• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kosovo online

07.06.2021

19:49

ŠTA ĆEŠ, MOŽE NAM SE! SRBIJA JE PROBLEM, DRŽI POLUGU NAD KOSOVOM I NE PRIHVATA ZAPADNI POREDAK! I Amer je ukapirao da sa Beogradom nema zezanja!

Politika

ŠTA ĆEŠ, MOŽE NAM SE! SRBIJA JE PROBLEM, DRŽI POLUGU NAD KOSOVOM I NE PRIHVATA ZAPADNI POREDAK! I Amer je ukapirao da sa Beogradom nema zezanja!

Podeli vest

Profesor američkog Univerziteta "Džons Hopkins" i spoljnopolitički analitičar Edvard Džozef smatra da je Srbija problem jer je jedina država na Balkanu koja ne prihvata "zapadni poredak"

- Srbija je kandidat za EU, ali njena kandidatura je šarada. Ustvari, Srbija promoviše vrednosti, a ponekad i dnevni red Rusije i Kine, a u Mađarskoj ima važnog saveznika. Ipak, to hvale zapadni zvaničnici, koji zatvaraju oči pred napadom na demokratiju i podrivanjem iz Srbije saveznika u NATO-u, poput Crne Gore. Zašto? Jer Srbija drži polugu nad Kosovom. Zbog toga i zbog ove poluge Srbija ne želi prihvatiti nezavisnost Kosova, koje je još jedna formativna komponenta zapadnog poretka u regionu - rekao je Džozef.

Smatra da se radi o istom problemu koji se uvek pojavljuje, a evidentan je bio i u BiH za vreme rata.

- Problem su podele unutar EU. Srbija ima polugu samo zato što pet zemalja EU (od kojih četiri pripadaju NATO) ne priznaje Kosovo. Ako bi Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar priznali Kosovo, transformisao bi se ceo region, uključujući i BiH. Zašto? Jer tada bi nestala poluga Srbije, koja bi bez ikakvog pritiska ili prinude prihvatila i priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Na taj način Srbija bi prihvatila zapadni poredak za region, uključujući i to da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora odvojene i suverene države - poručio je Džozef.

NAJPRE ĆE MLADIĆA OSUDITI NA DOŽIVOTNU, A ONDA NAPASTI SRBIJU I VUČIĆA U SB UN! Provaljen pakleni plan Zapada, samo tu su sada i Rusija i Kina?!

Istakao je da je prihvatanje zapadnog poretka od Srbije uslov za ustavnu reformu i funkcionalnu BiH.

- To je tako jednostavno. Sva druga pitanja, uključujući hrvatsko-bošnjačka, postaju rešiva. Sve postaje verovatno u ovom scenariju. BiH postaje funkcionalna zemlja, a pretnja otcepljenjem RS nestaje. Alternativa demokratskom suživotu je promena granica i, u nekoliko slučajeva, preseljavanje stanovništva. Ovo je ruski način. To je način haosa i kontinuiranih etnonacionalnih tenzija, a ne rešenja - naglasio je Džozef.

NIJE DOBRO, SRBIJA ĆE MORATI DA BIRA?! ZAMENIK MINISTRA ODBRANE RUSIJE JASAN, novi svetski poredak se formira pred našim očima!

Govoreći o hrvatskom non-pejperu, Džozef ističe da se on ne može uporediti sa onim iz Slovenije.

- Hrvatski non-pejper uglavnom je benigne prirode, pa čak je i konstruktivan u određenim delovima. Zagreb može igrati konstruktivnu ili negativnu ulogu na Balkanu, ali je sukobljen u BiH zbog glasova Hrvata za HDZ. Zagreb je odigrao negativnu ulogu u dočeku Milorada Dodika i Dragana Čovića na najvišim nivoima, te u toplom prijemu Sergeja Lavrova nakon njegove namerno provokativne posete Sarajevu. I, takođe, u sklapanju poslova s Dodikom bez odobrenja Sarajeva -poručio je Džozef.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade R

pre 2 godine

Ko kaže da ovaj nije fašista! Ko kaže da se fašizam nije povampirio!

DjB

pre 2 godine

Kosovo i Metohija nije nikakva poluga Kosovo i Metohija je SRBIJA

Abe

pre 2 godine

Pa i pticama na grani je jasno da rat protiv pravoslavlja nikad nije prestao da se vodi, samo je menjao oblike.

dera

pre 2 godine

Fasisti obukli drugo odelo pa misle da nisu prepoznatljivi, ali smrad se siri , isti onaj sto su sirili dok su ubijali , trpali u logore ,......osladilo im se , samo bi da otimaju i stogod potamane , e pa necete , razmislite , ako Srbija udje u pridruzivanje sa Rusijom pa "malo" rasporedi arsenal za odbranu , sta ce onda nato ? Moze klark da prica sta hoce , ali ne moze kako hoce !

laki

pre 2 godine

Djozef, cisti nacista. Iver nepada daleko od klade. Kome ovakvi mogu da drze predavanje. Njegove analize situacije n a Balkanu su cisto neznanje. A tek primitivizam koji izbija iz svake njegove recenice ...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija