku podrsku koga? Vucic ima podrsku svog naroda za sve sto radi sem priznanja Kosova. On je realista i zna da ce morati na referendum po tom pitanju a isto zna da ce SRBIJA reci NE. Sto se Kurtija tice treba mu staviti do znanja da prvo ispuni dogovoreno pa onda pregovori. Kosovo nece nikada biti drzava forsirali vi ili ne na svim poljima.Zivela Srbija a kome je krivo nek se zali Amerima.

Dragi

pre 2 godine

Postoji samo jedan način kako da se i Srbija i Srpski narod sačuvaju od daljeg stradanja: treba potpuno izolovati Beograd, kao grad, a pogotovo Beograđane od političke scene Srbije. Kako? Proglasiti Kragujevac za glavni grad, a Kruševac za prestolnicu Srbije. Izmestiti sve državne institucije u ova dva grada. Beograd nije srpski grad! Beograd i Beograđani su srušili Miloševića, iako je uživao podršku u ostatku Srbije. I danas, Beograđani su pretnja Vučiću. Odakle je dolazila najveća podrška muslimanima u Bosni i Hrvatima u Hrvatskoj? Pa iz Beograda, od Beograđana. Ko danas najviše pljuje po Republici Srpskoj i predsedniku Dodiku? Pa Beograd i Beograđani. Dosta je bilo!

Milan63

pre 2 godine

Ako Palmer i SAD nisu strana u pregovorima, kako kažu, a već prejudiciraju sta treba da bude krajnji rezultat, a to je, jel'te, da priznamo komadanje naše zemlje, i da su tu da, kao, pomognu dijalogu dve strane, onda ne znam šta fali da tom dijalogu pomogne i Rusija. Jer od američke "pomoći" devedesetih, što od raznih posrednika, što od sankcija, što od bombi, Srbija i srpski narod su teško postradali. I zato hvala Palmeru na takvoj pomoći juče, danas i ubuduće. Ne treba nam.

Hogar

pre 2 godine

Naravno da je moguće!Ekonomske sankcije srbiji od strane EU I USA pa nek srbija sarađuje s rusima...i virtualno "drži" Kosovo ?

Milan63

pre 2 godine

Au, što si zloban. A ti bi, pride, možda još i bombardovanje. Pa, dečki, neće više moći. I daj još neki uvlakački komentar o EU i USA. A što se tiče Rusije, ona ih drži na nišanu. Pa neka samo nastave da divljaju. Što se tiče Kosova i Metohije to je teritorija Srbije pod šiptarsko-američkom okupacijom. Ipak, ničija nije gorela do zore.

Pera pravda

pre 2 godine

Teksas priznajemo, Istru u sastavu Italije priznajemo, a priznajemo i da su Kosovo i Metohija Srbija ZAPAMTITE TO

Perica

pre 2 godine

To što amerikanci vide to znači da su ćoravi, valjda su zato i poslali ovog buljavog. Priznanje? Malo morgen!

mile

pre 2 godine

Srbija ne treba da upošte da prima ove BARABE,kažem bez stida barabe,zato što sada i Vašingtonski sporazum NE VAŽI,a BRISELSKI već odavno ne važi! Da je Srbija bila pametna pa da je i onaj u RAMBUJU potpisala,i taj im ne bi važio,i bio dovoljan! Pišem ovaj komentar i sedim na terasi, gledajući granicu sa albanijom! Vučić treba hladne glave i bez emocija,ali i bez STRAHA da ih ne ferma ni 5%! Klimaj glavom,aha,aha,tako je,tako je,i vrši svoj posao,i ponavljaj kad oni ispune Briselski sporazum,tada ćemo ozbiljnije da se pozabavimo temom budućeg stanja na kosovu! Jer ovako će oni non stop da hrle u Beograd,a u Prištini će samo dolaziti da im kažu kako da urade!

Mapko

pre 2 godine

Kako uzitam u nemoc SAD kada se tice Kosovo i Metohije. Pa da je UCK tvorevina priznata drzava, kao sto oni tvrde, zasto se trazi od Srbije da prizna ovu islamo-fasisticku narko dilersku zlocinacku tvorevinu ? No, istina je sledeca, nista bez Srbije, ova prica je dokaz da SAD nema vise nikakvu moc, to je zlocinacka imperija u opadanju, SAD dozivljava sta se desilo SSSR, a to je eksplozija u par entiteta, ko se razume, neka nabavi informacije, pa ce videti da SAD je u raspadu, maksimum joj ostaje jos dve tri decenije postojanje i kraj price sa vestackom tvorevinom. Ali priznanje UCK tvorevine od strane Srbije, to su nebulozne i price za malu decu. I to je njima, zapadnjacima uzasna prica, izgubili su celu svoju moc, niko ih vise ne kalulise. Ali ocigledno SAD i EU zive u paralelan svet gde jos umisljaju da su ovo 80-90 godine. Verovati u svoju laz kao mitoman uvek vas vodi ka problemima.

Miroslav

pre 2 godine

Jedan poznati strani pisac je kazao: - Pošteno bi bilo od prištinskih vlasti da predlože podelu Kosova po 50% uz uslov ako Srbija pristane. A ovi se nadaju da ćemo biti zadovoljni ako se reši pitanje ZSO.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija