• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

06.06.2021

09:55

POLICIJA JOVIČIĆU ODUZIMA IMOVINU, "ČEŠLJAJU" SE BANKOVNI RAČUNI PORODICE! Kupovao stanove po Beogradu, otvarao firme, ali ih vodio na ŽENU ILI TASTA?

Tanjug/Pixabay

Politika

POLICIJA JOVIČIĆU ODUZIMA IMOVINU, "ČEŠLJAJU" SE BANKOVNI RAČUNI PORODICE! Kupovao stanove po Beogradu, otvarao firme, ali ih vodio na ŽENU ILI TASTA?

Podeli vest

Policija proverava svu imovinu predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića (34), uhapšenog zbog sumnje da je omogućio nelegalnu gradnju na toj opštini, a sva imovina, koja je na ovaj način stečena, biće mu oduzeta, piše Blic

Da Jovičić, otkako je postao prvi čovek Palilule, jedne od najvećih opština u Beogradu, živi "na visokoj nozi", bilo je jasno svima u njegovom okruženju. Kako su ispričali meštani Borče, naselja u kom je Jovičić odrastao, čim je došao na funkciju asfaltirao je put do porodične kuće, a potom i nju sredio. Međutim, nezvanično, Jovičić na toj adresi nije živeo već je ubrzo počeo da kupuje stanove po Beogradu, ali da ih uknjižava na druga imena. Za to vreme on je sa suprugom i detetom živeo u "krugu dvojke".

Odakle predsedniku opštine, čija je plata oko 100.000 dinara novac za časove letenja avionom, koji koštaju tričavih 8.000 evra i nove stanove, niko nije znao, ali je mnogima bilo sumnjivo. Paralelno, njegova supruga otvorila je firmu za dizajn enterijera, a i njen otac, a Jovičićev tast, na svoje ime otvorio je drugu - za legalizaciju objekata i dizajn.

- Policija je pretresala, pored njihovog porodičnog doma, i firmu njegove supruge Mirjane. Firma Mirjane Jovičić bavi se uređenjem interijera, pa postoji sumnja da su investitori ucenjivani da koriste usluge baš njene firme" - kaže izvor Blica iz policije.

Prema podacima iz APR, ova firma osnovana je 2019. godine i Mirjana je jedini vlasnik. U isto vreme firmu je otvorio i Jovičićev tast, međutim i u njoj su radile Mirjana Jovičić i njena sestra. Ta firma bavila se i poslovima legalizacije, projektovanjem i dizajnom.

Foto: ATAIMAGES

Uhapšen Aleksandar Jovičić
350.000 evra u kešu

Direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je da je u Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra u kešu, a policija je pretresla i druge lokacije koje "palilulski pilot", kako ga zovu otkako je u javnosti počeo da se hvali da ide na časove letenja, koristi - službene prostorije u opštini, ali i firmu njegove supruge.

Šta je na ovim lokacijama pronađeno, za sada nije poznato, ali su iz MUP-a rekli da su "zadovoljni prikupljenim dokazima".

Kupio i avion?

Pored provere sve njegove imovine, policija proverava i navode da Jovičić u svom vlasništvu ima i avion vredan oko pola miliona evra!

- U stanu i službenim prostorijama Jovičića pronađeno je oko 350.000 evra, ali na istrazi je da utvrdi dalje odakle su te pare. Treba utvrditi poreklo tih para. To će svakako biti oduzeto, jer imovina koja je stečena nelegalno, mora se oduzeti - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Prema nezvaničnim informacijama sada se proverava sva imovina porodice Jovičić, pa tako i svi računi članova porodice u bankama, kao i osnov sticanja nepokretnosti.

Rebić je rekao i da je akcija hapšenja Aleksandra Jovičića spremana gotovo dve godine i da su na tome radili i policija i tužilaštvo.

- Oni se sumnjiče da su uticali na građevinske inspektore, kako bi im oni omogućili da nastave s nelegalnom gradnjom, umesto da se obustavi. Blizu 29 miliona dinara je bio vredan posao na ime tih "usluga", da se nezakonito gradi - rekao je Rebić.

Foto: Tanjug

"Modus operandi"

Podsetimo Jovičić je uhapšen u četvrtak ujutru, pre nego što je stigao na posao u prostorije opštine Palilula. U velikoj policijskoj akciji uhapšeni su i njegovi saradnici - građevinski inspektori i načelnik odeljenja za društvene delatnosti.

Njihov "modus operandi" je bio sledeći - ucenjivali su investitore da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju, a potom bi sa njima napravili dogovor.

- Od investitora su uzimali novac "za zaštitu". To znači da ih ucenjivali da im plate kako im ne bi poslali građevinsku inspeciju i da im niko ne bi izdavao naloge o rušenju. Onda su u službene isprave unosili lažne podatke koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi, što inače ne bi mogli da budu. Za to sve su uzimali materijalnu nadoknadu - otkriva izvor "Blica".

Nakon toga, kako se sumnja, u "posao" su uključivani i ostali članovi porodice Jovičić - tako što je investitorima potom "sugerisano" da legalizaciju završe preko firme njegovog tasta, a da dizajn enterijera rade preko firme njegove supruge, te je tako njegov profit bio još veći.

Foto: ATAIMAGES

Uhapšen Aleksandar Jovičić
"To mi je ušteđevina"

Jovičić je na saslušanju negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret i rekao je da je u periodu od 2016. do 2017. godine opština Palilula podnosila najviše prijava protiv ilegalne gradnje.

O 350.000 evra koji su pronađeni u njegovoj kući rekao je da su "ušteđevina i pare od svadbe".

Kako za "Blic" kaže Jovičićeva advokatica Zora Dobričanin, predsednik opštine Palilula je izneo odbranu na saslušanju.

- Izneo je detaljnu odbranu, onoliko koliko je mogao s obzirom na to da nije mogao da pročita krivičnu prijavu i nije imao uvid u dokaze pošto mu je samo predočena naredba o sprovođenju istrage - rekla je Dobričanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivana

pre 2 godine

Sve treba proveriti i preuzeti mere koje zasluzuje.

maja

pre 2 godine

Neka nadlezne vlasti kazu da li je kriv i koliko

deda Raša

pre 2 godine

Mlad a profesionalan lopov. Šta bi tek uradio u poznim godinama, prodao bi i Srbiju. Hvala ovoj vlasti što ga je otkrila. Videćemo da li je i Sudstvo uz vlast ili će para i burgiju probušiti.

Dara

pre 2 godine

Svako ko ovako bude radio , ovako će zavšiti.

Rade

pre 2 godine

Policija će i ovaj kai sve ostale slučajeve kriminala da dovede do kraja i svi koji su umešani u kriminalne aktivnosti će da odgovaraju

Bane

pre 2 godine

Policija Srbije danas rešava sve kriminalne aktivnosti na najbolji način i ne dozovljava da iko urušava državu niti da se bogati na narun naroda

Ana

pre 2 godine

Ovo je dokaz da ni jedan visoki funkcioner nije iznad zakona. Sto kaze nas predsednik on to i ispuni.

Sofija

pre 2 godine

Pa neka ispitaju sve, i za sve nezakonito neka odgovara.

Rajka

pre 2 godine

E neka su ga uhapsili da svi shvate da se ovako ne radi. Da se nemože bogatiti u ovoj zemlji na račun položaja i članstva.

Marija

pre 2 godine

Svakom ko se bavi nedozvoljenim radnjama,malverzacijama i lopovlikom bice priveden pravdi.

Marija

pre 2 godine

Koriscenje sluzbenog polozaja u sopstvene svrhe je kaznjivo,bez izuzetaka.

Marija

pre 2 godine

Nece biti postedjenih za ovakve stvari,bez obzira kojoj partiji pripada.

Ivan

pre 2 godine

Pa nije ga Djilas stavio na tu funkciju....zato bez spinovanja podataka...

otimacina

pre 2 godine

Na Paliluli (a veovatno i drugim opstinama) se vec duze vreme zajednicke prostorije u zagradama otimaju od stanara koji su to platili kroz kupovinu stana (sve to, prema dokumentaciji ulazi u cenu stana). Onda ih "prodaju" drugima. Neleglani nacini natkrovnjavanja ne samo da su legalizovani, nego sad stanari moraju i da placaju popravku takvih "gradnji" da bi oni koji su platili mito dobili jos jedan stan. Ali, to sudovi vracaju od nemila do nedraga..... ili jdnostavno obustavljaju procese na zahteve tuzenog - da upavo tako...

caca

pre 2 godine

Treba dobro da se "pročešlja" svaki bankovni račun!

caca

pre 2 godine

Svaki račun dobro pregledati,i osuditi ga tako da više i ne pomisli da se bavi takvim poslom!

caca

pre 2 godine

Bogatu imovinu ima ovaj Jovičić,mislio je ako vodi na nekog drugog da će tako da prekrije tragove!

Teodora

pre 2 godine

Вучић још једном показао да нем заштићених у његовој странци, да нико не може да се крије иза партије.

Nena

pre 2 godine

Stop kriminalu, nema vise igranja sa zakonom, pravda je spora ali dostizna

Radenko

pre 2 godine

Nema više zaštićenih, svako ko krade treba i mora da odgovara za svoje postupke.

Vasa

pre 2 godine

Svako ce biti uhapsen ko je radio protiv zakona

Danijela

pre 2 godine

U Srbiji s više niko neće baviti nezakonitim poslovima.

Lella

pre 2 godine

Morao je Jovičić da zna da će pre ili kasnije biti otkriven.

MILE

pre 2 godine

Sve se to da lako utvrditi na koga je sve otvarao firme

Viktorija

pre 2 godine

Svako ko je kršio zakon i treba da bude procesuiran i da odgovara za sva krivična dela koja je počinio.

MILE

pre 2 godine

Veći je problem od toga što će mu oduzeti imovinu ono što je on kao ličnost postao - MORALNA NULA

Saška

pre 2 godine

Prosao je period kada su predstavnici drzave bili predstavnici kriminala. Sada se Vucic bori protiv svega!

Sanja

pre 2 godine

Nadlezni organi treba da utvrde njegovu krivicu.

Ivana

pre 2 godine

Verovatno je mislio da će biti zaštićen, da će mu sve ovo proći tek tako, ali drago mi je što se pokazuje na delu da se korupciji staje na put.

Kosta

pre 2 godine

Oduzeti svu imovinu a njega osuditi i strpai iza rešetaka. I njega i sve one koji su izneverili poverenje koje im je dato, zloupotrebili funkciju, položaj.

Olja

pre 2 godine

E, ovako i trebaju da završe svi oni koji su korumpirani.

Dragan

pre 2 godine

Jovicic nije postedjen jer drzava se bori protiv ovakvih.

Toma

pre 2 godine

Jovičić treba da snosi posledice svojih postupaka.

Ina

pre 2 godine

Srbija je pravna drzava i niko nije iznad zakona.

Mira

pre 2 godine

Sve mu treba oduzeti i da odrobija. Neka sluzi za nauk svim drugim koji bi posli njegovim stopama.

Ana

pre 2 godine

Treba se sve oduzeti sto nije zakonito, dobro je sto sve proveravaju. Svako mora da odgovara za svoje krivice.

Stevan

pre 2 godine

Nedopustivo je da bilo ko ma kojoj stranci pripadao zloputrebljava položaj na kojem se nalazi i nelegalno se bogati. Svi koji koriste partijsku knjižicu kao patavan da kradu i vrše malverzacije zaslužuju zatvor.

Jeca

pre 2 godine

Nema više zaštićenih, država danas sprovodi zakon koji je isti za sve

Snezana

pre 2 godine

Ko krade od naroda,zloupotrebljava poziciju i funkciju.u apsu odmah!

Zvezdica

pre 2 godine

Oduzeti sve i te kako, sve što je stekao na nelegalan način.

Zvezdica

pre 2 godine

Oduzeti sve i te kako, sve što je stekao na nelegalan način.

Mila

pre 2 godine

Niko neće biti zaštićen bez obzira što je obavljao funkciju.

Mila

pre 2 godine

Niko neće biti zaštićen bez obzira što je obavljao funkciju.

Marija

pre 2 godine

Nema zaštićenih, kada je u pitanju nepoštovanje zakona.

vesna

pre 2 godine

Srbija ne dozvoljava vise bilo koji vid iskoriscavanja svog polozaja i nelegalne poslove . Tome je kraj i svako ko radi protiv zakona ceka ista kazna bez izuzetaka

vesna

pre 2 godine

I treba svima da se oduzme nelegalno stecena imovina

vesna

pre 2 godine

Svako ko koristi sluzbeni polozaj za sticanje licnog bogastva treba da bude izvedem pred sud i najstrozije kaznjen

Taki

pre 2 godine

Što je kupovao, kupovao je, nema više. Sve do poslednjeg dinara mu treba oduzeti kad je tako alav!

Tamara

pre 2 godine

Bruka i sramota šta je ovaj čovek radio! Malo mu je bilo što je predsednik opštine, pa je odlučio da razvije biznis sa druge strane zakona. Ne ide to tako kako je on zamislio, ima neko iznad njega.

Tea

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da je tako mlad čovek bahat i alav za pare. Čitavu familiju je uvukao u svoj biznis i sad neka odgovara za svoje postupke.

Taca

pre 2 godine

Šta je tražio, to je i dobio. Ničija nije do zore gorela.

Marko

pre 2 godine

Sad lepo nek pročešljaju i druge predsednike opština i rukovodilaca koji daju dozvole i rukovodilaca gradjevinske inspekcije koja me radi ništa.

Anja

pre 2 godine

Detaljna istraga je veoma bitna , da bi se utvrdila krivica ili nevinost gospodina Jovičića!

Rade

pre 2 godine

Treba da pročešljaju dobro, možda pronađu još nekog sličnog njemu.

Stojan

pre 2 godine

E da pohvalimo i nadležne što su se konačno malo probudili!

Slađa

pre 2 godine

Šteta, mlad momak. Ugledao se na neke političare pa je mislio da može da zafrkne državu kao i oni...

Dragan

pre 2 godine

Sva nelegalno stečena imovina biće mu oduzeta i spašće da se zabadava obrukao, upropastio sebi karijeru a možda dobije i zatvorsku kaznu.

Dragan

pre 2 godine

Ispašće na kraju da je džabe sve muvao i petljao jer će mu država oduzeti svu nelegalno stečenu imovinu a obraz je izgubio i karijeru sebi upropastio.

Dragan

pre 2 godine

Upropasti mlad čovek sam sebe i svoju karijeru, a usput je i svoj obraz ukaljao.

srculence15

pre 2 godine

Mislio je da ce moci doveka da mulja, ali svaka laz izadje na videlo.

Nera

pre 2 godine

Treba ispitati poreklo sve imovine.. ovo je dokaz da SNS proverava i svoje ljude i da niko nije zasticen

Kole

pre 2 godine

Od kako je Vulin preuzeo MUP mnogo toga je na bolje krenulo i na polju borbe protiv organizovanog kriminala a i na polju borbe protiv korupcije.

Dule

pre 2 godine

Akcije hapšenja korumpiranih političara ulivaju poverenje investitorima da država Srbija neće dozvoliti bilo kome da ih reketira.

Dule

pre 2 godine

Osilio se mali... Mislio da ce ovako moci do penzije...

MILE

pre 2 godine

Toliko biti pohlepan i da ti je stalno malo - ne postoji definicija ni reči osude - Sramota

Tamara

pre 2 godine

I treba mu oduzeti sve nezakonito stečeno!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija